Pomembno je, da ohranimo stik z naravo, čeprav znotraj omejenih možnosti.

Narava ti bo dala energijo

Tabornikom je narava dom. To lahko najbolj začutiš tekom poletnega taborjenja, ko zaživiš skupaj z naravo. Kljub temu da imaš v teh časih omejen dostop do nje in v njej ne moreš uživati kot sicer, to ni izgovor, da jo povsem izklopiš iz svojega vsakdana.Za današnji prvi podvig te torej vabimo, da vzameš list papirja in pisalo ter se odpraviš v naravo. Ko prispeš na mesto, ki ti odgovarja, se usedi na tla in zapri oči. Deset minut sedi v tišini in opazuj okolico. Svoje misli usmeri v to, kar slišiš, občutiš, tipaš in vohaš. Po 10 minutah v roke vzemi list papirja in pisalo ter te občutke zapiši. Odgovoriš lahko tudi na spodnja vprašanja: 1. Kako se počutim, ko sem v naravi? Kakšni občutki me navdajajo? 2. Kako sem se počutil pred to vajo in kako se počutim sedaj?

Ura odmika

Tehnologija je povsod okoli nas in ravno v času, ko večino časa preživimo doma, smo hvaležni, da jo imamo. Pa vendar je dobro, da se vsak dan vsaj malo odmaknemo od nje.Današnji drugi podvig te izziva, da eno uro preživiš brez elektronskih naprav. Kaj boš v tem času počel, počela, je povsem tvoja odločitev. Lahko v roke vzameš knjigo, lahko postoriš kaj na vrtu, se igraš s hišnim ljubljenčkom, skuhaš kosilo. Karkoli. Pomembo je le, da telefon in ostale naprave pustiš pri miru in jih za to obdobje odmakneš od sebe. Uživaj v eni uri miru!

Včeraj so bili podvigi predvsem sedeče narave, zato je čas, da danes postanemo še fizično aktivni.

Vsak želi napredovati in včasih je to lažje storiti če vemo, kaj bomo v prihodnosti naredili drugače.

To niso novoletne zaobljube
Si morda vsako leto zapišeš novoletne zaobljube ali pa od njih decembra bežiš kar se da daleč? Še dobro, da je naslednji podvig nekaj povsem drugačnega in je primeren tako za eno vrsto ljudi kot za drugo. Vsekakor velja rek, da je edina stalnica sprememba, še posebej če želimo v našem življenju narediti korak naprej. Ta podvig te vabi, da na list papirja napišeš, kaj boš v letu 2020 počel, počela drugače, kot si v preteklem. Lahko je to ena stvar, lahko je seznam daljši. Ponovno je pomembno le, da se teh stvari držiš in s tem izpolniš svoje cilje. Če si bolj vizualen tip človeka, ti svetujemo, da si list papirja s spremembami nalepiš na vidno mesto. Lahko si narediš tudi seznam, kjer dnevno beležiš ter kljukaš, če se še vedno držiš zadanega.
Danes sem hvaležen za ...
Ta podvig ti lahko koristi v vsaki situaciji, zato te vabimo, da vajo opravljaš vsak dan oz takrat, ko se nanjo spomniš ali pa jo potrebuješ. Ne glede na to, kako zanič dan je za teboj, lahko v njem najdeš nekaj pozitivnega, nekaj za kar si hvaležen, hvaležna. Ob koncu današnjega dne na papir zapiši stvari, ki so se ti danes zgodile in so te navdale s hvaležnostjo. Lahko so malenkosti. Iz izkušenj ti povemo, da se tvoji možgani, če to vajo izvajaš redno, naravnajo v pozitivno smer, in kmalu boš za odgovor na to vprašanje porabil, porabilla celo stran. Pa čeprav na prvi pogled tvoj dan sploh ni bil nič posebnega. To vajo lahko uporabiš, ko si slabe volje, te preveva žalost ali pa preprosto želiš napisati vse lepe stvari, ki si jih v dnevu doživel, doživela. Že po enem tednu vsakodnevnega pisanja, dobiš nabor stvari, za katere si v življenju hvaležen, hvaležna - predstavljaj si seznam po enem letu pisanja!

Čisto v vsakem dnevu se lahko najde nekaj lepega, pozitivnega.

Spoznaj se

S podvigom Spoznaj se sta že prava prijatelja. Danes te nanj še opomnemo, jutri se ne pozabi sam, sama spomniti nanj.

Fotografije:

  • Pina Maja Bulc

Grafike:

  • Petra Grmek
Deli s prijatelji, sodelavci in znanci