Kuhanje

Bi se rad preizkusil v peki prigrizka na ognju? Zamesi in si speci preprost taborniški kruh – tvist.

POTREBŠČINE:

  • manjša posoda
  • moka, sol
  • voda
  • vžigalice ali vžigalnik
  • bližina narave (oz. ognjišče in drva)
Na varnem mestu pripravi ognjišče in ogenj. Ne pozabi, da je trenutno kurjenje ognja v gozdu prepovedano. Priporočamo ti, da ognjišče in ogenj pripraviš na domačem vrtu. Za ognjišče lahko uporabiš tudi kurišče, ki ga uporabljate za peko hrane.Ko nabiraš drva, si najdi tudi daljšo, srednje debelo palico. Če želiš, jo lahko olupiš.V posodo stresi šest žlic moke, ščepec soli in zlij z malo manj kot enim decilitrom vode. Sestavine zmešaj v gladko testo. Če je testo preveč lepljivo, dodaj še malo moke. Če je testo pregosto, dodaj malo vode.
Testo razdeli na štiri dele. Vsak del razvaljaj v tanko kačo in ga ovij okoli palice. Temu ovitemu testu rečemo tvist. Navito testo naj bo čim bolj tanko. Počakaj, da se v ognjišču naredi žerjavica. Nad to žerjavico drži palico s tvistom in jo počasi vrti. Če ga boš pekel pri plamenu – ognju, se bo zažgal ali osmodil (kot tretji na fotografiji). Išči torej žareče kose drv in peci raje nad njimi. Pečen bo po približno petih minutah.
Ne veš, ali je tvoj tvist že pečen? Pomagaj si z zgornjo fotografijo. Če je tvoj tvist videti kot prvi na fotografiji, to pomeni, da je še surov. Če je videti kot drugi, je ravno prav pečen. Če je videti kot tretji, je zažgan. V tem primeru odstrani črno plast in poglej, če je notri pečen ali surov. Barva pa je precej odvisna tudi od vrste moke, ki jo uporabiš. Ko misliš, da je tvist gotov, najprej malo počakaj, da se ohladi. Nato ga snemi s palice ter sebi in drugim zaželi dober tek! Okus si lahko popestriš s kakšnim namazom ali drugim dodatkom. Ko se vaše druženje konča, skrbno pogasi ogenj in pospravi ognjišče.

Za tabornike

Priprava in peka tvista sta del obveznosti treh veščin: uporabnik noža, kuhar začetnik in poznavalec taborniških šeg.

Navodilo za starše

Otroci naj nevarnejša opravilih (pripravljanje ognjišča, odstranjevanje lubja z nožem, kurjenje in gašenje ognja) izvajajo pod nadzorom odrasle osebe, ki jim po potrebi nudi tudi pomoč.
Avtor:
  • Andreja Mršnik
Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci