Taborniška organizacija

Veš, kako so se začeli taborniki na Slovenskem? Kakšna pa je tvoja taborniška zgodovina?

POTREBŠČINE:

Za ta podvig potrebuješ samo svoje spomine in fotograije.
Zveza tabornikov Slovenije bo naslednje leto praznovala že 70 let.Lahko izračunaš, kdaj je bila ustanovljena? Tako je, leta 1951 in to prav na današnji dan, 22. aprila. Istega leta je izšla prva številka revije Tabor, ki jo z veseljem prebiramo še zdaj. Prva enota je bil Rod treh rek iz Sevnice. Prvi zlet je bil leta 1953 pri Novi Gorici (imel je 600 udeležencev). Od leta 1957 deluje Gozdna šola ob Bohinjskem jezeru. Si jo že obiskal ali celo bival tam?Po osamosvojitvi, leta 1994 je ZTS postala članica Svetovne organizanizacije taborniškega gibanja - WOSM. Kaj pa se je s taborništvom na Slovenskem dogajalo pred ustanovitvijo Zveze tabornikov Slovenije?Izraz “tabornik” je prvič uporabil Hinko Pajer leta 1924. S tem izrazom poimenuje pripadnike tako skavtskega, kot tudi gozdovniškega gibanja.Pri nas smo prvič videli skavte leta 1913, ko so nastopali v nekem sprevodu. Slovenski skavti so nastali leta 1922, naslednje leto pa je bil prvi skavtski tabor v Kamniški Bistrici. Prvi tabor, na katerem so se zbrali skavti iz vse Slovenije, je bil leta 1928 v Gameljnah pri Ljubljani.Leta 1925 je nastala tudi gozdovniška organizacija (Združenje slovenskih tabornikov), ki se je kmalu preimenovala v Jugoslovansko gozdovniško ligo. Prvi tabor je bil istega leta v Kamniški Bistrici, leta 1938 pa je bil prvi vseslovenski tabor.Vojna je prekinila delovanje tako skavtske kot gozdovniške organizacije. Skavtska organizacija je bila leta 1945 ukinjena. Nekdanji skavti in gozdovniki so skupaj 22. 4. 1951 ustanovili ZTS (takrat še Združenje tabornikov Slovenije).
Zdaj, ko poznaš zgodovino ZTS, te vabimo, da izdelaš svojo taborniško zgodovino:
  • Kdaj si prvič slišal za tabornike?
  • Kdaj si začel obiskovati vodova srečanja?
  • Kdo so člani tvojega voda in kdo je tvoj vodnik?
  • Kdaj si prisegel in s tem dobil pravo taborniško rutko?
  • Katera je bila tvoja prva akcija in tvoj prvi tabor?
  • Katero taborniško ime so ti nadeli in kdaj si si ga prislužil?
  • Si mogoče zamenjal vodnika ali pa že opravil prestop v starejšo starostno vejo (npr. iz murna med medvedke in čebelice)?
Če se ne spomniš vseh teh dogodkov, povprašaj svojega vodnika in starše. Če pa vseh stvari še nisi doživel, ne skrbi. Vse še pride na vrsto. :)Svojo taborniško zgodovino lahko opremiš tudi s fotografijami, če jih imaš. Pri vodniku ali na rodovi spletni strani lahko raziščeš tudi zgodovino svojega rodu.   Želiš izvedeti več? Poglej današnji podvig za gozdovnike in gozdovnice (LINK). Več o zgodovini taborništva v svetu pa lahko izveš tu.
Avtor:
  • Tabornica iz ropotarnice
Viri:
  • Bajs. (b. d.). Zgodovina taborništva. Skripta za vodnike RSŽ-ml
  • Primožič, J. (b. d.). Fotografije Pavla Kunaverja - Sivega Volka [Fotografija].

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci