Tedenski izziv (13.-19. april)

Veliko družin se je v tem času začelo bolj intenzivno ukvarjati z vsakodnevnim kuhanjem. Ker nas veliko jé doma, je treba poskrbeti za zajtrk, kosilo in večerjo. Včasih se kdo loti tudi peke sladic.  Mogoče si tudi ti med tistimi, ki ta čas veliko kuhajo in pečejo, ali pa prepuščaš kuhinjo drugim. Izzivamo te, da ta teden prevzameš krmilo v kuhinji. Pokaži, da si lahko domači kuharski mojster ter na ta način osreči svojo družino.

Kaj je izziv?

Izzivamo te, da v tem tednu pripraviš TRI JEDI za CELO DRUŽINO. Ampak pozor! Da bo izziv še malo težji, moraš v vseh treh jedeh uporabiti isto živilo. To živilo ne sme biti začimba ali sladkor. Pripravi ZAJTRK, KOSILO ter SLADICO. Če pa bo kaj ostankov, lahko to pojeste še za večerjo.  Jedi lahko skuhaš v enem dnevu ali pa si za izziv izbereš tri dni v tem tednu, ko bo kuhinja za nekaj časa postala tvoja. Za pomoč prosi starše ali starejše brate in sestre, ki so pri kuhanju že bolj izurjeni - zaradi tega ne bo tvoja jed nič manj tvoja.

Pri sestavi jedilnika in kuhanju bodi pozoren na več stvari: 
  1. Uporabi živila, ki jih imaš doma. Ne pozabi, da mora biti eno živilo isto v vseh jedeh. Opravljanje izziva ni razlog za nepotrebne odhode v trgovino - zabavaj se ob iskanju različnih receptov, ki jih lahko pripraviš še danes.
  2. Najboljši recepti se skrivajo v družinskih kuharskih knjigah - vprašaj starše, ali imate kakšno tudi doma. Morda lahko pripraviš tudi kakšno jed, ki je v vaši družini že prava klasika in poskušaš jed še izboljšati.
  3. Ob kuhanju bodi pozoren na to, da za sabo počistiš kuhinjo. Dober kuhar ima vedno urejene kuhinjske površine!
  4. Preden postrežeš svoje obroke, pogrni še mizo. Tvoje jedi bomo tako videti še boljše.
Kaj potrebuješ za opravljanje izziva?

Potrebuješ kuhinjo, kuhinjske pripomočke, izbran recept in čas. Tudi kuharski predpasnik je zaželjen!

Potrebuješ še kakšen namig?

Izziv je s pogojem, da moraš uporabiti eno živilo v vseh treh jedeh, postal malo težji, kajne? S tabo delimo dve ideji, kako lahko načrtuješ svojo kuho:

  • JOGURT
 Jogurt lahko uporabiš za zajtrk namesto mleka ter z njim ješ svoje najljubše kosmiče. Da bo bolj sladek, dodaj še malo medu. Za kosilo lahko poleg pečenega krompirja ali tortilje postrežeš grško omako TZATZIKI. Za to omako potrebuješ poleg jogurta še kumaro, česen, poper in sol ter koper, začimbo, ki doda omaki poseben okus. Kako pa uporabiti jogurt v sladici? Možnosti je ogromno - če želiš pripraviti sladke kozarčke z jogurtom in malinami, klikni na: https://midvakuhava.si/ekspresne-sladice/
  • JAJCA
Jajce na oko za zajtrk? Brez problema! Postrezi ga še s popečenim toastom in kozarcem soka, in prvi obrok je pripravljen.Kako pa lahko vključiš jajca v kosilo? Pripravi rezance z omako Carbonara - https://www.kulinarika.net/recepti/testenine/carbonara-spageti/6285/.Za sladico pa se posladkaj z odličnimi Lunicami, ki so enostavne za pripravo, recept pa najdeš na: https://www.kulinarika.net/recepti/sladice/lunice/3152/
Priporočamo, da recepte poiščeš na slovenskih spletnih straneh, kot recimo:  Poleg tega lahko pogledaš tudi kakšno oddajo na 24Kitchen ali pa Youtube posnetek priznanih kuharskih mojstrov, kot je npr. Jamie Oliver. Dnevni podvigi pa te bodo spodbujali še k drugim stvarem, ki jih lahko počneš v kuhinji, zato bodi pozoren tudi nanje.
Deli svoje kuharske mojstrovine!

Deli fotko ali recept za svoje jedi na družbenih omrežjih  s #domapotaborniško.Če si tabornik, bodo tvoj vodnik, ostali člani voda in vsi ostali taborniki zagotovo veseli novih receptov.Če (še) nisi tabornik, nam pošlji fotografije na ropotarnica@taborniki.si, veseli jih bomo. :) Na koncu vsakega tedenskega izziva bomo izbrali nekaj najboljših izdelkov in jih podelili z drugimi, tako da le veselo na delo. #ostanidoma in se loti izziva

Viri:Midva. (2019). Sladki kozarčki z jogurtom in ostale ekspresne sladice. Dostopno prek https://midvakuhava.si/ekspresne-sladice/JOKL. (b. d.). Carbonara špageti. Dostopno prek https://www.kulinarika.net/recepti/testenine/carbonara-spageti/6285/Carmen. (b. d.). Lunice. Dostopno prek https://www.kulinarika.net/recepti/sladice/lunice/3152/Kulinarika.net. (b. d.) Dostopno prek https://www.kulinarika.net/Midva kuhava. (b. d.). Dostopno prek https://midvakuhava.si/Dober tek. (b. d.). Dostopno prek https://www.dobertek.com/vsi-recepti/Okusno.je. (b. d.). Dostopno prek https://okusno.je/recepti

Viri fotografij:Fotografija 1: Debevc, Ž. (2019). Taborniško kosilo. [Fotografija]. Fotografija 2: Debevc, Ž. (2018). Priprava kosila. [Fotografija].Fotografija 3: Debevc, Ž. (2017). Priprava testa. [Fotografija].


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci