Ti najbolje veš, kaj te veseli! Veseli bomo, če to deliš še z nami.

Pripravi idejo

Da bodo vsebine res primerne in zanimive za čim več posameznikov, te prosimo, da nam za prvi podvig tega dne pošlješ svoj predlog aktivnosti. Nekaj, v čemer bi užival, kar bi te veselilo in kar bi priporočal tudi drugim. Lahko se na nanaša na enega izmed petih stebrov Programa PP (skrb zase, prostovoljstvo, pridobivanje znanja, izkušnja v tujini in druženje) ali pa je nekaj čisto svojega. Vsaka ideja, vsak podvig bo ropotarnico naredil še boljšo!Svojo idejo lahko pošlješ na ropotarnica@taborniki.si. Mi že komaj čakamo, da jo preberemo in delimo še z ostalimi!

Pomagaj s pogovorom

Zaradi ukrepa družbene izolacije in posledično omejitve družbenih stikov, so se nekateri starejši, ki živijo sami in že tako nimajo široke socialne mreže, znašli v hudih stiskah. Poleg osamljenosti, ki jih pesti, imajo tudi vprašanja, na katera težko dobijo odgovore, saj največkrat niso vešči uporabe interneta. Dober primer pomoči je Program preprečevanja osamljenosti starejših meščank in meščanov MOL:>>V Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana se zavedamo problematike, zato s podporo MOL in predstavnikov drugih javnih zavodov v MOL v času izrednih razmer vzpostavljamo poseben program preprečevanja osamljenosti starejših meščank in meščanov MOL, ki bo deloval na daljavo - po telefonu. Vzpostavljena je kontaktna številka 01 24 20 605 (od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure), kamor ljudje pokličejo in posredujejo svoj kontakt. Nato jih v čim krajšem možnem času pokliče prostovoljec. Gre za povsem običajen klepet o vsakodnevnih temah, a ciljno usmerjen v krepitev moči posameznika, ki se je znašel v stiski in potrebuje pomoč, lahko le spodbudne besede ali konkretno pomoč, denimo hrano, zdravila ali zdravniško pomoč. Sodelujoči v programu imajo na voljo informacije o ustanovah, ki v izrednih razmerah nudijo pomoč in ljudi znajo usmeriti. Vzeto po: Zavoda za oskrbo na domu - Program preprečevanja osamljenosti starejših meščank in meščanov MOL.<< Pokliči zgornjo številko in s pogovorom pomagaj starejšemu v stiski. Taka oblika pomoči jim bo ogromno pomenila, ti pa boš pridobil še drugačno izkušnjo prostovoljstva.

Pomagaj tistim, ki potrebujejo tvojo pomoč.

Podaj naprej. Tri dobra dela za tri popolne neznance.

Film Pay it Forward
Današnji podvigi so osredotočeni na prostovoljstvo.Film Podaj naprej na čudovit način prikaže vpliv prostovoljstva oz. dobrih del na družbo. Kako lahko majhno dejanje povsem spremeni življenje nekoga drugega in kako malo je potrebno, da nekomu polepšamo dan.Lahko si ogledaš kratek video, ki prikaže glavno idejo filma, vsekakor pa je tudi celoten film več kot vreden ogleda.Po koncu videa ali filma si odgovori na spodnji vprašanji: 1. Kakšno sporočilo mi je dal video oz. film? 2. Na kaj sedaj gledam drugače, kot sem gledal pred ogledom videa oz. filma?

Avtorji idej:

  • Tabornica iz Ropotarnice, Anja Novljan

Viri:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci