Ker je prav, da teden zaključimo v duhu tedenskega izziva, smo za vas pripravili nekaj idej, kako lahko z majhnimi spremembami pomagate našemu planetu.

Včasih se nam zdi, da sami ne moremo narediti prav veliko in da se naše spremembe v povezavi z bolj ekološkim načinom življenja ne bodo nikjer poznale. Pa vendar temu ni tako. Vsak majhen korak šteje, vsak predstavlja košček mozaika, ki ga gradimo skupaj.  Današnji družinski podvig vas vabi, da kot družina pogledate kako in na kakšen način lahko svoje navade spremenite oz. prilagodite, da boste z njimi zmanjšali vpliv na okolje in naš planet. Spremembe so lahko vezane na kuhinjo in kupovanje hrane, kupovanje oblek, vožnjo z avtom … meja je vaša domišljija.Da pa bo vse skupaj malo lažje, smo za vas pripravili nekaj idej.

1. POPRAVI, NAMESTO KUPI. Večkrat se zgodi, da kakšno stvar, ki bi jo lahko popravili, zamenjamo za novo. Ker je enostavnejše, hitrejše, včasih celo ceneje. Predvsem pa vemo, kje lahko to stvar kupimo.Včasih je prav težko najdi nekoga, ki bi nam kakšno stvar popravil. Kljub temu se z malo več truda najde ljudi, ki svoje delo popravljanja stvari počnejo z ljubeznijo in so v tem dobri. Pri tem pa nam pomagajo tudi pri zmanjševanju odpadkov.

2. PONOVNA UPORABA Z malo domišljije lahko kakšen kos oblačila hitro spremenimo v krpo za brisanje, vrečko za kupovanje, staro zaveso pa uporabimo za predpasnik. V Ropotarnici lahko najdete kar nekaj podvigov vezanih na ponovno uporabo. Da jih ne boste preveč iskali, lahko povezave najdete tudi tukaj: - Vreča za steklenico - Izdelaj svoj papir- Izdelaj svojo flaško

3. KUPUJ NA RIFUZO Kaj to sploh pomeni? To pomeni, da živil ne kupujemo v plastičnih ali drugih novih embalažah, temveč s seboj v trgovino vzamemo svojo embalažo. V trgovini nam živila »zapakirajo« vanjo in tako ne pridelamo dodatnih odpadkov pri kupovanju živil. Ker ta živila pridejo v trgovine v večjih količinah, večkrat zapakirana v reciklirane materiale, že trgovine same pripomorejo k zmanjšanju odpadkov. Če za takšne trgovine slišite prvič in ne veste, kje jih najti, smo jih nekaj zbrali na kup. Najdete jih lahko na tej povezavi.

4. TRŽNICA JE ZAKON! Čeprav smo trenutno omejeni z gibanjem in tržnice ne delujejo 100%, se tam še vedno dobi marsikaj. Ko premagamo virus in karanteno pa bodo tržnice ponovno zaživele v vsej svoji veličini. So odličen primer in priložnost za kupovanje živil brez dodatne embalaže, poleg tega pa z nakupom tam pomagamo lokalnim kmetom. Seveda velja, da tudi na tržnico pridemo s svojo vrečko.

UPORABI KOLO Ali hodi peš. Marsikam, še posebej znotraj mesta, se da priti peš ali s kolesom. Ob tem se gibamo, skrbimo zase, hkrati pa z zmanjšanjem izpušnih plinov, pomagamo naši materi Zemlji.

5. MANJ JE VEČ! Celostno zmanjšajte število odpadkov, ki jih kot družina pridelate. Nekaj idej, nasvetov, trikov in izkušenj o tem lahko najdete tudi v Facebook skupini Jaz, na poti do manj odpadkov. Tam svoje izkušnje deli Jana, ki je med drugim tudi tabornica iz Grosuplja.

Sedaj pa ste na vrsti vi! Razmislite, kako lahko spremenite, prilagodite in nadgradite svoj vsakdan, da boste s svojimi dejanji pomagali našemu planetu, da bo lažje in bolj zdravo dihal. Cilje, ki si jih boste kot družina zadali lahko napišete na plakat in ga obesite na vidno mesto. Naredite lahko tudi neke vrste igralno ploščo, kjer se premikate naprej glede na to, kako pridni ste pri upoštevanju zadanih ciljev.

Avtor:
  • Tabornica iz Ropotarnice
Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci