Odpravi se v naravo in iz palic poizkusi sestaviti različne vrste ognjev.

POTREBŠČINE:

  • veje,
  • ali pa grisini (če si doma)

Večina ljudi prepozna tabornike po kurjenju ognjev, pečenju prigrizkov nad njim in dolgih nočeh petja s kitaro. A zato, da lahko še naprej preživljamo lepe poletne večere ob svetlobi tabornih ognjev, jih moramo najprej znati postaviti. Največ različic postavitev ognja se začne s piramido. Na kupček naberemo netivo - to predstavlja dračje (najtanjše posušene smrekove vejice) ali katera druga drobna in gorljiva snov (na primer zelo suha trava, ki jo fino zmečkamo).

Več kot naberemo netiva, lažje bomo na koncu prižgali ogenj. Na netivo nato začnemo v obliki stožca nalagati vejice, najprej tanjše in vsako naslednjo plast oziroma krog nekoliko debelejše. Palice zlagamo do želene velikosti ognja, seveda pa moramo velikost prilagajati zmogljivosti ognjišča in okolici. Ko oblikujemo piramido, jo lahko nadgradimo v veliko različnih vrst ognjev.

Nekaj idej, kako postaviti različne vrste ognja, najdeš v tem prispevku, lahko pa si izmisliš svojo. Sedaj, ko znaš pravilno postaviti ogenj, ga lahko na varni lokaciji v spremstvu staršev tudi prižgeš. Če ne moreš poskuiti tega v naravi, pa je možno piramido za ogenj postavit tudi iz grisinov ali bobi palčk. Tak ogenj sicer ne bo zagorel, ga pa lahko na koncu poješ ;) Namig: manjšo maketo ognja lahko uporabiš tudi v tedenskem izzivu ali pa zanj postaviš še streho in nastane večni ogenj.

Viri:
  • Priročnik v naravo

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci