Tedenski izziv (7.-12. december)

Pred tabo so navodila za novi taborniški tedenski izziv Ropotarnice!  Vsi prijatelji se doma že hudo dolgočasite. Računalnika več ne morete videti, telefon ni zanimiv, vse igre so brezvezne in počasi pot od sobe do hladilnika začenja najedati.  Pripravili smo izziv, s katerim popelješ svoje prijatelje na avanturo, kjer bodo spoznavali svojo okolico. Pokaži jim svoje najljubše kotičke, obenem pa naj se še fino razgibajo. Najprej preberi, kaj je orientacija in kakšne izzive lahko pripraviš. Potem sledijo še navodila, kako vse skupaj zapakirati v lično pisemsko pošiljko, ki jo pošlješ prijateljem!

Kaj je orientacija?

Mogoče si se s tem pojmom že spoznal, spoznala pri geografiji, če pa ne, pa se gotovo še boš! Orientacija pomeni, da se znajdeš na (neznanem) terenu s pomočjo zemljevida in kompasa. Nekomu, ki se s tem ukvarja pa rečemo orientacist, orientacistka. Pride nam prav, ko potujemo in raziskujemo čisto novo mesto ali ko se prvič odpravimo na nov vrh v gorah.
Orientacija je pomemben del taborniškega programa, s katero se učimo gibati po naravi, sodelovati in sprejemati dogovore. Predvsem pa se zabavamo ob raziskovanju skritih kotičkov svoje okolice. Kot vse ostalo pri tabornikih, prilagajamo tudi zahtevnost orientacije glede na starost.  Pokazali ti bomo nekaj primerov, kako nekaj orientacijskih izzivov prilagodiš starosti  svojih prijateljev. Tudi sami načini orientiranja se stopnjujejo glede na starost.

Fotoorientacija

Fotoorientacija temelji na prepoznavanju točk po fotografijah. Prijatelju, prijateljici pokažeš fotografijo stavbe, igrišča, spomenika, ki se nahaja v tvoji okolici. On oz. onaa pa mora mesto na fotografiji poiskati, da lahko nadaljuje svojo pot. Če mesta na fotografiji ne prepozna, se mora znajti in vprašati za pomoč mimoidoče. Mogoče pa oni prepoznajo ta kraj! To je tudi najboljše vodilo pri orientaciji: če se izgubiš, prosi za pomoč ljudi, ki tam živijo! Aktivnosti lahko povečaš težavnost tako, da fotografiraš samo del stavbe, najdeš na internetu fotografijo iz daljne preteklosti ali pa enostavno izbereš težje prepoznavno mesto.

Opis poti

Pri opisu poti je pomembno, da bo oseba, ki bo to pot prehodila, na vsaki točki vedela, kam naj pot nadaljuje. Pomembno je, da okolico čim bolje opišeš; npr. da opišeš, skozi kakšen gozd greš, ali je pot asfaltirana ali makadamska, ali pot zavija, ali ima križišča, kaj se vidi v bližnji in daljni okolici itd. Kako se lotiti opisa? Izberi si pot in ob sprehodu s točke na točko začni opisovati pot. Res dobro opiši start, potem pa upoštevaj navodila zgoraj. Cilja seveda ne opišeš! Ponovno upoštevaj starost svojih prijateljev; če so mlajši, uporabljal čim bolj preprosta navodila (npr. levo in desno), pri starejših pa uporabi strani neba (npr. zahod, vzhod). Primer opisa poti od Soboškega gradu do Trga Zmage: oglej si pot na zemljevidu! Začni na sredini grajske ploščadi in se obrni proti vzhodu. Z daljave lahko vidiš zvonik Evangeličanske cerkve. Odpravi se po poti proti vzhodu za približno 150 metrov, kjer nato pot seka enosmerna cesta. Po prečkanju ceste se odpravi še za 50 metrov proti jugovzhodu in boš na CILJU.

Orientacija z zemljevidom

Danes imamo vsi zemljevid in kompas vedno s sabo v žepu. Na telefonu in računalniku seveda! Odpri zemljevid, izberi točko, na katero morajo tvoji prijatelji priti, naredi zajem slike in označi točko na zemljevidu s piko ali križcem. Priporočam zemljevid OpenStreetMap, pomagaš pa si lahko tudi z Google Maps. Kratica KT pomeni kontrolna točka.

Miselni izziv

Zelo zabavno je, da kakšen izziv ni povsem orientacijski. Vsak kraj ima znamenitost, iz katere je enostavno narediti zagonetko. Prepričaj pa se, da je tvoja uganka rešljiva. Preveri pri starših!
Včasih lahko kakšen izziv kombiniraš z drugim in tako povečaš težavnost. Če v Google Maps klikneš na Cerkev Sv. Jakoba v Škofji Loki, dobiš geografske koordinate: 46°09'58.1" N 14°18'24.9"E. To je lahko edini namig, tako da mora orientacist prvo ugotoviti kaj te številke in črke pomenijo in kaj z njimi sploh početi.

Pripravi orientacijo za prijatelje!

Zdaj veš nekaj več o orientaciji. Čas je, da novo znanje uporabiš in pripraviš avanturo za svoje prijatelje! Tedenski izziv je mišljen tako, da vsak dan opraviš del izziva. Navodila so razdeljena na pet točk, opravi eno na dan, pa bo šlo! Predlagam, da vas več sodeluje pri pripravi, saj bo delo bolj zabavno in hitreje narejeno. Tvoji “sodelavci” naj bodo seveda družinski člani.   Pismo, ki ga prijatelji dobijo bo delovalo tako: v veliki kuverti bo več manjših, ki bodo označene s številkami. Vsako pismo bo vodilo na drugo točko v tvoji okolici. Udeleženci tvojega orientacijskega pohoda bodo naslednje pismo odprli šele, ko prispejo na cilj, ki ga podaja prvo pismo! In tako naprej, dokler ne pridejo do cilja.
Pozor! Na cilju naj jih čaka kakšna zanimiva naloga ali iskanje zaklada. To seveda vključi v navodilo pri zadnjem izzivu. V okolici lahko skriješ čokoladice ali mandarine, ki jih morajo potem poiskati, da se malo posladkajo za nagrado. S poti pa naj ti pošljejo selfie v smešni pozi, da boste imeli lep spomin.  Za ta izziv potebuješ: 
  • telefon ali računalnik z internetom,
  • tiskalnik in papir,
  • pisalne potrebščine,
  • ovojnice za izzive in veliko ovojnico za pošiljanje,
  • nagrado na cilju,
  • gibčne možgančke in urne noge!
1.Načrtuj pot in izberi zanimive točke na poti!Najlažje ti bo, če pot postaviš v središču mesta. Lepo je, da pot pelje tud skozi park ali gozd. Razmisli, kje boš postavil, postavila točke, da pot ne bo predolga ali prekratka. Točke naj med sabo niso preblizu. Paziti moraš, da pot ne bo prestrma (in tako prezahtevna) ali pa preveč dolgočasna. Poti in točk ne postavljaj na nevarna območja, recimo blizu prometne glavne ceste. Celotno pot prehodi tudi sam, da preveriš kako dolgo traja pohod.  2. Določi zgodbo tvoje avanture!Poti se bodo tvoji prijatelji bolj razveselili, če bo imela tudi neko zgodbo ali temo. Temu rečemo rdeča nit. Super bi bilo tudi, če ima tudi kakšen nauk ali poučno tematiko. Zgodbo, ki si si jo izmislil, izmislila, upoštevaj, ko pišeš navodila za izzive in pripravljaš naloge. Spodaj najdeš nekaj idej.  Zgodba: Duh slavne osebe iz tvojega kraja se je prebudil in potrebuje pomoč. Tematika: Vse točke na poti so poleg tvojih najljubših grafitov v mestu. Zgodba: Na sledi si tatovski tolpi in potrebuješ detektive, da raziščejo kraje vloma.  Narava: Vse točke na poti so tvoja najljubša drevesa v mestu.
3. Pripravi pisma z namigi (večdnevna aktivnost)Napiši uvodno pismo, ki jim predstavi zgodbo, in pove navodila za začetek avanture. Oglej si uvodno pismo gozdnega Jože na primeru z rdečo nitjo.  Za vsako točko, ki si jo izbral kot vmesni cilj, pripravi ovojnico z namigom, kako točko najti. Izberi in naredi namige za vsaj tri točke, najbolje pa pet. Ne pretiravaj, saj vsaka točka poveča količino potrebnega dela. Uporabi raznovrstne izzive, ki so opisani zgoraj! Dobro je, da na začetku vsakega navodila razkriješ, kje bi se morali trenutno nahajati Tako se lahko tvoj oz. tvoja prijatelj, prijateljica prepriča, da je na pravem mestu. Vsaka točka lahko vsebuje tudi preprosto nalogo: npr. naberi tri različne liste, splezaj na drevo ali naredi selfi. Pisma lahko napišeš na roke, vendar pazi, da bo napisano čitljivo! Mlajši otroci niso tako vešči branja, zato je dobro, da je tekst preprost in iz velikih tiskanih črk. Besedila lahko skopiraš v kopirnici, kar ti olajša delo. Lahko pa jih napišeš tudi na računalnik in uporabiš zanimivo pisavo, da popestriš pismo. Natisni toliko kopij, kolikor jih potrebuješ.  Na ovojnice z izzivi lahko natisneš ali narišeš tudi namig. Ker nas fotoorientacija v prvem pismu vodi do gradu, še na ovojnico narišeš grad! Tako lahko olajšaš iskanje točke, saj hočeš, da prijatelji najdejo cilj brez večjih težav.
4. Testiraj pot in namigeKo končaš vse izzive in meniš, da je dogodivščina pripravljena, jo pred pošiljanjem še testiraj s kakšnim družinskim članom, ki ti ni veliko pomagal pri pripravi. Zapečati ovojnice in se skupaj odpravita na pot! Če kaj ne “štima”, popravi navodila in namige.  5. Odnesi pisma na pošto in pripravi zaklad!Natisni toliko pisem, kolikor prijateljev želiš povabiti na svojo orientacijo. Vse skupaj zapečati v ovojnice. Nanje napiši naslove, odnesi na pošto, nalepi znamke in oddaj pošiljke. Tvoje delo je skoraj končano … Pismo ponavadi prispe že naslednji dan, tako da moraš dan po pošiljanju imeti pripravljeno sladko presenečenje na cilju. Če si se seveda odločil, odločila za tak konec pohoda! Upamo, da ti bo izziv uspel. Rezultat ni toliko važen, važna je pot in da se na njej zabavaš. Če potrebuješ kakšno pomoč z izzivom, nam piši na ropotarnica@taborniki.si. Še bolj bomo veseli, če dobimo kakšne fotografije!

Navodilo za starše

Dragi starši ali skrbniki! Vaš otrok bo pri opravljanju tega tedenskega izziva potreboval tudi vašo pomoč, predvsem pa spodbudo. Usmerjajte otroka pri izbiri začetka, vmesnih točk in cilja poti, da le-ta ne bo potekala po zelo prometnih ali nevarnih delih kraja. Pomagajte mu tudi pri poštnih storitvah, saj obstaja možnost, da se bo z njimi srečal prvič.  Predvsem pa mu pustite, da sam raziskuje svoje zmožnosti ...

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci