Tedenski izziv (27. april-3. maj)

Letos bodo prvomajske počitnice za marsikoga izgledale drugače kot ponavadi. Čeprav je to čas, ko bi se sicer lahko s taborniki podal na prvomajski izlet, z družino na potovanje ali s sošolci cel dan igral nogomet na bližnjem igrišču, pa ne pomeni, da ne moreš prijetnih počitnic sebi in svoji družini pričarati tudi doma!

Kaj je izziv?

Ta teden te izzivamo, da počitniško vzdušje zaživi znotraj tvojih občinskih meja. Si si vedno želel potovati v Grčijo? Bi rad več časa preživel v naravi? Pogrešaš prvomajski izlet? Vse te občutke, ki bi jih doživel, lahko z malo truda doživiš tudi doma.

S tabo delimo nekaj predlogov, kako to narediti:
  • Prvomajski izlet lahko izvedeš na svojem vrtu ali v svoji dnevni sobi - če imaš doma šotor, je to odličen čas, da se ga naučiš postaviti. Če najdeš v garaži dve šotorki, lahko še druge člane družine naučiš postaviti bivak. Šotor pa lahko iz dek in rjuh narediš tudi v dnevni sobi. Preživi eno noč v tem šotoru - njegov vonj in trda tla ti bodo sigurno pričarala nasmeh na obraz.
  • Počitnice v Grčiji? Ni panike! Doma naredi grški dan! Temu prilagodi jedilnik, iz rjuhe si naredi togo. Zvečer poglej kakšen film, ki te bo spomnil na grška poletja in navade, npr. Asterix na Olimpijskih igrah ali preberi grško bajko mlajšemu bratu ali sestri. Za pravo grško poletje pa se lahko tudi malo posončiš na balkonu in ‘’zašvicaš’’, kot bi, če bi bil zdaj v Grčiji!

V številnih krajih po Sloveniji se na predvečer praznika dela ljudje zberejo in kurijo kres, ponavadi pa ga spremljajo tudi zabave, ki popestrijo dogajanje. Kresove so ljudje v začetku prižigali, da bi pomagali soncu sijati z vso njegovo močjo in bi podaljšali dneve. Naslednji namen kurjenja kresov je bila signalizacija nevarnosti pred Turškimi vpadi. Kasneje so s kurjenjem kresov dan pred praznikom dela delavci opozarjali na svoje pravice, ki nikoli niso bile samoumevne. Dandanes pa so kresovanja običaj, ki obstaja zaradi tradicije. Leta 2007 so v Boštanju v Posavju podrli svetovni rekord. Njihova misija je bila postaviti najvišji kres na svetu, kar jim je uspelo s kar 43,44 metrov visokim kresom. Leta 2016 so rekord podrli Norvežani s 47,38 metra visokim, ki pa je še danes rekorder.

Napotki za kurjenje kresov Kresovanje predstavlja družaben dogodek, s katerim vstopamo v mesec maj. Prijetna toplota, ki jo oddaja ogenj, daje občutek varnosti in lagodnosti, a ognjeni zublji lahko hitro povzročijo veliko nevarnost. Če nameravate sami postaviti kres, potem upoštevajte naslednje:

  •         Okoli kurišča odstranite vse gorljive snovi.
  •         Kurišče obdajte z negorljivimi materiali.
  •         Za postavitev kresa uporabite le les.
  •         Kres naj ves čas nadzoruje odrasla oseba.
  •         V primeru močnega vetra, je treba kurjenje prekiniti.
  •         Ko ogenj ugasne, žerjavico povsem pogasite.
  •         Kurjenje kresov je ponekod prepovedano, zato se pozanimajte o predpisih na želenem območju kurjenja.

  • Taborniki, ki večino svojega časa preživljamo v naravi, radi odkrivamo nove kotičke, kjer še nismo bili. Je v tvoji občini kakšen vrh, ki ga še nisi obiskal? Zdaj je odlična priložnost, da to storiš!

S tabo smo podelili le nekaj idej, kako lahko preživljaš svoje dneve med počitnicami. Če se ti zdi, da si pripravljen še na kakšen izziv, ne pozabi preveriti, katerih podvigov v Ropotarnici še nisi izpolnil. Želimo ti lepe počitnice!

Viri fotografij:Fotografija 1: Debevc, Ž. (2020). Taborjenje na vrtu. [Fotografija].  Fotografija 2: Bulc, P. M. (2019). V naravi malo drugače. [Fotografija]


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci