Tedenski izziv (20.-26. april)

Ta teden je teden praznovanja! V sredo, 22. aprila, praznujemo namreč naš dan, dan tabornikov, poleg tega pa tudi dan Zemlje. Odločili smo se, da praznika v tedenskem izzivu združimo in ravnamo v skladu z dvema taborniškima zakonoma. Morda uganeš, s katerima? Mi smo imeli v mislih ta dva: tabornik je varčen in tabornik je pripravljen pomagati – ne le svojim prijateljem, temveč tudi naravi, v kateri rad preživlja svoj prosti čas.

Kaj je izziv?

Ta teden te vabimo, da odkriješ, kaj pomenijo trije R-ji, ki predstavljajo angleške besede Reduce, Reuse in Recycle. V slovenščini bi to poimenovali kot zmanjšaj porabo, ponovno uporabi in recikliraj. S takšnimi dejanji lahko tudi v času, ko smo doma, pripomoremo k ohranjanju našega planeta. Z malo truda zmanjšamo količino odpadkov, ki jih proizvedemo v domačem okolju. Izziv je torej, da v tem tednu opraviš tri dejanja, ki predstavljajo tri R-je.

Na naslednjem pikniku razmisli, kako lahko kakšno stvar poješ tudi brez uporabe plastičnega noža ali vilic!

Kako naj opravljaš ta izziv?

Poleg tega, da te bodo dnevni podvigi vodili skozi aktivnosti, ki so povezane s tremi R-ji, ti predstavljamo nekaj idej, kako se lahko izziva lotiš že danes.

R - reduce (zmanjšaj porabo): Pravzaprav gre za enostavno načelo: manj, kot imamo ali kupujemo nepotrebnih stvari, manj bo odpadkov. Teh odpadkov tako ne bo treba reciklirati ali pa poskušati ponovno uporabiti. Kako lahko zmanjšaš porabo doma?  
  • Če uporabljaš tiskalnik za šolsko gradivo, vedno tiskaj na obe strani papirja! Tako boš porabil manj papirja in ga boš lahko uporabljal dlje časa. 
  • Ali ob kosilu na mizo pogrnete papirnate prtičke? Morda lahko vsak družinski član doma izdela svoj bombažen prtiček. Ko je ta umazan, ga operite skupaj z drugimi oblekami, ki bi jih tako ali tako morali oprati.
  • Ko gredo starši v trgovino, jih spomni, naj s seboj vzamejo bombažne vrečke za sadje. Te vrečke lahko narediš tudi sam iz kakšne stare majice!
R - reuse (ponovno uporabi): Veliko stvari, ki jih imamo doma, lahko uporabimo na različne načine. Če se nam zdi, da jih ne moremo uporabiti sami, pa jih lahko podarimo tistim, ki bi to potrebovali. Takšni izmenjavi rečemo “second-hand”, iz druge roke. To pomeni, da je nekdo iz druge roke dobil stvar, ki bi jo prva oseba sicer zavrgla. Navajamo nekaj idej, kako lahko preizkusiš večnamenskost stvari, ki jih imaš doma. 
  • Imaš doma veliko steklenih kozarcev za vlaganje, v katerih si dobil marmelado? Uporabi jih kot držalo za barvice. Ali pa navaden kozarec, saj lahko vanje natočiš veliko vode in posledično več piješ. Kozarci za vlaganje prav prijetno izgledajo tudi kot vaze!
  • Vsak dan mečeš stran časopisni papir? Zakaj pa ga ne bi uporabil kot zavijalni papir za prijatelja, ki ima poleti rojstni dan? Upamo, da mu ga boš takrat lahko podaril že v živo!
  • Uporabljaš bel papir za čečkanje in risanje, nato pa ga zmečkaš in vržeš stran? Te liste shranjuj in drugo, še prazno stran uporabi naslednjič.
  • Imate doma mnogo zamaškov? Iz njih lahko narediš figure za družabno igro, ki si jo izdelal v četrtem tedenskem izzivu!
R - recycle (recikliraj): V Sloveniji veliko gospodinjstev redno ločuje svoje odpadke v različne koše za smeti: biološke odpadke, papir, embalažo in ostalo. Če ločujemo (recikliramo) odpadke, to pomeni, da bodo smeti predelane in ponovno uporabljene. Si že kdaj pomislil, da je tvoj jogurtov lonček morda nekaj mesecev prej bil plastenka pomarančnega soka?Kako lahko še izboljšaš ločevanje doma? 
  • Ali ločuješ tudi smeti, ki jih proizvedeš v svoji sobi ali v dnevni sobi? Velikokrat imamo ljudje v kuhinji več košev, v sobi pa le enega. Razmisli, kako bi lahko ločeval tudi sam. Bi plastiko metal v en koš, papir pa v drugega?
  • Preden embalažo vržeš stran, jo umij - tako bo lažje in hitreje spet zaživela kot nov produkt. 
  • Ko greš na sprehod, s seboj vzemi vrečo ali dve ter rokavice. Odpadke, ki jih najdeš ob poti, nato pravilno recikliraj.
Potrebuješ še kakšen namig?

Ne pozabi spremljati dnevnih podvigov, ki bodo predstavili, kako lahko odkljukaš enega izmed treh R-jev!

Kaj potrebuješ za opravljanje izziva?

Za opravljanje izziva potrebuješ ščepec iznajdljivosti in žličko motivacije! S predstavljenimi idejami te spodbujamo, da ugotoviš, kako bi tri R-je najbolje izkoristil v svojem gospodinjstvu.

Deli svoje načine zmanjšanja porabe, ponovne uporabe in recikliranja!

Deli fotko ali opis načinov izvajanja treh R-jev s #domapotaborniško.Če si tabornik, bodo tvoj vodnik, ostali člani voda in vsi drugi taborniki zagotovo veseli novih idej, in tudi sami bili tako bolj motivirani za majhne, a pomembne spremembe na poti varovanja Zemlje.Če (še) nisi tabornik, nam pošlji fotografije na ropotarnica@taborniki.si, veseli jih bomo :) #ostanidoma in se loti izziva!

Viri fotografij:Fotografija 1: Pandel, M. (2016). Taborniški piknik. [Fotografija]. Dostopno prek https://www.flickr.com/photos/134638458@N07/28336054480/in/album-72157670916693691/Fotografija 2: Pandel, M. (2017). Izdelovanje. [Fotografija]. Dostopno prek https://www.flickr.com/photos/134638458@N07/33009604342/in/album-72157680869050735/


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci