Tedenski izziv (4.-10. januar)

Planiranje leta

Okoli novega leta so popularne novoletne zaobljube. Ko odbije ura polnoč, si rečemo “letos bom pa res shujšal” ali pa “od zdaj naprej bodo samo petice v šoli!” To so vse super cilji, vendar pogosto hitro izzvenijo, ker jih slabo postavimo in nimamo pravega načrta.

Taborniki znanja načrtovanja in organizirnosti pridobivamo skozi našo celotno taborniško kariero. Na začetku osnovne šole si naši člani sami izberejo, katere veščine bodo osvojili, ter pomagajo planirati izlet. V višjih razredih se člani začnejo preizkušati tudi v prostovoljstvu in pripravijo kakšen dogodek za druge tabornike (mlajše in starejše!). Na začetku srednje šole se prostovoljci udeležijo vodniškega tečaja, kjer se prvič bolj podrobno srečajo z načrtovanjem taborniškega leta. Ko smo polnoletni, se lahko udeležimo tečaja za vodje, kjer je še več poudarka na organizaciji – tam mogoče prvič slišimo izraza strategija in vizija.

Taborniško leto se ponavadi začne s šolskim letom, navsezadnje pa to ni važno! Načrtovati, tuhtati in analizirati lahko začnemo kadar koli. Kot pravijo za drevesa: najboljši čas za posaditi drevo je 10 let nazaj, drugi najboljši pa danes!

Prvi dan - Spoznaj se!

Življenjska premica

Najprej je treba pogledati v svojo preteklost. Kaj so bili pomembni mejniki v tvojem življenju do zdaj? Začrtaj svojo življenjsko pot na list papirja in nanj označi letnice in dogodke, ki so bili ključni zate. Lahko so tudi negativni.

Življenjska pot Maše in življenjska pot Žana.

Vrednotenje

Osredotoči se še na preteklo leto. Temu rečemo vrednotenje in pomembno je, da vrednotimo vse stvari, ki jih počnemo. Dobro pravilo je, da se osredotoči na več pozitivnih kot negativnih plati. Negativne pa skušaj zastaviti tako, da iščeš rešitve.

Zapiši vsaj tri stvari, ki ti jih je uspelo doseči in si nanje ponosen!

Namesto, kaj ni uspelo v lanskem letu, raje zastavi vprašanje, kaj je treba naslednje leto spremeniti? Mogoče si preveč časa namenil, namenila računalniku in premalo časa svojemu mlajšemu bratcu ali sestrici. Tako boš takoj začel, začela razmišljati o možnih rešitvah.

Zapiši vsaj eno stvar, ki jo je treba to leto spremeniti!

Odlično. Sedaj si opravil, opravila prvi korak k spremembi in pripravljen, pripravljena si na drugi dan!

Dan 2 - Zastavi si cilj!

Viharjenje

Tvoja naslednja naloga je, da si zastaviš cilj. Uporabil, uporabila boš tehniko viharjenja (po angleško “brainstorming”). Pri tej tehniki si zapišeš čim več idej, želja, kaj bi želel, želela spremeniti ali doseči. To je lahko kar koli, kar ti pade na pamet, pa čeprav se zdi smešno ali nedosegljivo. Šele, ko končaš z nabiranjem idej, se odločaš, katere so boljše kot druge. Predlagam, da si za to aktivnost določiš 15 do 30 minut. Odvisno, kako ti bo šlo, seveda!

Začni s praznim listom papirja in nanj napiši naslov “MOJI CILJI”. Na papir nato zapiši vse, kar se ti porodi v glavi. Še bolje je, če najdeš prazen zid, kamor lahko lepiš samolepilne listke z idejami – tako bo lažje izbirati v fazi urejanja. Takrat odstraniš vse, ki so preveč nori ali pretežki za uresničitev. Katerega misliš, da je spodaj odstranil Žan? 

 

Žanovo viharjenje.

Žan je svoj cilj zastavil tako: “Do 25. leta bom splezal na Mount Everest!”

 

Maša je svoj cilj zastavila tako: “Letos bom v šoli odlična!”.
Maša je svoj cilj zastavila tako: “Letos bom v šoli odlična!”.

Maša je svoj cilj zastavila tako: “Letos bom v šoli odlična!”.

Oba sta si zastavila dober cilj, saj bosta točno vedela, ali sta ga osvojila ali ne. Če bi Maša zapisala samo, da si želi izboljšati ocene, ne bi točno vedela, kdaj je cilj dosegla. Njen cilj bi lahko bil dosežen že s tem, da je namesto 3 zgodovino pisala 4. Ali, da je pri spisu dobila več točk kot prej. Sedaj pa točno ve, kaj mora izpolniti, da bo dosegla cilj in do kdaj mora to narediti!

Naredi miselni vzorec

Risanje miselnega vzorca je podobno viharjenju, le da smo tu bolj urejeni. Na sredi zapiši svoj cilj. Okrog cilja zapiši, zakaj ti je ta cilj pomemben in zakaj si ga želiš doseči. To ti bo pomagalo kasneje, ko boš spremljal, spremljala svoj napredek.

Opredeli, koliko časa bo trajalo, da cilj dosežeš

Maša si je v zgornjem delu zastavila, da bo cilj osvojila do konca šolskega leta – temu rečemo kratkoročni cilj, nekaj kar se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Žan bo najvišji vrh sveta osvojil do leta 2031 – to je bolj dolgoročni cilj, ki bo Žanu izoblikoval življenje za naslednjih 10 let! 

Na enak način lahko zastaviš cilje za poljubno dolga obdobja; ne samo eno leto, temveč tudi celo desetletje. Lahko izbereš še krajšo enoto in tako cilje izbiraš samo za naslednji dan.

Dan 3 - Raziskuj!

Raziskovanje je pomemben korak v načrtovanju poti do našega cilja. Brez informacij se je težko odločati. Več kot jih imaš, bolje se boš odločil, odločila! 

Žan si je kot glavni cilj v življenju izbral vzpon na najvišjo goro sveta! Kaj vse mora ugotoviti, da bo to lahko uresničil? Verjetno je dobro začeti pri financah; koliko stane karta do Nepala? Kakšno opremo potrebuje za tak podvig in koliko to stane? Po hitrem iskanju na Googlu ugotovimo, da odprava za eno osebo stane 45.000 $. Naslednje vprašanje je, kako se trenira za Mount Everest? Vsaj leto intenzivnih priprav na sam vzpon in leta pridobivanja izkušenj na podobnem terenu!

Pri raziskovanju je pomembno, da sproti shraniš dobre spletne strani, ki jih najdeš, delaš zapiske, in nadaljuješ z uporabo tehnik, ki smo se jih naučili zgoraj. Predvsem pa ne porabi preveč časa v tej fazi. Ne odlašaj načrtovanja, kadar koli se lahko vrneš korak nazaj!

Dan 4 - Naredi načrt!

Cilj imamo, kaj pa zdaj? Naslednje vprašanje, ki si ga moraš zastaviti je, “kako bom to dosegel, dosegla?”

Vsak večji cilj je treba razdeliti na več manjših, potem pa še manjše cilje razdeliš na opravila. Tako je lažje napredovati in spremljati svoj napredek. Pri tem si lahko pomagaš s prispodobo stopnic, kjer vsaka stopnica predstavlja posamezen korak.

Dan 5 - Spremljaj svoj napredek!

Tvoja naloga je, da sproti (npr. vsak dan, 1x na teden, odloči se sam, sama) spremljaš svoj napredek. Poglej na stopnice in korake, ki si si jih zastavil, zastavila in preveri, kaj vse si že uspel, uspela opraviti in kaj še moraš.

Za lažje sledenje opravljenih obveznosti, lahko korake zapišeš v vrstice in vsako, ko jo opraviš, odkljukaš. Ali pa posamezne korake napišeš na listke in jih spraviš v kozarec, na katerem piše “moram narediti”. Ko nalogo opraviš, daš listek v kozarec z napisom “narejeno”. Tako boš imel, imela vedno na očeh, kako napreduješ.

Če ti primanjkuje motivacije za doseganje ciljev, lahko vedno prebereš miselni vzorec, ki si ga zapisal, zapisala pri iskanju cilja. Vrni se nazaj k rezultatom viharjenja in raziskovanja. Mogoče si cilj slabo določil, določila, pa je kaj treba spremeniti; ali pa si zadovoljen, zadovoljna z doseženim in lahko izbereš kaj novega. 

Dobro je cilje deliti tudi s svojimi bližnjimi, saj  bo to pomagalo pri uresničevanju. Še bolje je, če najdeš prijatelja, prijateljico, ki se s tabo poda na podobno pot iskanja ciljev. Vsak mesec se potem dobita in drug drugemu, druga drugi predstavita svoj napredek. 

Včasih najbolje motivira nagrada. Ko naletiš na opravilo, ki ti je manj všeč, si zamisli nagrado, ki te bo motivirala, da nalogo opraviš. Na primer: “Ko predelam to poglavje v učbeniku, si bom vzela 10 minut odmora in poslušala svojo najljubšo glasbo.”

Za spremljanje napredka in grajenje navad obstaja tudi kup aplikacij za računalnik in telefon. Preizkusi in razišči, jaz najraje uporabljam Google Keep za delanje seznamov in Habitica za poigračenje mojih nalog! 

Veliko uspehov pri planiranju ciljev in vse dobro v letu 2021!


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci