Poskusi

Izdelaj svojo maketo vulkana in glej, kako uniči vse, kar se mu nastavi na pot.
POTREBŠČINE:
Danes poskusi s kuhanjem. Starše prosi, če lahko kosilo ali večerjo skuhaš namesto njih. Oni pa bodo za spremembo tvoji pomočniki. Da pa obrok ne bodo samo makaroni, imaš spodaj recept za juho, glavno jed in sladico. Veselo kuhanje in dober tek.
Korenčkova juhaSestavine:2 žlici masla, manjša čebula, 500g korenja, 4 žlice pšeničnega zdroba (gres), jušna kocka, sol, poper. Priprava:Korenje očisti, operi (po potrebi tudi ostrgaj) in naribaj. Čebulo olupi in nareži na drobne koščke. V loncu razpusti maslo, na katerem prepraži narezano čebulo, dokler se ne obarva zlato. Dodaj naribano korenje in ga na hitro prepraži. Nato dodaj še zdrob in vse skupaj med mešanjem praži še 1 ali 2 minuti. Vse skupaj zalij z 1l vode in dodaj jušno kocko. Po okusu začini s poprom in soljo. Ko juha zavre, temperaturo znižaj. Kuhaj še toliko časa, da se korenje povsem zmehča (približno 15 minut). Pripravljeno juho serviraj v jušne skodelice in postrezi.

Rižota s piščančjim mesomSestavine:500g piščančjih prsi, 2 skodelici riža, 3 žličke olja, sol, poper, 1 čebula, 3 stroki česna, 5 skodelic jušne osnove, žlička bazilike, pest parmezana, 2 žlici masla, 1 paprika, 1 žlica paprike v prahu. Priprava:Piščančjim prsim odstrani kožo in kosti. Nareži jih na grižljaj velike koščke, ki jih posoli in popopraj. Čebulo in česen olupi in na drobno nareži. Papriko operi in prereži na pol. Odstrani ji pecelj in semena ter jo nareži. V kozico vlij jušno osnovo, jo zavri in odstavi. V globoki ponvi na zmerni temperaturi segrej olje. Dodaj čebulo in česen, ki ju med mešanjem praži 5 minut, da posteklenita. Dodaj meso in papriko. Med mešanjem vse praži še približno 3 minute, da se meso enakomerno opeče in zakrkne. Dodaj riž, ki ga potresi s papriko v prahu. Premešaj in praži še 3 minute, da riž malo postekleni. Vse skupaj zalij s skodelico jušne osnove in med stalnim mešanjem kuhaj, da skoraj vsa tekočina povre. Nato dodaj novo skodelico jušne osnove. Nadaljuj z mešanjem. Postopek ponavljaj, dokler ne porabiš vse jušne osnove, riž pa je kuhan, kar traja približno 25 minut. Dodaj še baziliko, parmezan in maslo. Premešaj, da se sir in maslo začneta topiti. Odstavi in pokrij ponev. Rižoto pusti počivati 5 minut. Razdeli jo na krožnike in postrezi.

Vaniljev pudingSestavine:vrečka pudinga v prahu, pol litra mleka, 2 žlici sladkorja Priprava:V večjo posodo zlij mleko. Okoli 6-7 žlic mleka prelij v manjšo posodo. Mleko v večji posodi zavri. Medtem v manjšo posodo stresi puding v prahu ter dodaj sladkor. Vse to zelo dobro premešaj in s tem prepreči nastanek grudic v pudingu. Dobil boš vanilijevo zmes. Ko mleko zavre, ga odstavi ter počasi vmešaj vaniljevo zmes v mleko. Mleko nato pristavi nazaj ter vseskozi mešaj, dokler ni puding dovolj gost- kakšnih 5 minut bo zadostovalo. Puding zlij v šalčke in počakaj, da se ohladi.

Avtor:Tabornik iz Ropotarnice
Viri:M.J. (b.d.). Korenčkova juha z zdrobom. Dostopno prek https://okusno.je/recept/korenckova-juha-z-zdrobom B.J. (b.d.). Rižota s piščančjim mesom. Dosopno prek http://okusno.je/recept/rizota-s-piscancjim-mesom Anina kuhinja. (12. 12. 2010). Vaniljev puding iz vrečke. Dostopno prek https://www.aninakuhinja.si/recepti/vanilijev-puding-iz-vrecke/ Moji recepti. (b.d.). Korenčkova juha z zdrobom. Dostopno prek https://www.mojirecepti.com/recept/korenckova-juha-1.html Katjina mala kuhinja. (22. 12. 2016). Mešanica za domači vanilijev puding. Dostopno prek http://sladicekatjinemalekuhinje.blogspot.com/2016/12/mesanica-za-domaci-vanilijev-puding.html