Dobrodošli v Taborniški ropotarnici!

Tukaj objavljamo taborniško obarvane podvige za otroke in mlade ter ideje, kaj lahko počnejo. Taborniško ropotranico smo odprli marca 2020, ko smo zaradi ukrepov ob razglašeni epidemiji koronavirusa COVID-19 ostali doma. Kar pa ne pomeni, da so predlogi bili veljavni le takrat. Nasprotno, trudili se bomo, da boste v naši ropotarnici vsakič našli nekaj novega.

V prvih objavljenih predlogih za aktivnosti smo se zaradi razmer med epidemijo osredotočali na takšne, ki jih lahko otroci in mladostniki izpeljejo sami ali z družino doma in v naravi. Pri naslednjih pa dodajamo tudi bolj družabne aktivnosti, ki ne zahtevajo več socialne distance.

Za vse otroke, mlade in njihove starše ter družine. Ja, tudi za tiste, ki (še) niso taborniki. :)Večine podvigov se lahko otroci in mladi lotijo sami, pri nekaterih bodo najmlajši potrebovali pomoč staršev.Dodali smo še vsebine za najmlajše in družine ter nekaj koristnih povezav za starše, ki so bile še posebej aktualne v času razglašene epidemije, olajšajo pa nam lahko marsikatero stisko in pomagajo pregnati dolgčas tudi sicer.

  • Vsebine so deljene glede na starost otrok, posebna kategorija so predlogi za družine, pri katerih bodo lahko sodelovali tudi mlajši otroci.
  • Podvigi so iz različnih vsebinskih področij, od petja, bivanja v naravi, prve pomoči do duhovnosti ter družinsko naravnanih vsebin, kot so kuhanje, dobra dela in še kaj.
  • Ohranjamo izrazoslovje iz začetkov postavljanja Ropotarnice, ko smo kot Podvige objavljali predlagane aktivnosti v določenem dnevu epidemije, obsežnejši predlogi aktivnosti pa so prišli na vrsto enkrat na teden in smo jih zato poimenovali Tedenski izziv. Ali, na kratko: Podvigi so krajši, Izzivi pa časovno obsežnejši predlogi, kaj početi ;)

Ko je sredi marca 2020 prišlo v javnost obvestilo, da se zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom zapirajo izobraževalne ustanove, je skupina mladih prostovoljcev dala pobudo: pripravimo predloge taborniških aktivnosti za otroke in mlade, da bomo čim bolj prijetno preživeli te dni ne le v duhu #ostanidoma, ampak #domapotaborniško. Ker si v času izrednih razmer nismo želeli prikovati otrok in mladih pred ekrane, smo se odločili, da bomo vsak dan objavili paket dnevnih dogodivščin, vsak teden pa še malo obsežnejši izziv. V nekaj dneh z neprespanimi nočmi smo prišli od ideje do spletne strani, prve predloge aktivnosti smo objavili 17. marca, vsak dan sveži predlogi pa so otroke in mlade pričakali do konca maja 2020. Kdo smo prostovoljci, brez katerih Ropotarnica ne bi nastala?Idejo smo razvili Barbara Butara, Petja Kos, Pina Maja Bulc, Jaka Progar in Urban Lečnik Spaić.Kasneje smo organizirali delo tako, da je del ekipe skrbel za samo vsebino in zbiral ideje, uredniki in lektorji so vse prispevke primerno pripravili za objavo, na koncu pa so jih zadolženi za nalaganje na spletne strani spravili na svet ;) Pri celotnem projektu smo sodelovali (našteti po abecednem redu):Barbara Butara, Maša Fatur, Špela Kresevič Frank, Tina Gornik, Petja Kos, Maja Kramar, Kaja Mavrič, Andreja Mršnik, Anja Novljan, Urša Primožič, Jaka Progar, Miha Rebol, Laura Siegl, Neža Marija Slosar, Urban Lečnik Spaić, Nika Stradovnik, Zala Šmid, Brina Vukovič, Metoda Zalar in. Urban Žnidaršič.

Izzivi in dogodivščine

Poglejte si predlagan nabor podvigov, ki smo ga za vas pripravili po dnevih, in ne pozabite na tedenski izziv.

CŠOD misija

V okviru praznovanja 70-letnice delovanja Zveze tabornikov Slovenije (v nadaljevanju ZTS) smo s podporo Centra šolskih in obšolskih dejavnosti pripravili dve misiji: Učna pot in Lov, ki sta dostopni preko aplikacije CŠOD misija. Misiji sta vezani na razstavo ob 70-letnici ZTS, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Grem na misijo!

7 dni za okolje

Taborniki praznovanje 70. obletnice nastanka Zveze tabornikov Slovenije začenjamo s 7 dnevi za okolje, ki bodo med 22. in 27. marcem. Pridružite se nam!

Medvedki in čebelice

Plakat z okoljskimi nalogami ter navodila za vodnike oz. starše.

Gozdovniki in gozdovnice

Pripravili smo okoljske izzive za cel teden. Gozdovniki in gozdovnice jih lahko rešujete sami ali z vodniki/starši.

Popotniki in popotnice ter starejši

Filmi o okolju, Tab Talks, predavanje in okrogla miza o okolju. To čaka najstarejše v prihajajočem tednu.

Podvigi

Na tem mestu najdete zbrane čisto vse podvige po starosti.

Gozdovniki in gozdovnice

Aktivnosti za učence od šestega do devetega razreda.Podvigi so zahtevnejši in polni dogodivščin.

Popotniki in popotnice ter starejši

Predlagane aktivnosti so prilagojene srednješolcem in starejšim.Podvigi so raznoliki, mlade nagovarjajo tudi k skrbi zase.

Družinski podvigi

Predlagane aktivnosti za skupno preživljanje časa.Izbrane so kratkočasnice za otroke in starše, od pobarvank do skupnih iger.

Tedenski izzivi

Podvigi za otroke in mlade.Zbrani so vsi predlagani projekti, ki so obsežnejši in trajajo več dni.

Koristne povezave

Deseti taborniški zakon pravi, da je tabornik vedoželjen. V tem duhu smo za vas pripravili vse koristne povezave, ki naj vam dobro služijo.

Ropotomer

10310+


OBISKOVALCEV ROPOTARNICE

146+


PRISPEVKOV