Kuhanje

Travniki so se obarvali rumeno, kar pomeni da je zacvetel regrat. Pred cvetenjem so listi primerni za solato, med cvetenjem pa cvetove lahko spremenimo v med.

POTREBŠČINE:

  • so navedene v opisu
Prihaja pomlad in prve travniške rože že cvetijo. Cvetovi pa niso le lepi, nekateri so zelo uporabni. Danes se boš naučil narediti med iz regratovih cvetov. Za pripravo medu obstajata dva postopka, pri prvem med kuhamo, drugi pa nastane brez kuhe, vendar traja nekoliko dlje. Za oba pa boš moral nabrati kar nekaj regratovih cvetov.
Prvi postopek:Sestavine: okoli 200 regratovih cvetov, 2l vode, 1,5kg sladkorja, dve limoniPostopek: Regratove cvetove operemo in stresemo v večjo posodo. Oprane cvetove zalijemo s hladno vodo in zavremo. Ko voda zavre, temperaturo zmanjšamo in kuhamo še 10min. Vsebino posode precedimo in tekočini dodamo ožeti sok limon in sladkor. Tekočino damo ponovno greti na visoko temperaturo. Pri tem vsebino skrbno mešamo da se sladkor stopi. Ko tekočina zavre, zmanjšamo temperaturo. Kuhamo tako dolgo, da nastane gosta tekočina. Med pretočimo v kozarčke in ohladimo.
Drugi postopek:Sestavine (za dva kozarca medu): 600g regratovih cvetov, 600g sladkorjaPostopek: Regratove cvetove operemo in ločimo rumeni del od zelene čašice. Zeleni del zavržemo. V kozarce po plasteh nalagamo rumene dele regratovih cvetov in sladkor v ponavljajočem zaporedju. Na vrhu končamo s sladkorjem. Kozarce postavimo na sonce, za toliko časa dokler se ves sladkor ne stopi. Vsebino precedimo skozi gazo in med pretočimo v kozarčke za shranjevanje.
Avtor:
  • Tabornik iz Ropotarnice
Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci