Tudi leto 2021 smo preživeli v iskanju pravih poti

Po letu premora je Republiško orientacijsko tekmovanje, tekmovanje s 60-letno tradicijo, znova zaživelo v osrčju Ljubljane!

Taborniki in tabornice iz vse Slovenije smo se po več kot letu in pol ponovno zbrali na enem največjih dogodkov Zveze tabornikov Slovenije. 47 petčlanskih ekip je med 24. in 26. septembrom 2021 spoznavalo Ljubljano in njeno okolico, kjer je potekala proga Republiškega orientacijskega tekmovanja. Soorganizator tekmovanja je bil tokrat Rod Sivega volka iz Ljubljane, ki že dolgo goji močno orientacijsko kulturo. Tridnevno tekmovanje, ki je letos potekalo že 61. leto, je ponovno združilo ljubitelje orientacije in novih dogodivščin tam, kjer smo taborniki najraje – v naravi, tokrat s pogledom na Ljubljansko kotlino.

Tridnevni športni dogodek se je pričel in končal v Salezijanskem mladinskem centru Rakovnik. V petek popoldne je udeležence čakal prvi del tekmovanja, in sicer naloge iz znanja topografije, signalizacije Morsejeve abecede in vrisovanje kontrolnih točk, ki so jih naslednje jutro iskali ne le s prstom na zemljevidu, temveč tudi v naravi. Petkov večer smo namenili druženju in glasbi – tekmovalci so se lahko po koncu prvega dela tekmovanja sprostili na delavnici Tolkalnega kroga pod vodstvom tolkalca Francija Krevha, kasneje pa jih je nasmejal glasbeni duo Domna Gvozdanovića in Daniela Blažiča.

Drugi del tekmovanja se je nadaljeval v soboto, ko so se prve ekipe ob šesti uri zjutraj vkrcale na avtobus in se odpeljale do starta tekmovanja v Zalogu. Jutranja megla, značilna za Ljubljansko kotlino, se je kljub zgodnji uri hitro razkadila in tekmovanje je potekalo pod toplim jesenskim soncem. Tekmovalci so se podali na pot, ki jih je vodila mimo Debenjega vrha in Babne gore do Podlipoglava, Molnika in nazadnje Podmolnika. Med iskanjem kontrolnih točk so ekipe opravljale tudi različne naloge – preizkusile so se v znanju prve pomoči, merile kote in razdalje v naravi in se izkazale v risanju skice terena.

V soboto popoldne so ekipe druga za drugo prihajale do cilja prvega dne. Tam so morale izpolniti še zadnje naloge tega dne: postaviti bivak iz šotork, zakuriti ogenj in si skuhati golaž ali zelenjavno juho. Tudi to je prineslo ekipam točke na tekmovanju. Utrujeni, a nasmejani taborniki in tabornice so večer preživeli ob tabornih ognjih v družbi svojih prijateljev in z zadovoljstvom na obrazu pojedli na ognju skuhano večerjo.

Nedeljsko jutro je tekmovalce spet razveselilo s sončnimi žarki in kljub že nekoliko razbolelim ramenom so ekipe pogumno oprtale svoje nahrtbnike in se zagnano podale na pot. Ta jih je vodila mimo Janč do Golovca, kjer so kontrolne točke iskali po Poti spomina in tovarištva ter uživali v čudovitem razgledu nad Ljubljansko kotlino. Ena najbolj zanimivih kontrolnih točk se je nahajala pri Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec, od koder pa je proga tekmovalce pripeljala do glavnega cilja v SMC Rakovnik, kjer jih je čakalo toplo kosilo in čas za počitek.

Tekmovanje se je končalo z zadnjim zborom in podelitvijo nagrad zmagovalnim ekipam v štirih različnih kategorijah. Med tekmovalci so posebne nagrade prejeli tudi tisti, ki so narisali najboljše skice treh različnih vrst. Zbor smo sklenili s petjem taborniške himne, ki je odmevala po vsem Rakovniku. Le kje bo taborniška himna odmevala prihodnje leto?

Besedilo je pripravila Maša Fatur.