Zimsko-pomladni meseci so obdobje, v katerem marsikoga doleti kašelj, boleče grlo in zamašen nos. Pa sploh vemo, kako do prehlada pride in kako si lahko naravno pomagamo pri zmanjševanju simptomov?

Kaj sploh je prehlad?

Prehlad povzroča več kot 200 vrst virusov, imenovanih rinovirusi, napadajo pa predvsem zgornji del dihal (najpogostejše so okužbe sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin). Ti virusi pridejo v nosno sluznico in tam se začne njihovo število povečevati. Ko pa v naše telo pridejo nekakšni tujki, se sproži naš imunski odziv, ki začne delovati. Znaki delovanja imunskega sistema pri prehladu so nam zelo znani znaki: boleče grlo, zamašen nos, kašelj in izcedek iz nosu. Pojavita se lahko še vročina in splošna oslabelost.

Za zimsko obdobje je značilna še ena bolezen – gripa. Razlika med prehladom in gripo je, da je za gripo značilen zelo suh kašelj, ki se stopnjuje, pri prehladu pa se le pokašljuje. Zamašen nos, kihanje in boleče grlo se pogosto pojavijo pri prehladu, pri gripi pa le občasno. Gripa je tudi bolezen, ki se razvije naenkrat, medtem ko se kašelj razvije postopno.

Ko enkrat zbolimo za prehladom, se veliko ljudi takoj napoti v lekarno po zdravila. Preden se odločimo za to, lahko skušamo simptome omiliti naravno, z zdravilnimi rastlinami.

Večina nas najprej poseže po čajih. Kateri pomagajo?

  • Materina dušica ali timijan – ta rastlina je ena najbolj vsestransko uporabnih. Zelo dobro vpliva na dihala in je tudi antibiotik. Čaj si lahko naredite iz sveže ali posušene materine dušice, pomaga pri izkašljevanju.
  • Bezeg in poprova meta – ti dve zelišči zelo dobro vplivata na dihalne težave, saj pomagata pri izkašljevanju. Če nas boli samo grlo, lahko grgramo mlačen čaj poprove mete.
  • Ingver – iz njega lahko pripravimo zdravilen napitek. Nekaj koščkov ingverja narežemo in kuhamo v posodi. Čaj lahko pijemo večkrat na dan. Pomaga pri kašlju, saj je analgetik.
  • Žajbelj – če želimo čaj iz žajblja, potrebujemo žličko suhega žajblja, ki ga namakamo 20 minut v vreli vodi. Pijemo lahko vroč ali hladen čaj.

Seveda ne smemo pozabiti na med. Ta umiri nočni kašelj, zato lahko pred spanjem vzamemo dve žlički medu. Najbolje je, če je domač. Ima tudi veliko vitamina B in C ter dobro vpliva na imunski sistem. Seveda žlička medu ne sme manjkati v nobenem čaju, vendar moramo paziti, da se čaj že malo ohladi, preden mu dodamo med. Prevroč čaj uniči vse zdravilne učinke medu.

Tudi limona v čaju ne bo naredila nobene škode, kvečjemu bo zelo pomagala. Vsebuje veliko vitamina C, ki pripomore k boljšemu delovanju imunskega sistema, prav tako zmanjšuje histamin, ki povzroča vnetje in zamašen nos

Kaj lahko naredim, da ne zbolim?

Velik vpliv na zdravje ima zdrav način življenja. Priporočljivo je jesti veliko sadja in zelenjave, se redno gibati in dovolj spati. To dobro vpliva na imunski sistem, ki je ravno v zimskih mesecih najbolj pomemben. Kaj pa prenos virusov? Virusi se prenašajo tudi preko rok. Zelo priporočljivo je redno umivanje rok, saj se le-te dotaknejo vsega (kljuke, ograje, stikala …). Potrudimo se, da bo umivanje rok prvo naše dejanje, ko pridemo domov. Če smo dovzetnejši za bolezni, pa je priporočljivo tudi izogibanje zaprtim prostorom z veliko ljudmi.

Čim manj porabljenih robčkov želim!

Avtorica: Kaja Koželjnik