Taborniki smo pomemben del sistema za zaščito in reševanje

Objavljeno:

Zveza tabornikov Slovenije se je med 8. in 10. junijem 2017 predstavila na tradicionalnih dnevih zaščite in reševanja, ki so tokrat potekali v Murski Soboti. Letos so bili prvič poimenovani po Miranu Bogataju, nekdanjemu poveljniku civilne zaščite, ki je v veliki meri zaslužen za vzpostavitev sistema kot ga poznamo danes.

Predstavitve taborniške aktivnosti smo pripravili člani strokovne službe ZTS, taborniki Rodu Veseli veter, člani ekip ZTS-PZP (ekip za postavljanje zasilnih prebivališč) Maribor in Podravje ter člani ekipe ZTS-MOBSTAC (ekipe za postavljanje mobilnega stacionarija ali bolnišnice). V razstavnem šotoru smo pripravili predstavitev taborniške literature, opreme in uniforme ter ogled taborniških filmčkov, obiskovalcem vseh starosti pa smo pokazali tudi kako se uporabljajo naglavna lučka, kresilo, kompas, skupaj smo vozlali in se pogovarjali o naši dejavnosti. V mestnem parku je obiskovalce pričakal tabor, kjer so se lahko pogumnejši obiskovalci sprehodili po traku, napetem nekaj metrov nad tlemi.

Taborniki prispevamo v sistem zaščite in reševanja republike Slovenije 19 ekip PZP z okoli 110 člani in člane za ekipo MOBSTAC. Predstavljamo pomemben del sistema in se lahko pohvalimo z mnogimi uspešnimi akcijami.

Besedilo in fotografije: Nina Medved