Tudi letos smo organizirali taborniške počitnice v Taborniškem centru Bohinj! Tekom taborniških počitnic smo otrokom, ki sicer niso taborniki, pokazali, kako izgleda taborjenje in kakšne so taborniške aktivnosti. Predvsem smo se potrudili, da doživijo pravo taborniško vzdušje, da začutijo pristno taborniško energijo in vrednote, ki jih živimo – in verjamemo, da nam je to tudi uspelo! Taborniške počitnice so čez poletje potekale v treh izmenah.

 

Počitnice so vodili izkušeni taborniki in tabornice z opravljenim vodniškim tečajem, ki so skupaj z udeleženci na taboru soustvarjali nepozabno taborniško poletno dogodivščino. Nekaj dni smo vsi skupaj živeli v taborniških šotorih, nosili posebne taborniške rutice, usvajali taborniške spretnosti in z novimi prijatelji uživali v čudoviti naravi.

Taborniki čez leto in tudi na taborjenju običajno delujemo v manjših skupinicah podobno starih otrok, ki jih imenujemo vodi. V vodih, sestavljenih po starosti, smo se z otroci udeleževali taborniških aktivnosti, si ustvarili svoje vodovo ime, kotiček in zastavo. Smo pa imeli kljub temu veliko aktivnosti, kjer so se našli starejši taboreči in take aktivnosti, ki so bile primernejše za mlajše – bili smo zelo pomešani med seboj in delovali kot ena velika družinica.

Dan na taborniških počitnicah je bil zelo tipičen taborniški dan. Malo pred osmo zjutraj smo se zbudli in okrog 8. ure odšli na zajtrk. Dopoldanske aktivnosti so bile namenjene delu v vodovih kotičkih, delavnicam, pionirstvu, spoznavanju narave, učenju pesmi … 

Po kosilu smo imeli počitek, potem pa so sledile popoldanske aktivnosti: lokostrelstvo, ustvarjalne delavnice, vodne igre, kopanje in vožnja s kanuji. Po večerji je sledil večerni program: kraja zastavic, petje ob ognju, peka hrenovk, penic in banan s čokolado.

Po 22. uri smo počasi odšli v šotore, imeli pa smo tudi nočno stražo. Vsak dan se je nekaj taborečih javilo za to pomembno nalogo in stražilo tabor in zastavo, vodstvo tabora pa je medtem vrednotilo pretekli dan in naredilo načrt za naslednjega.

Udeleženci so bili najbolj navdušeni nad lokostrelstvom, streljanjem z zračno puško in vožnja s kanuji po Bohinjskem jezeru.

V prvi izmeni smo se kljub slabemu vremenu in občasnim nevihtam smo se imeli super. Sončne popoldneve smo preživljali ob jezeru, se kopali in kanujali. Spoznali smo se z različnimi taborniškimi veščinami, se preizkusili v streljanju z lokom, šli na sprehod in sladoled, zvečer pa smo se družili ob tabornem ognju in se na zadnji večer posladkali s penicami in bananami s čokolado. Deževne ure smo pregnali z družabnimi igrami, predvsem pa smo se veliko smejali in ustvarjali nove spomine.

Drugo izmeno smo začeli s tradicionalno taborniško prisego. Tekom taborjenja smo nekaj programa izvedli tudi z udeleženci tabora Društva prijateljev mladine. Taborniške spretnosti smo spoznavali na delavnicah bivanja v naravi in lokostrelstva. Uživali smo v kanujanju in kopanju v Bohinjskem jezeru. V drugi polovici počitnic smo odšli na pohod do Ribčevega Laza, kjer smo uživali v sladoledu, naslednji dan pa smo spoznavali potne znake in osnove orientacije.

V tretji izmeni smo počitnice začeli z pohodom ob jezeru, potujočim kvizom in spoznavanjem prve pomoči. Nekaj trenutkov smo preživeli tudi z angleškimi skavti, ki so nam pokazali nekaj njihovih šeg in navad.

V vseh treh izmenah pa nam je, navkljub kakšnemu deževnemu dnevu, uspelo pričarati pravo taborniško vzdušje, kjer so otroci lahko spletli nove prijateljske vezi in ustvarili nepozabne spomine v objemu čudovite narave v Bohinju.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci