Raziskuj hrvaške otoke!
LONG ISLAND TOURS Dobrodošel na vodenem ogledu malih hrvaških otočkov! V turistični agenciji Long Island se ti zahvaljujemo za zaupanje. Za potovanje ne boš potrebovali kompasa, temveč kalkulator, Google Maps, počitniški ‘’mindset’’ in sončna očala. Pa začnimo:Trenutno se nahajaš v Kampu Dugi otok (natančneje 43°58'32.2"N, 15°05'51.7"E), kjer te že čaka prelepo prevozno sredstvo, ki sliši na ime Silvija. Vkrcaj se in evo, barčica po morju plava. Najprej odpluj čisto rahlo proti jugu, pičlih 45'', in malo proti vzhodu, 2'56''. Ta otoček se imenuje po svojih večinskih prebivalkah, ki te bodo z veseljem pozdravile z obale.
Odpluj naprej proti jugu (za 3'14'') in vzhodu (za 7'6''), prispeš do otoka, ki bi mu lahko glede na njegovo prisrčno ime rečeš kar Otok Pomanjševalnic. Za razliko od prejšnje lokacije se ta ponaša z odlično oceno, torej kar s petimi zvezdicami! Iz zraka izgleda kot odtis čevlja v snegu ali pa krompir – to je popolnoma odvisno od posameznika in njegove samopodobe. Morda bi nekateri to celo vzeli kot test osebnosti?Zapustimo otočič in plujemo – ja, uganil si – malo na jug (še 1'23'') in malo na vzhod (še 8'14''). Tu se lahko preizkusiš v SUPanju oz. stoječem veslanju, če ti sledeče ne sede toliko se lahko zazreš v čisto in modro vodo okoli sebe. Vsekakor je ta otok (imenu primerno) poln različnih presenečenj.
Opa, sledi preobrat! Silvija zavije proti severu (premik: 21'6'') in zahodu (premik: 31'22'')! Se ji je morda zmešalo? Ah kje, samo rada bi odložila nekaj odvečnega tovora (ne, nikakor ne mislimo tebe dragi potnik, brez skrbi), za kar je ta otok več kot primeren. Če si tudi ti s seboj prinesel preveč opreme, je to idealna priložnost, da se znebiš nepotrebnih stvari in čustvene prtljage.Ker se zdaj lahko svobodneje premikamo, se s svojo okretno barčico namenimo malo proti severu (1'9'') in zahodu (8'55''), kjer plujemo mimo otoka, ki napoveduje bližajoč se družinski konflikt. Dragi potnik, udobno se namesti in pripni varnostne pasove: bližamo se postajališču Drama.
Premaknili se bomo za 24'17'' proti jugu in 28'35'' proti vzhodu, kjer se nahaja glavna junakinja. Ta slikovit otok bi bil zlahka prizorišče filma Majko moja!, hrvaške verzije filma Mamma mia!, a mu žal nizke ocene dosedanjih obiskovalcev in nenapisan scenarij teh sanj nikoli ne bosta izpolnila. To s pridom izkorišča njena bližnja sorodnica (tako blizu sta si, da sploh ne potrebujemo koordinat), da svojo majhnost nadomesti s širjenjem govoric o svoji starejši sorojenki. Katera si bolj zasluži tvojo naklonjenost, presodi sam.
Od protagonistke plujemo naprej proti jugu (še 8'34'') in vzhodu (še 14'15''). Za trenutek se ustavimo na otočku, za katerega bi težko rekli, da ga je poimenoval kakšen petletnik. (No, mogoče kak MČ.)  Ozremo se okrog sebe in se ob pogledu na širno morje zamislimo, od kod smo prišli, kdo smo in kam gremo, nato pa se smejimo vsem ribicam, ki plavajo mimo nas.Zopet se vkrcamo na barčico in še zadnjič nastavimo koordinate za našo destinacijo (samo še 1'12'' tako proti severu kot tudi vzhodu), katere ime nam v spomin prikliče vonj po poletju, sladkem sadju, morju in sončni kremi. Tako, dragi potnik: prispeli smo na cilj. Še enkrat se ti zahvaljujemo za zaupanje in upamo, da si se med tem kratkim izletom naučil kaj novega in zanimivega. Ekipa Long Island Tours – raje kot v osami smo na morju z vami! OPOMBA: tako popotovanje v resnici ni izvedljivo tako, kot je opisano tukaj. Premiki (navedeni so v stopinjah, minutah in sekundah geografske širine in dolžine) so namreč izračunani po zračni razdalji – ta pot bi bila torej bolj izvedljiva z npr. letalom. Ampak letala se ne skladajo z vsesplošnim vzdušjem te ture, barčica Silvija pa se. ☺

Avtorji idej:

  • Brina Vukovič

Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci