Vse, kar obstaja v Taborniški ropotarnici, najdeš tukaj.

Življenje v naravi

Izdelaj preprost filter za čiščenje vode. Ali doma ločujete odpadke? Veš, kam sodijo kateri odpadki?   Izdelaj ogenj, ki ne ogroža narave in ga lahko na koncu celo poješ.   V mesecu marcu ima svoj dan tudi voda. Zato je marčevska Revija Tabor posvečena njej. Poišči zadnji tabor in izvedi več.   Gozdovi so svoj svetovi dan praznovali v soboto, 21. 3. V teh časih, ko moramo biti doma, je vseeno dobro, da gremo malo na svež zrak. Poiskati moramo kraj, kjer ni veliko ljudi, in upoštevati razdaljo, če koga srečamo.   Na sprehodu po naravi bodi tudi ustvarjalen   Tvoje telo vsebuje približno 70% vode. Skozi dan jo človek izloči približno 2,5 litra. Zato je pomembno, da telesu povrneš izgubljeno tekočino, najboljše v obliki vode. Izdelaj svojo stekelničko, da boš imel vodo vedno pri sebi!   Zunaj že cvetijo prve znanilke pomladi, jih poznaš?   Odpravi se raziskovat bližnji gozd. Na raziskovanje se lahko odpraviš sam (če ti pustijo starši) ali svojo družino.

Domači poskusi

Izvedi preprost poskus in spoznaj lunine mene.   Si za izdelavo prav posebnega papirja? Izdelaj ga iz sestavin, ki jih najdeš doma.   Preizkusi zanimiv in smrdeč postopek ter narediti svojo bio-plastiko. Ta plastika je zelo krhka, ampak iz nje lahko izdelaš različne okraske, s katerimi lahko okrasiš svojo sobo, in tako recikliraš star tetrapak.   Te zanima, kako deluje kompas? Izdelaj svoj kompas in izvedi.   POVEZAVA

Kuhanje

Bi se rad preizkusil v peki prigrizka na ognju? Zamesi in si speci preprost taborniški kruh – tvist.

Ročne spretnosti

Za nekatere družabne igre potrebuješ tudi igralno kocko. Izdelaj svojo!   Izdelaj svojo knjižico. Vanjo zapiši, kaj se ti dogaja v teh dneh. V knjižico lahko zapišeš tudi navodila svoje družane igre, ki je del tedenskega izziva.   Prava taborniška zvezda potrebuje svoj kostum, ki ga lahko tokrat izdelaš kar sam.   Pripravljaš tedenski izziv? Izdelaj še kanuje za na jezero ali reko.   Izdelaj še ognjišče za svojo maketo tabora.   Si želiš biti slaven igralec ali igralka, režiser ali režiserka, lutkar ali lutkarica, scenarist ali scenaristka? Začneš lahko kar doma. Izdelaj senčno gledališče in priredi svojo prvo predstavo.   Izdelaj enostaven šotor za svojo maketo tabora.

Skrb zase

Izzivamo te, da poskusiš narediti svečo, lastovko in preval!   Danes se lahko preizkusiš v domači košarki.

Skrivne pisave

Ljudje so si za prenašanje skrivnih sporočil izmislili različne kode. Spoznaj postozidarsko kodo, ki izhaja iz 18. stoletja.   Ljudje smo si zaradi prenašanja skrivnih sporočil izmislili različne šifre. S pomočjo šifer lahko pošlješ sporočilo prijatelju ali prijateljici in ga bo znal, znala prebrati samo on oz. ona.

Taborniška organizacija

Veš, kako so se začeli taborniki na Slovenskem? Kakšna pa je tvoja taborniška zgodovina?   Veš, kako se je začelo taborništvo?   Imaš svoj kroj, pa ni nikoli dovolj časa, da bi nanj prišil vse našitke?

Veščine

Izdelaj svoj grb in si prisluži veščino.   Si želiš biti glasbenik ali imeti spremljavo ob petju? Sledi spodnjim navodilom in izdelaj preprost glasbeni inštrument.   Sledi navodilom na sliki in izdelaj svojo zbirateljsko škatlo.

Veščine

Življenje v naravi

S pomočjo prispevka iz revije Tabor izdelaj piščalko. Ponovi Morsejevo abecedo in prevedi stran iz najljubše knjige. Izdelaj svojo košaro za nabiranje češenj v maju. Z znanjem o bivakih postavi utrdbo iz rjuh in škatel. V naravi nikoli nisi sam, obkroža te cel kup rastlin, ki jih lahko raziščeš. V naravi te obkroža kup živali, ki želijo da jih spoznaš. Postani poznavalec živali. Pojdi na sprehod in začuti naravo okoli sebe. Spoznaj požarni trikotnik, gašenje in klic v primeru požara.  ‎Ponovi vezave in zgradi čisto svoj pionirski objekt. Preveri, koliko vozlov in vezav poznaš in jih znaš tudi zavezati. Odpravi se v naravo in iz palic poizkusi sestaviti različne vrste ognjev. ‎Preveri, koliko vozlov poznaš in jih znaš tudi zavezati. Preberi o varni uporabi noža in izdelaj svojo kuhalnico.

Duhovnost

Izdelaj svoje družinsko drevo. Mogoče pa je zdaj tudi pravi čas, da pokličeš babico ali dedka. Posej semena zelenjave in si pridelaj svojo hrano. Na svetovni dan pripovedništva postani pisatelj in pripovedovalec

Dobro delo

Starši so že tako prezaposleni, zato jim včasih lahko pri čem pomagamo. Pa tudi pošteno je, da si znotraj družine obveznosti porazdelimo, mar ne? Ponovna uporaba oblačil ne pomeni le razrez starih oblačil v krpe za brisanje madežev.

Kuhanje

Travniki so se obarvali rumeno, kar pomeni da je zacvetel regrat. Pred cvetenjem so listi primerni za solato, med cvetenjem pa cvetove lahko spremenimo v med. Pripravi sestavine, sledi postopku in speci svoj prvi hlebec kruha. Če si tabornica, tabornik, lahko z izvedbo te naloge opraviš del obveznosti za pridobitev veščine Kuharski vajenec. Skuhaj kosilo za družino, z juho, glavno jedjo in sladico.

Poskusi

Izdelaj svojo maketo vulkana in glej, kako uniči vse, kar se mu nastavi na pot.

Pridobivanje novega znanja

Če se ti ob besedilu "U na na na" pred očmi takoj nariše ples, ki ga množično objavljajo na družbenih omrežjih, se ga lahko z nami naučiš v nekaj korakih. Izmisli si svojo koreografijo in jo vključi v tedenski izziv - svoj videospot. Nauči se shuffle plesa in bodi glavna zvezda na plesišču.

Prva pomoč

S prijateljem povadita klic na 112, tako da pokličeta drug drugega. Preveri domačo prvo pomoč in jo po potrebi dopolni. Ponovi temeljne postopke oživljanja in z njimi seznani še ostale člane družine. Posnemi posnetek, kako bi ostalim predstavil, predstavila, kaj morajo početi, da se izognejo okužbi in ostanejo zdravi

Ročne spretnosti

Ob svetovnem dnevu znakovnega jezika se nauči znakovno abecedo. Izdelaj progo in posnami svoj izum. Pa da vidimo, kdo ima višjega. Zgradi najvišji stolp in se pomeri proti vsem ostalim. Med podvigi za MČ lahko najdeš, kako si sam okrasiš steklenico. Tebi pa dajemo v izziv, da si narediš vrečko, v kateri boš lahko imel steklenico vedno s seboj. Svoj videospot dodelaj z izdelavo svoje lastne scene posnetka. Izdelaj svojo svečo iz odpadnega voska. ‎Naučili se bomo izdelati šotore iz origamija, kar lahko uporabimo pri tedenskem izzivu. Odpadna embalaža je lahko tudi uporabna, potrebuješ samo pravo idejo.

Vreme

S pomočjo sonca lahko ugotovimo, koliko je ura. Potrebujemo le karton in palico ter natančno slediti navodilom. Izdelajmo meteorološko postajo in pišimo vremenski dnevnik

Ročne spretnosti

Ob svetovnem dnevu znakovnega jezika se nauči znakovno abecedo. Izdelaj progo in posnami svoj izum. Pa da vidimo, kdo ima višjega. Zgradi najvišji stolp in se pomeri proti vsem ostalim. Med podvigi za MČ lahko najdeš, kako si sam okrasiš steklenico. Tebi pa dajemo v izziv, da si narediš vrečko, v kateri boš lahko imel steklenico vedno s seboj. Svoj videospot dodelaj z izdelavo svoje lastne scene posnetka. Izdelaj svojo svečo iz odpadnega voska. ‎Naučili se bomo izdelati šotore iz origamija, kar lahko uporabimo pri tedenskem izzivu. Odpadna embalaža je lahko tudi uporabna, potrebuješ samo pravo idejo.

Signalizacija

Naredi si signalni zastavici, ki ti bosta v pomoč pri komunikaciji na daljavo.

Taborniška organizacija

Na rojstni dan Zveze tabornikov Slovenije se spomnimo, kako se je vse začelo. Izvedi, kaj pomenijo taborniški zakoni ter kako se jih držimo.

Topografija

Ustvari si račun in najdi svoj prvi zaklad v svetovni igri. Povadi topografske znake, da boš pripravljen na tekmovanja po izolaciji. Spoznaj, kako deluje kompas, in naredi svojega. Spoznaj plastnice in nariši svoje s pomočjo krompirja S pomočjo spodnjih podatkov prehodi minsko polje. ‎S pomočjo spodnjih podatkov izriši minsko polje. Izdelaj svoje kartice z gesli za Activity.

Skrb zase

V naši organizaciji smo pred časom dobili super program za PP vejo. Če se do zdaj še nisi spoznal z njim, je danes odlična priložnost, da to narediš.   Včasih potrebujemo koga za pogovor. Predvsem pa nekoga, ki nam bo pomagal naše ideje razvijati in bo skrbel, da bodo čisto zares naše.   Preden skrbimo za druge, moramo poskrbeti sami zase. Da lahko poskrbimo zase, pa se moramo najprej zares poznati. Odgovori si 5 vprašanj in se nauči nekaj novega o sebi.   Še eno izmed orodji, s katerim lahko nekaj več izveš o sebi, je test 16 osebnosti.   V okviru projekta Tapos je nastalo tudi orodje Spoznaj se, ki ti pomaga, da beležiš svoje dnevno počutje.   Po jutru se dan pozna. Zato si bomo danes ustvarili svoj jutranji ritual!   Podvig te vabi, da se odločiš, kako boš te dni fizično aktiven in narediš  svoj akcijski načrt.   Sedaj, ko imaš plan, je edino pravilno, da ga začneš tudi izvajati. Drugi podvig današnjega dneva: odkljukaj svoj cilj!   Čeprav so fitnesi zaprti, to ni izgovor za počitek - izzivamo te, da izvedeš trening za moč, celostno vzdržljivost telesa in gibljivost!   “Relax, Recharge and Reflect. Sometimes it’s OK to do nothing.” - ― Izey Victoria Odiase. Pripravi si vročo kopel ter uživaj ob trenutkih miru ter sprostitve.   Pomembno je, da ohranimo stik z naravo, čeprav znotraj omejenih možnosti.   Današnji drugi podvig te izziva, da eno uro preživiš brez elektronskih naprav.   Vsak želi napredovati in včasih je to lažje storiti če vemo, kaj bomo v prihodnosti naredili drugače.   Ne glede na to, kako zanič dan je za teboj, lahko v njem najdeš nekaj pozitivnega, nekaj za kar si hvaležen, hvaležna.   Občutek tesnobe in stresa v teh dneh ni nič nenavadnega in je normalen odziv na trenutne razmere. Vaje čuječnosti ti lahko pomagajo pri soočanju s podobnimi občutki in doprinesejo k celostnemu boljšemu počutju.   Prav je, da se včasih spomnemo vseh lepih trenutov, ki smo jih doživeli z rutko okoli vratu.

Pridobivanje znanja

Najdi nekaj, kjer ti bodo zažarele oči in boš pozabil na čas.   Si kdaj razmišljal kako noro bi bilo, če ti ne bi bilo treba gledati v tipkovnico medtem ko tipkaš?   Mednarodne akcije so nekaj, česar se taborniki radi udeležujemo. Na teh akcijah pa je dobro poznati kakšen taborniški izraz tudi v drugem jeziku.   Danes se lahko po svetovnih muzejih sprehodiš kar z domačega naslonjača!   Glede na to, da zdaj večino časa preživiš doma, je to odlična priložnost, da si svoj dom še dodatno urediš. Načinov je veliko, mi pa ti danes predlagamo metodo, ki je obnorela svet.   Naslednjič si boš luknjo lahko zašil sam.   Dobrodošel na vodenem ogledu malih hrvaških otočkov! V turistični agenciji Long Island se ti zahvaljujemo za zaupanje.   Slepega tipkanja smo se že naučili, sedaj pa je čas, da usvojiš še hitro branje!

Prostovoljstvo

Ti najbolje veš, kaj te veseli! Veseli bomo, če to deliš še z nami.   Zaradi ukrepa družbene izolacije in posledično omejitve družbenih stikov, so se nekateri starejši, ki živijo sami in že tako nimajo široke socialne mreže, znašli v hudih stiskah. Poleg osamljenosti, ki jih pesti, imajo tudi vprašanja, na katera težko dobijo odgovore, saj največkrat niso vešči uporabe interneta.   Podaj naprej. Tri dobra dela za tri popolne neznance.

Druženje

Saj veš kaj pravijo ... ljubezen gre skozi želodec..   Čeprav si bo vsak moral sam skuhati kavo ali čaj in bosta vsak na svojem koncu, to še ne pomeni, da ne moreta iti "na kavo".    Če si ljubitelj družabnih iger, ti bo tale podvig všeč!   Čeprav smo že prerasli obdobje članstva, bo vodnik za nas vedno pomembna figura. Ne glede na to, kako dobro smo se z njim razumeli, smo se od njega marsikaj naučili. V sklopu današnjega podviga te vabimo, da pomisliš na prijatelja iz otroštva, s katerim sta se super razumela, a sedaj nimata več stikov.   Na kavo povabi člane svojega bivšega voda. Če (še) nisi tabornik, pa povabi člane kakšne druge skupine ali sošolce.   Z rutko okoli vratu doživimo marsikaj, ustvari se mnogo spominov. Ravno spomini in asociacij pa so ključnega pomena pri igri DIXIT, zato je to odlična priložnost, da narediš svojo različico te igre.

Izkušnja v tujini

Ker ne moremo potovati, se moramo znajti! Zagotovo si na eni izmed mednarodnih akcij ali pa kakšnem svojem potovanju spoznal koga, s katerim sta se res dobro ujela. Današnji podvig te vabi, da ponovno prižgeš iskrico tega prijateljstva.   Zagotovo imaš v mislih vsaj eno državo, v katero si vedno želel iti, a nikoli nisi prišel do tja.   koči na 15 koncev sveta in v vesolje ter si od blizu poglej pokrajino.

Vsega po malem

Zagotovo si že dolgo govoriš, da je čas, da pospraviš računalnik. Sedaj je prišel ta čas.   Priprava domače granole je v resnici sila enostavna, za pripravo pa ne potrebješ prav veliko sestavin.    Danes te vabimo, da razmisliš in narediš plan, kaj lahko ti kot posameznik narediš za naš planet.

Tedenski izzivi

Ideje, kako si pričaraš počitniško vzdušje tudi doma.   Doma preizkusi uporabo treh R-jev, ki predstavljajo način življenja po načelih zmanjšaj porabo, ponovno uporabi in recikliraj.   Pripravi tri jedi za celo družino in vseh uporabi eno isto sestavino.   Ustvari svojo družabno igro ali preuredi že obstoječo.   Pripravi športni plan in bodi fizično aktiven vsak dan v tednu.   Izberi svojo najljubšo taborniško pesem in posanmi videospot.   Iz kateregakoli materiala, ki ti e na voljo, doma naredi maketo tabora.

Za družine

Ideje, kako in na kakšen način lahko svoje navade v kuhinji, pri kupovanju hrane, transportu ipd. spremenite oz. prilagodite, da boste z njimi zmanjšali vpliv na okolje in naš planet.   Na zabaven način uredite družinski fotoalbum in obujajte spomine ob starih fotografijah.   Izdelajte si svoje trajne vrečke za sadje in zelenjavo ter prenehajte uporabljati plastične. Izdelajte igro spomin s taborniško tematiko.   Ideje, kaj početi medtem, ko za zemljo za eno uro ugasnemo vse luči.   Vstopite v deželo Spoznanja in skupaj okrasite svoja drevesa.   Z vami delimo recepte za pripravo domačega čipsa in omak, ki se priležejo ob večernem filmu.   Poskušajte poiskati pare predmetov z zavezanimi očmi in se podajte na pot ob vrvi.   S pomočjo raznolikega seznama poiščite raznolike stvari, ki jih najdemo v naravi.     Natisnite taborniške pobarvanke.   Preselite se v svet domišljije in v naravi izdelajte hiško za palčke.

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci