Pripravi sestavine, sledi postopku in speci svoj prvi hlebec kruha. Če si tabornica, tabornik, lahko z izvedbo te naloge opraviš del obveznosti za pridobitev veščine Kuharski vajenec. (slika 1, lahko je pa tud ob strani)

SESTAVINE:

Recept za 1 kg kruha:
  • 75 dag moke;
  • 25 g svežega kvasa;
  • 2 čajni žlički sladkorja;
  • 3 čajne žličke soli;
  • Približno 0,5 l mlačne vode;
  • 1 jedilna žlica olja (lahko navadno, še boljše je olivno)

Za kruh lahko vzamemo različne vrste moke (bela, črna, pirina …), testu pa lahko dodamo tudi različna semena (sončnična, sezamova …), v ajdov kruh pa se odlično podajo tudi orehi. Ko se boš lotil priprave in peke kruha, si pred tem dobro umij roke in poskrbi, da bodo površine na katerih delaš čiste!

Postopek:V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja. V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same. Z električnim mešalcem testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede. Nato ga še ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi za vzhajanje toliko časa, da naraste na dvojno količino.

Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo. Sama ga običajno oblikujem kot štruco in položim v podolgovat model, obložen s peki papirjem. Model postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja.

Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 20 minut na 200 stopinj.Pečen kruh s pomočjo peki papirja vzamemo iz modela in odložimo na rešetko, da se ohladi. Pri vsaki peki kruha obvezno vtaknem v pečico posodico z vodo za večji volumen in bolj rahel kruh. Če testo, tik predno gre v pečico, malo omočimo s toplo vodo, je skorjica še bolj okusna in hrustljava.

Avtor:
  • Laura Siegl
Vir:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci