Ste se kdaj vprašali, kako je, če si lahko pri spoznavanju sveta okoli sebe pomagate le s tipom in vonjem ter popolnoma brez vida? Mislite, da bi se še vedno dobro znašli tudi s pokritimi očmi? No, bomo videli.

Za to potrebujete:

  • temnejša vrečka s tremi skritimi predmeti
  • pokrivalo za oči (rutka, kapa, trak, ...)
  • predmeti, ki jih bodo otroci iskali po progi

Pred vami je pot ob vrvi, ki jo boste prehodili s prekritimi očmi.Za podvig se v naprej pripravite.Na daljšo vrv naredite tri vozle, tako da je med njimi razmik. Nato med dve drevesi, lahko tudi med dva stola, napeljite pripravljeno vrv. Izbrane tri predmete položite v temnejšo vrečko, pod vsak vozel pa položite več različnih predmetov. Pod vsakim vozlom mora biti en predmet enak enemu izmed predmetov v vrečki.Sedaj te pripravljeni na podvig.

Prekrijte si oči. V temni vrečki pozorno otipajte izbrane predmete in si jih poskušajte čim bolj zapomniti, saj boste morali poiskati njihove pare. Vrvi se primite na začetku in ji sledite. Ko otipate vozel, se sklonite do tal in poskušajte pod njim poiskati predmete. Ko jih zatipate, med njimi poiščite predmet enak enemu izmed tistih, ki ste jih prej tipali v vrečki. Poberite ga. Sledite vrvi, dokler ne otipate drugega vozla. Ponovno se sklonite in najdite pravi predmet ter ga poberite. To ponovite tudi, ko pridete do tretjega vozla. Ko poberete še tretji predmet, sledite vrvi do konca in si nato snemite prekrivalo za oči. Sedaj je čas, da preverite, ali ste našli vse pare. Vam je uspelo?

Priporočilo za starše

Dobro je, če skupaj z otrokom ali otroki pripravite vrv (naredite tri vozle) in jo tudi napeljete med dve drevesi ali stola. Prav tako skupaj izberite predmete, ki jih boste postavili pod vrv, pri čemer bodite pozorni, da je pod vsakim vozlom vsaj en predmet enak tistemu v vrečki.Predlagamo, da aktivnost v celoti najprej izpeljete vi, saj boste s tem otrokom vzor in dodatna motivacija.

Avtorica:
  • Nika Stradovnik
Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci