Hitro branje
Nasvetov, kako se lotiti oz. kako izboljšati čas branja, je veliko. Vsem pa je skupno, da je (hitro) branje potrebno vaditi, vaditi in še enkrat vaditi.  Nekaj splošnih nasvetov za hitrejše branje:
  1. Beri pogosto, različno in težjo literaturo.
  2. Literaturo, ki jo bereš, poveži z nečim, ki te v življenju zanima.
  3. Za branje si izberi prostor, ki bo imel čim manj motenj in boš z mislimi ostal pri branju.
  4. Naredi hitri pregled čez naslove, podnaslove in ostale izpostavljene besede, preden se lotiš poglobljenega branja.
  5.  Besedilo vizualiziraj in si besed ne govori "na glas" v mislih.
  6. Pri branju si pomagaj s prstom. Če boš med branjem sledil prstu, boš lažje in hitreje pospeševal.
  7.  Velja tudi, da je smiselno brati dvajset odstotkov od levega in desnega roba, saj imamo zmožnost, da preberemo tudi tiste črke ali besede, na katere nismo osredotočeni.
Vaja 1: Ena od najbolj učinkovitih osnovnih vaj hitrega branja je branje s prstom: po tekstu pelji prst in se ustavi na ključnih besedah. Ko vajo osvojiš, greš lahko po strani z besedilom vertikalno navzdol ali pa vizualno prebereš celo stran naenkrat. Vajo lahko kombiniraš s klasičnim branjem glede na to, kaj iz določene vsebine želiš usvojiti in kako podrobno.
Vaja 2: Na uri naravnaj alarm na enominutni interval. Začni brati. Po eni minuti prenehaj z branjem in preštej, koliko vrstic si prebral. Podvoji količino teksta. Če si prvič v minuti prebral 15 vrstic, moraš zdaj v minuti prebrati 30 vrstic. Obvezno moraš priti do konca, tudi če se razumevanje prebranega zmanjša. Ponovno dodaj prvotno število vrstic. Če si prvič prebral 15 vrstic, preberi sedaj 45 vrstic v 1 minuti. Tudi tokrat moraš obvezno priti do konca. Nekajkrat ponovi vajo, nato se loti branja z normalno hitrostjo. Opazil boš, da se je tvoja hitrost branja povečala. Na posnetku si lahko ogledaš še nekaj nasvetov na primeru literature brez večjih podnaslovov in delitev vsebine.

Slepega tipkanja smo se že naučili, sedaj pa je čas, da usvojiš še hitro branje!

Avtorji idej:

  • Tabornica iz Ropotarnice 

Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci