Pridobivanje novega znanja

Izmisli si svojo koreografijo in jo vključi v tedenski izziv - svoj videospot.

POTREBŠČINE:

 • prostor, v katerem se lahko prosto giblješ
 • predvajalnik glasbe
 • papir
 • pisalo
Taborniki radi ustvarjamo - ko to združimo še z glasbo in plesom, naši plesni gibi postanejo neustavljivi. Nov tedenski izziv te vabi, da ustvariš svoj videospot za svojo najljubšo pesem. Dopolni ga z lastno koreografijo!V le nekaj korakih ti bomo na primeru refrena iz pesmi Krokodilčki predstavili, kako oblikovati koreografijo:
 1.  Predvajaj pesem, na katero želiš ustvariti svojo koreografijo, in dobro prisluhni njenemu besedilu. Mi bomo predvajali pesem Krokodilčki od Čukov.
 2.  Iz dela pesmi, na katerega želiš ustvariti ples, izpiši nekaj glavnih besed, ki se ti zdijo pomembne. Mi smo izpisali "dolge noge", "hodile", "nasmeh", "modna pista", "kolenih", "krokodilčki v očeh".
 3.  Razmisli, ali te kakšen gib spomni na izpisane besede. Pomisli, kako bi lahko izpisane besede razložil drugim le z gibi. Razmišljaj kot takrat, ko moraš pri namizni igri Activity pokazati neko besedo s pantomimo. Mi smo se spomnili naslednjih gibov: "Dolge noge" lahko pokažeš tako, da predse dvigneš eno nogo in se poskušaš dotakniti svojih prstov na njej. "Nasmeh" pa lahko pokažeš tako, da se z rokami dotakneš kotičkov svojih ustnic.
 4.  Izbrane gibe si nariši ali zapiši na papir, da jih ne pozabiš!
 5.  Izbrane gibe zdaj poskušaj izvesti v takšnem vrstnem redu, kot si si izpisal besede. Pri nas to pomeni: Gib za "dolge noge", nato gib za "hodile", nato gib za "nasmeh" itd.Če ti izbranih gibov ne uspe izvesti enega za drugim ali ti to ni všeč, si zaporedje gibov prilagodi drugače.
 6.  Ko imaš dokončno izbrane svoje gibe, jih poskušaj izvesti ob spremljavi glasbe. Je glasba prehitra? Imaš med gibi preveč časa? Zdaj je čas še za zadnje popravke - dodaj še kakšen vmesen gib, ki ti je všeč, ali pa odvzemi kakšnega stran, če gre pesem prehitro mimo. Predlagamo, da se med vajo tudi posnameš in nato pogledaš svoj posnetek ter spremljaš napredek.
 7.  Čestitamo! Zdaj, ko imaš pripravljeno koreografijo, pa le hitro posnemi videospot in ga deli z nami.
V pomoč pri oblikovanju koreografije ti je lahko tudi posnetek koreografa, ki razlaga, kako ustvariti svojo koreografijo. Video je v angleščini. Če česa ne razumeš, za pomoč prosi starejšo osebo oziroma si pomagaj s slovarjem ali spletom.
Za spodbudo si poglej še posnetek slovenske plesne skupine Beatrockerz, ki je v okviru plesne predstave Oni v svojo koreografijo vključila tudi cirkuške elemente.
Avtor:
 • Tabornik iz Ropotarnice
Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci