Idrija 2008. Moje prvo republiško orientacijsko tekmovanje (ROT). Kot novopečena PP-jka sem se pridružila starejšim puncam v ekipi popotnic. Bila sem impresionirana nad tem, kako dobro nam je šlo. Seveda, saj sta bili v ekipi dve članici z dobrim znanjem orientacije. Spomin pa je še toliko lepši, saj smo osvojile prvo mesto.

 

Kot posledica zelo lepe izkušnje prejšnjega leta smo se naslednje leto z drugo ekipo zelo optimistično odpravile na ROT na Roglo. Tu pa nam žal ni šlo tako dobro in z željo, da bi nam šlo drugič bolje, sem se poleti 2010 udeležila tečaja orientacije in topografije – TOPO tečaja.

Tečaj sicer ni slovel kot najlažji in to drži, urnik je bil kar natrpan. Vsak dan smo na tečaju narisali vsaj eno skico in vsak dan je bila na sporedu orientacija. Različnih vrst skic obstaja toliko, da lahko vsak dan tečaja narišeš drugo! Skica na daljavo, kroki, skica minskega polja, profil terena, skica pod kotom, skica reliefa, skica poti … Pa tudi orientacije so bile vsak dan drugačne – score, orientacija po kartah različnih meril, orientacija po spominu, labirint … A če te to veseli, če se rad podiš po gozdu in ti srce poskoči, ko zagledaš oranžno-belo zastavico, če si na koncu opraskan in prepoten, pa vseeno nestrpno pričakuješ preostale tekmovalce na cilju, da bi z njimi predebatiral najboljšo možno pot med KT-ji, kje si po nepotrebnem izgubljal čas in kaj bi naredil drugače, če bi bil zopet v podobni situaciji, potem je TOPO tečaj prava izbira. TOPO tečaj je namenjen vsem, ki si želijo poglobiti svoje znanje orientacije in topografije. Jaz sem ga definitivno poglobila na temeljnem tečaju leta 2010 in čez štiri leta še na nadaljevalnem tečaju.

 

 

V vmesnem času sem aktivno delovala na področju orientacije in topografije, tako s predajanjem znanja v rodu kot tudi z udeležbo na tekmovanjih in trasiranjem taborniškega orientacijskega tekmovanja Glas svobodne Jelovice (GSJ).  Z vsako tekmo ali s pripravo orientacijske aktivnosti sem dobila nove izkušnje. Naučila sem se sodelovati v ekipi in prilagajati posameznikom, planirati in organizirati. Hkrati pa sem spoznala, da vsega ne moreš načrtovati. Tako sem enkrat trasirala progo za GSJ v snegu, na samem tekmovanju pa so tekmovalci za prehod potrebovali precej manj časa, saj so bile temperature preko 20 °C! Svojo orientacijsko pot sem nadaljevala kot mentorica na TOPO tečaju in kasneje tudi kot vodja tečaja.

Se je tečaj kaj spremenil v vseh teh letih? Osnovna vsebina ostaja enaka že vse od začetka, smo pa v zadnjih letih več predavanj posvetili predajanju znanja in pripravi orientacijskih aktivnosti, kar so navadno naloge specialistov v rodovih. Sama sem se z vodenjem tečaja naučila tudi še marsikatero stvar izven področja orientacije in topografije – časovno planiranje, komunikacijo, javno nastopanje, logistike … Vse to so stvari, ki ti pridejo prav tudi kasneje v življenju.

 

Kako je meni orientacija pomagala pri iskanju zaposlitve? Poleg vseh omenjenih pridobljenih kompetenc sem svojega trenutnega šefa impresionirala s funkcijo vodenja tečaja orientacije, saj se je on v mladih letih tudi udeležil tekme orientacijskega teka. Pa ni bil tabornik. Področje orientacije in topografije v mojem življenju še vedno zaseda pomembno mesto. Z nasmehom na obrazu se spominjam vseh preteklih tekmovanj in se veselim vseh KT-jev, ki jih bom v prihodnosti še našla.

 

 

 

 

 –  Rebeka Jereb, nekdanja vodja TOPO tečaja


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci