Jojmene! Močno deževje je palčkom v vseh slovenskih gozdovih porušilo hiške. Pomagajte jim pri izgradnji novih!

Za to potrebujete:

  • materiale iz narave in
  • pismo za palčka (če ga boste napisali).

Ob zadnjem neurju je vsem palčkom porušilo hiške. In zato so ostali brez toplih domov. Stari palček Škljuk je pisal tabornikom in njihovim prijateljem, da potrebuje pomoč pri izgradnji novih domovanj za palčke. Ker je palčkov veliko, vas prosimo za pomoč.

Najprej poiščite primerno mesto, kjer bi palčki lahko imeli svojo hiško.Zatem pa kar hitro pričnite z gradnjo, saj palčki že nestrpno pričakujejo nova domovanja. Pri tem si pomagajte s čim bolj naravnimi gradniki, saj so palčki skrbni in raje izbirajo okolju prijazne materiale. Ne pozabite tudi na to, da so palčki majhni kot palec.  Ne potrebujejo velike hiške, v naravi jim je velikokrat dovolj že drevesna duplina. Ali pa korenine podrtega drevesa.In še eno skrivnost vam povemo: palčki so silno plašni ... Zato poskušajte njihov domek tudi čim bolj skriti.

Njihovo hiško opremite z vsemi potrebnimi prostori, pohištvom, vrtičkom in še čem. Ne pozabite na polža čuvaja, saj so polži njihovi najbolj zvesti prijatelji.Za konec lahko palčku v novem domu pustite še pisemce, na katerega vam bo morda celo odgovoril - če seveda ne bo vaše hišice zasedel palček Zgubljivček in spet izgubil pomanjševalnega stekla (saj veste, da so palčki manjši in morajo naše črke pomanjšati).Hvala za pomoč!

Priporočilo za starše

Otroku ali otrokom povejte, da se boste ob tem podvigu preselili v domišljijsko deželo. Deželo, kjer bivajo palčki. Vaša skupna naloga je, da pomagate zgraditi hišico za palčke, način dela prilagodite starosti otroka oziroma otrok. Hišico lahko kasneje dogradite, spreminjate, postavite še kakšno in si morda s palčki celo vzajemno pišete pisma.Običajno pri tem podvigu otroke prevzamejo domišljija, ustvarjalnost in delovna vnema, zgodba jih pogosto kar posrka vase. Zato predlagamo, da se ga lotite, ko imate vsaj dobro uro časa, lahko pa projekt gradnje hišice razdelite na faze in se z njim ukvarjate več dni.

Avtorica:
  • Nika Stradovnik
Vir:
  • Cornell, J. (1994). Približajmo naravo otrokom. Ljubljana: Celjska Mohorjeva družba

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci