Tedenski izziv (6. april-11. april)

Si po skoraj enem mesecu doma preigral že vse družabne igre, ki jih imate na polici? Bi rad malce zavozljal svoje možgane in ustvaril nekaj čisto svojega? Ta teden te izzivamo, da ustvariš unikaten izdelek. Rekel mu boš lahko: Moja družabna igra!

Kaj je izziv?

Izziv je ustvariti svojo družabno igro. Ker je to zapleten in dolgotrajen proces, te izzivamo, da predelaš že obstoječo družabno igro. To naredi na način, da boš igri dodal nekaj novosti in vsebin, ki jo bodo naredili čisto tvojo. Igro se boš nato lahko igral s svojo družino, ki bo vesela kakšne popestritve. Da bi tedenski izziv lažje opravil, s tabo delimo nekaj stvari, na katere moraš biti ob izdelavi pozoren:
  • Predelava igre: Ko igro predeluješ, je najlažje, da ohraniš njen sistem in samo spremeniš zgodbo, like, vsebino kartic … Primer: Monopoly lahko predelaš tako, da namesto turističnih lokacij kupuješ taborniško opremo.  Ob tem pa ne pozabi, da moraš svoji igri dati tudi drugačno ime, da bo res tvoja.
Poleg tega ne pozabi še na druge elemente igre:
  • Tema: Kaj se v tvoji igri dogaja? Si detektiv, ki razkriva umor (kot pri Cluedo) ali pa preprosto igraš karte in zbiraš točke (npr. tarok)? Tema igre je lahko kakršnakoli, lahko jo vzameš iz resničnega življenja ali pa iz najljubše knjige ali filma.
  • Cilj igre: Kdaj se tvoja igra konča? Se to zgodi, ko igralec pride do konca igralne plošče (npr. Activity) ali pa, ko mu zmanjka kart (npr. Enka)?  Morda pa se igra konča, ko igralec iz igre izloči vse ostale (npr. Monopoly) ali pa opravi vse izzive (npr. Risk: Misija)? Se igra konča po določenem številu krogov (npr. Mastermind)?  Pogoji, ki opisujejo konec igre, nam lahko povedo tudi, kako v igri zmagamo.
  • Igralci: Koliko oseb se lahko igra hkrati? Igraš lahko posamezno (npr. človek ne jezi se), v parih, lahko pa tudi vsi igralci sodelujejo v boju proti igri (npr. Pandemic).
Kaj potrebuješ za opravljanje tega izziva?

Na to vprašanje si najlažje odgovoriš tako, da se vprašaš: “Kaj potrebujem za svojo igro? Je to igralna plošča in figurice? So to igralne karte ali pa kartice z vprašanji? Morda potrebujem kocke?” Za ustvarjanje svoje igre si lahko kaj od tega izposodiš od tistih, ki jih že imaš doma, sicer pa lahko stvari ustvariš tudi sam s pomočjo papirja, naravnih materialov, lesa … Bodi kreativen!

Potrebuješ še kakšen namig?

S tabo delimo še dve ideji za predelavo igre: Cluedo: Namesto morilca lahko iščeš tabornika, ki je na taboru ukradel zastavo. Sobe pa lahko spremeniš v šotore - nariši njihovo notranjost, od najbolj umazanega, do najbolj čistega. Activity: Izzive na karticah lahko zamenjamo s pojmi iz taborništva. Morda pa lahko namesto pantomime nekaj oddajamo v morsejevi abecedi ali pa zavežemo kakšen vozel? Online igre: V enem izmed preteklih PP+ podvigov (https://www.taborniki.si/druzenje/) te čaka povezava do spletne strani, kjer lahko preko interneta igraš ogromno družabnih iger. Morda pa tam dobiš kakšno idejo ali namig za družabno igro, ki jo boš naredil sam. Družabne igre lahko brezplačno igraš tudi prek interneta preko spletne strani https://en.boardgamearena.com/gamelist, je pa za uporabo potrebna registracija. Spletna stran BoardGameGeek (https://boardgamegeek.com/) pa ima lestvico najbolj popularnih družabnih iger (https://boardgamegeek.com/browse/boardgame). Sicer pa ne spreglej tedenskih podvigov - najmlajši boste lahko ustvarili svoje kocke in figure, gozdovniki in gozdovnice boste v igro vnesli taborniška znanja, starejšim pa bomo predstavili idejo za personalizirano igro, ki bo vsebovala vaše fotografije, saj teh tabornikom res ne manjka.

Deli svojo igro!

Deli fotko ali opis navodil svoje igre na družbenih omrežjih s #domapotaborniško.Če si tabornik, bodo tvoj vodnik, ostali člani voda in vsi ostali taborniki zagotovo veseli novih idej in se tvojo igro igrali tudi sami.Če (še) nisi tabornik, nam pošlji fotografije na ropotarnica@taborniki.si, veseli jih bomo :)Na koncu vsakega tedenskega izziva bomo izbrali nekaj najboljših izdelkov in jih podelili z drugimi, tako da le veselo na delo.

Na koncu vsakega tedenskega izziva bomo izbrali nekaj najboljših izdelkov in jih podelili z drugimi, tako da le veselo na delo. #ostanidoma in se loti izziva!

Avtorja:
  • Urban Žnidaršič in tabornica iz Ropotarnice 
 Viri fotografij:
  • Fotografija 1: Jankovič, U. (2020). GG s kartami [Fotografija]
  • Fotografija 2: Šverko, D. (2020). Igranje kart. [Fotografija]

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci