Taborniški center Bohinj

Tabor prijateljev gozdne šole 2017

 

Taborniški center Bohinj sestavljata Gozdna šola in taborni prostor Laški Rovt.

Gozdna šola

ponuja odlične možnosti za izvedbo izobraževalnih tečajev, taborjenj, šole v naravi in raziskovalnih taborov, organizacijo različnih seminarjev, delavnic in drugih oblik izobraževanja. Gozdna šola je med drugim tudi center usposabljanja taborniških enot civilne zaščite »Za postavljanje zasilnih prebivališč« v primerih naravnih in drugih množičnih nesreč.

Dom nudi prenočišče za 46 oseb, večino na skupnih ležiščih, nekaj pa v sobah za tri in pet oseb. Gostom sta na razpolago dva prostora, opremljena s sodobnimi avdio-vizualnimi pripomočki in računalniško opremo: večnamenska jedilnica, ki služi tudi za učilnico ali izvedbo delavnic, ter manjša predavalnica. Za oddih in sprostitev je na voljo klubski prostor.

Na tabornem prostoru pred domom je v poletnem času pod “platneno streho” prostor za do 100 taborečih. Zveza tabornikov Slovenije tu organizira tudi tečaje za vodje enot, vodniške ter različne specialistične tečaje: tečaj preživetja v naravi, tečaj topografije in orientacije, lokostrelske tečaje in druge. Za razvedrilo so na voljo razne družabne dejavnosti, k dobremu delovanju Gozdne šole pripomore tudi zagnano osebje.

Taborni prostor Laški Rovt

je velik travnik sredi gozda, od jezera oddaljen le dober kilometer ali 10 do 15 minut hoje po gozdni stezi. Travnik je višinsko razdeljen na spodnji del – za največ 90 taborečih in zgornji – za približno 50 taborečih. V poletnem času je na oba dela napeljana pitna voda, postavljena umivalnica in kemična stranišča, poskrbljeno je za odvoz odpadkov. Taboreči sami poskrbijo za šotore in vso ostalo taborno opremo.

Kje smoč

TC Bohinj lokacije

Gozdna šola

leži v neposredni bližini jezera, ob glavni cesti Ribčev Laz – Ukanc (hotel Zlatorog). Avtobus vozi iz Ljubljane v Bohinj vsako uro. Od avtobusnega postajališča “Pod Voglom” pri Domu CŠOD Bohinj vodi do Gozdne šole približno 1 km dolga pot (na ljubeznivo prošnjo voznik avtobusa ustavi pri Naklovi glavi, tik ob Gozdni šoli). Vlak vozi do Bohinjske Bistrice, od tam do Ukanca pa lokalni avtobus.

Taborni prostor Laški Rovt

leži ob gozdni cesti, ki se od ceste Bohinjska Bistrica – Ribčev Laz odcepi tik za naseljem Laški Rovt. Tudi tu vam vozniki avtobusa na prošnjo ustavijo pri odcepu gozdne ceste, po kateri je le nekaj sto metrov do tabornega prostora. Do prostora lahko pripelje avto, tovornjak in celo avtobus.

Nastanitvene in izobraževalne zmogljivosti Gozdne šole

V domu je skozi celo leto na voljo 46 ležišč, na razpolago je večnamenski prostor in manjša predavalnica, obe sta opremljeni s sodobnimi avdio-vizualnimi pripomočki in računalniško opremo ter klubski prostor za oddih in sprostitev. Na tabornem prostoru Gozdne šole od maja do septembra stoji 33 šotorov, ki pod platneno streho skrivajo leseno konstrukcijo s tremi udobnimi ležišči. Taborni prostor vključuje tri velike šotore, opremljene z električno razsvetljavo, vtičnicami, lesenimi mizami in klopmi. Namenjeni so učilnicam, delavnicam ali drugim dejavnostim, v vsakem je prostora za 40 oseb. čez dan se taboreči lahko pomerijo v igrah z žogo na igrišču, kjer so mreža za odbojko in koša za košarko. Za izposojo so na voljo veliki in manjši kanuji ter gorska kolesa. Središče večernega življenja je prostor za taborni ogenj, okoli katerega so v krogu razporejene masivne lesene klopi, ki nudijo obilo prostora za vse taboreče.

 

 

Prostorske kapacitete v hiši

Prostor (Kapaciteta)

 • jedilnica – večnamenski prostor (54 oseb)
 • klubski prostor  (20 oseb)
 • mala učilnica (16 oseb)
 • skupna ležišča 1 (12 ležišč)
 • skupna ležišča 2 (12 ležišč)
 • sobe s 3 ležišči  (4 x 3 ležišča)
 • sobi s 5 in 7 ležišči (5 + 7 ležišč)
 • ležišč skupaj (48)

GS-vecnamenska_jedilnica2 GS-klubski_prostor GS-ucilnicaB GS-skupna_lezisca2_za_12_oseb GS-skupna_lezisca1_za_12_oseb GS-soba _za_3_osebeB

Dodatna ponudba za goste

 • izposoja koles
 • izposoja kanujev

Prostorske kapacitete v šotorih

Šotor (Kapaciteta)

 • učilnica-večnamenski šotor, z elektriko (3 x 40 oseb)
 • bivalni šotori  (33 x 3 osebe)
 • ležišč skupaj (99)

Možne aktivnosti

Gozdna šola svojim obiskovalcem s svojo opremo nudi možnost izvajanja naslednjih aktivnosti:

 • odbojka
 • košarka
 • mali nogomet
 • kolesarjenje
 • vožnja s kanuji

Ob predhodnem dogovoru lahko organiziramo tudi:

 • orientiring in orienatacija po okolici
 • lokostrelstvo

Spremljevalne dejavnosti

Kulturne in zgodovinske znamenitosti

V Bohinju in okolici so še vidni sledovi Soške fronte (vojaško pokopališče iz 1. Svetovne vojne). Lepo sta ohranjeni cerkev Svetega Janeza – gotska cerkev s freskami iz 15. stoletja in Sv. Duh renesančna cerkev iz 16. stoletja.

Način življenja ljudi v teh krajih (fužinarstvo, usnjarstvo in planšarstvo) predstavljajo etnografski, usnjarski in planšarski muzej ter Polajnarjeva galerija, obiskati pa velja tudi Zoisov grad v Stari Fužini. Spomenik gornikom v Ribčevem Lazu pa nas v mislih zvabi v čase prvih vzponov na Triglav.

Naravne znamenitosti

Tik ob Gozdni šoli je Bohinjsko jezero, ki je z nekaj več kot 3 km² površine največje stalno jezero v Sloveniji.

Sledovi nastanka danes 45 m globokega ledeniškega jezera so vidni v obliki ledeniških moren – ostankov ledeniških pregrad v Ukancu in Stari Fužini. Bohinj je dobro izhodišče za obisk Triglavskih jezer in vzpon na Triglav in druge vrhove.

Preko Komarče vodi pot do črnega jezera, ob poti pa si lahko ogledamo še slap Savica, kraški izvir, čudoviti dvopramenski slap. Poleg jame in presihajočega slapu Govic ter brezna pod Gamsovo glavico, so zanimivi še slap Suhe in slapova Ribnice pri Srednji vasi ter slap in korita Mostnice.

Gozdna šola leži v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka. Ta obsega skoraj vse območje slovenskega dela Julijskih Alp in ponuja odlične možnosti za odkrivanje narave in življenja v njej. Z zakonom o varovanem območju je zavarovana izjemna naravna in kulturna dediščina, številne ogrožene živalske in rastlinske vrste.

Šport

Od spomladi do jeseni okolica Gozdne šole ponuja razne lažje in zahtevnejše potepe po planinah, gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo, športno plezanje, orientiring in lokostrelstvo. Jezero in bližnje reke pa ponujajo poleg plavanja še vožnjo s kajakom in kanujem, jadranje, hidrospeed in rafting, kanjoning in športni ribolov.

Pozimi je center pravo zimsko-športno središče, saj so smučarski centri Pokljuka, Vogel, Kobla in Soriška planina kot kamenčki na ogrlici nanizani okrog Bohinja. Poleg alpskega smučanja in teka na smučeh je na Komni in in okoliških planinah možno turno smučanje.

Cenik za leto 2017