70 let tabornikov

Taborniki letos praznujemo prav posebno obletnico – obeležujemo namreč 70. obletnico ustanovitve Zveze tabornikov Slovenije, ki deluje že od 22. aprila  1951. Praznovanje bomo tekom celotnega leta 2021 obeležili s sedmimi dogodki – eden izmed njih, 7 dni za okolje, prihaja na vrsto že prihodnji teden, potekal bo od 22. do 28. 3. 2021.

V sklopu 7 dni za okolje smo pripravili aktivnosti za vse starostne skupine znotraj organizacije. So pa aktivnosti večinoma zasnovane tako, da jih lahko predlagamo vsem, tudi tistim, ki (še) niso taborniki, pokrivamo tako osnovnošolske otroke kot srednješolce in odrasle.

Aktivnosti za medvedke in čebelice, najmlajše tabornike

Za naše najmlajše člane so prostovoljci v delovni skupini, ki je snovala vsebino za 7 dni za okolje, pripravili poseben plakat z okoljskimi nalogami – gre za manjše izzive in za spodbude, da aktivno razmišljamo o tem, kako lahko trajnostno ravnamo. Nekatere izmed nalog se nanašajo tudi na vsebine iz nove številke naše revije Tabor, ki je izšla v petek, 19. 3. 2021, in kjer tudi nagovarjamo isto tematiko. Tako kot je pri našem načinu dela običajno, smo pripravili tudi  smernice za vodnike, s katerimi želimo vzpodbuditi okoljsko obarvana vodova srečanja, bodisi na daljavo bodisi v živo. Ker je naš cilj, da te vsebine dosežejo tudi družine, kjer otroci niso taborniki, so navodila spisana tako, da jih lahko uporabijo tudi starši oziroma drugi, ki bi se teh izzivov želeli lotiti skupaj z mlajšimi osnovnošolci.

Pripravili smo nekaj dodatnih plakatov in izvodov revije Tabor za vse, ki niso taborniki ali svojega izvoda revije Tabor in plakata še niso prejeli. Če  ju želite, nam pišete na pisarna@taborniki.si in vam ga bomo z veseljem poslali.

Navodila za vodnika/starša oz. skrbnika

Dogodek 7 dni za okolje je posvečen praznovanju 70. letnice delovanja naše organizacije – Zveze tabornikov Slovenije. Ekipa prostovoljcev je za vas in vaše člane pripravila kup zanimivih nalog na temo okolja.

MČ-ji so od rodov prejeli plakate. Če plakata niso dobili, ga lahko najdejo zgoraj.

Vsak dan so na voljo 3 izzivi, med katerimi lahko izbirajo, seveda pa lahko opravijo vse izzive. Izzivi so obarvani po sklopih oziroma dnevih. Vsak dan se naloge navezujejo na en prostor v domu, nato pa se dogajanje preseli na vrt oz. v okolico hiše.

Pri opravljanju spodbujamo člane, da si sami izbirajo izzive.

Izdelava figure

Da se bodo MČ-ji lažje premikali po plakatu, si v sklopu vodovega sestanka izdelajte igralno figurico. Figurica naj predstavlja MČ-ja kot superjunaka za okolje.

 • Če imate sestanek zunaj, lahko naredite igralno figurico iz naravnih materialov. S seboj imejte kakšno naravno vrv in flumastre. 
 • Če imate v prostorih in imate na voljo različne materiale, jih dajte vse na mizo in naj iz njih izdelajo figurico po svojem okusu.

Vse vodnike spodbujamo, da plakat uporabijo kot programski pripomoček pri načrtovanju svojih tedenskih sestankov. V ta namen smo za vas pripravili nekaj pripravljenih vsebin, ki jih lahko uporabite.

Člani si bodo za osvojene izzive prislužili veščino Eko policaj. 

V rodovih, kjer osvajate veščine, ja lahko veščina Eko policaj za MČ-je zelo velika spodbuda.

Vodniki lahko po sestanku fotografije ali posnetke izziva objavite na Instagramu ali Facebooku in uporabite #7dnizaokolje, #7dnevniokoljskiizziv, #ZTS70let in @taborniki, da jih vidimo vsi. Pri objavi bodite pozorni, da ne objavljate članov, katerih starši tega ne dovoljujejo. Najbolje, da objavite izdelke, ki so nastali. 

Zdaj pa samo še: 1, 2, 3 za okolje skrbimo vsi!

Sestanki za vodnike

Vodnik naj na sestanek prinese embalažo čistila. Preberite, kaj vse vsebuje, če katere od sestavin ne poznate, si pomagajte s svetovnim spletom. Ugotovili boste, da vsebuje precej zdravju in okolju neprijaznih snovi. In še zapakirano je v plastiko. Sestavine zapišite na list in označite, katero ni zdravju in okolju prijazna. Preverite tudi, ali vsebuje mikroplastiko.

V pomoč naj vam bo članek iz revije tabor, ki ga najdete tukaj.

Ker smo superjunaki za okolje, bomo za letošnje taborjenje naredili ekološko univerzalno čistilo. Vsak pa si lahko takšno čistilo naredi tudi doma in mamo preseneti s počiščeno kopalnico.

Potrebščine
 • limonine lupine
 • alkoholni kis
 • soda bikarbona
 • voda.

To mora priskrbeti vodnik ali naj člani to prinesejo s seboj, a ne pozabite jim tega sporočiti vsaj nekaj dni prej. Sestanek lahko izvajate tudi preko spleta.

Postopek: v večjo posodo natočimo pol pol litra vode, dodamo ji 5 žlic alkoholnega kisa in 3 žlice sode bikarbone. Za lepši vonj v posodo nastrgamo limonino lupinico, prav tako pa lahko dodamo sok limone. Vse skupaj pretočimo v rabljeno plastenko ali steklenico. Nanjo na okrašeno nalepko napišemo »eko čistilo«.

Zaključek

V uvodu smo ugotovili, zakaj ni najbolje, da uporabljamo kupljena čistila. Zdaj pa pomislimo, kam izgine takšno čistilo, ko ga uporabimo. Ko čistilo spermo, gre v odtok. Kam pa mislite, da pride na koncu … Si že slišal, slišala za vodni krog? 

V reviji Tabor na strani 9 je prikazan vodni krog. Ko izplaknemo čistila z vodo, postane del tega kroga. Kakšne posledice ima to na okolje?

Vodniki lahko po sestanku fotografije ali posnetke izziva objavite na Instagramu ali Facebooku in uporabite #7dnizaokolje, #7dnevniokoljskiizziv, #ZTS70let in @taborniki, da jih vidimo vsi. Pri objavi bodite pozorni, da ne objavljate članov, katerih starši tega ne dovoljujejo. Najbolje, da objavite izdelke, ki so nastali. 

 

Uporabljeni viri:

Motivacija

Veš, da je plastiko izumil gospod Beakeland, ki je bil kemik? Iz česa misliš, da so bili prej vsi predmeti? (Odgovor: les, kovina, kamen ali papir).

MČ-je spodbudite, da se ozrejo naokoli in ugotovijo, kaj vse je narejeno iz plastike. Verjetno boste ugotovili, da večina stvari. Spomnite jih lahko še na obleke – na listkih naj pogledajo, iz česa so narejena njihova oblačila. Tudi mize in stoli niso vedno iz lesa, so le imitacija itd. 

Vprašanje za diskusijo: Zakaj je plastika dobra in zakaj je zdaj skoraj vse iz nje?

Največja težava nastane, ko plastika ne služi več svojemu namenu. Plastika se žal v naravi ne razgradi – ni biološko razgradljiva, kot je npr. sadje. Razgrajuje se v manjše in manjše delce, ki jim pravimo mikroplastika. 

Kadar uide iz nadzora, lahko pristane v morjih, kjer že nastajajo otoki smeti. V spletni brskalnik napište otok smeti in si oglejte fotografije. Priporočamo tudi branje slikanice, ki je dostopna na tej povezavi.

Spodaj so fotografije iz knjig, ki vam lahko pomagajo pri diskusiji: 

Jedro

Danes bomo dali “smetem” nov namen. Najprej člane povprašamo, kaj vse lahko naredimo iz teh stvari? Lahko imate prosto ustvarjanje in nastane, kar nastane. Lahko pa jim ponudite nasvet, da si lahko:

 • Naredijo lončke za svinčnike iz konzerv. Lahko jih polepijo/popišejo/rišejo. Super izgleda s prtički in domačim lepilom.
 • Lahko si naredite lončke za začimbni vrt (otroci se predčasno doma dogovorijo, katera zelišča bodo lahko posadili) – tako kot prej si jih lahko okrasijo poljubno.

Potrebščine:

 • prazne konzerve (potrebna je pozornost, da se ne urežemo)
 • čisti jogurtovi lončki

 

Zaključek

MČ naj si predstavlja svet brez plastike. Svojo idejo naj tudi nariše. Skupaj se pogovorite, kaj točno so narisali.

Vodniki lahko po sestanku fotografije ali posnetke izziva objavite na Instagramu ali Facebooku in uporabite #7dnizaokolje, #7dnevniokoljskiizziv, #ZTS70let in @taborniki, da jih vidimo vsi. Pri objavi bodite pozorni, da ne objavljate članov, katerih starši tega ne dovoljujejo. Najbolje, da objavite izdelke, ki so nastali. 

Uporabljeni viri:

 • French, J. (2020). Planet brez odpadkov. Mladinska knjiga
 • Layton, N. (2020). Planet, v plastiko ujet. Grafenauer
 • Reitmayer A. (2019). Robin, mali tjulen skrbi za naravo. Podsmreka. Pipinova knjiga. Dostopno prek: https://issuu.com/pipinovaknjiga/docs/robin_lowres/2

Uvod

MČ-je vprašajte, če vedo, kaj počnejo čebele in zakaj so za okolje pomembne.
Predstavite jim lahko proces od čebele do medu.
Skupaj lahko ugotavljate, kakšen pomen ima za človeka med in kje ga otroci uporabljajo (zajtrk, ko jih boli grlo, za čaj …).
Ključno je, da otroci usvojijo znanje, da čebele nabirajo cvetni prah in s tem omogočajo razmnoževanje cvetlic, hkrati pa iz njega čebelarji izdelajo med.
Lahko si pomagate tudi s člankom iz revije Tabor od 6. strani dalje.

Potrebščine:

 • stare konzerve
 • jogurtovi lončki
 • zemlja
 • semena medovitih rastlin
 • voda

Jedro:
Skupaj si lahko izdelate svoj mini cvetlični ali zeliščni vrt. (Tudi nekatera zelišča so medovite rastline). MČ-je vprašajte, ali poznajo kakšno rožo, s katere čebele nabirajo cvetni prah. Razložite jim, da niso vse rastline tiste, s katerih lahko čebele nabirajo med. Tiste, ki so se imenujejo medovite.

Medovite rastline so:

 • Medeče trajnice: zvončnica, nageljček, potonika, ivanjščica, lilija, ostrožnik, ameriški slamnik, rman, šmarnica, netresk …
 • Začimbnice in dišavnice: žajbelj, origano, bazilika, vse vrste met in žajbljev, timijan, melisa …

Postopek: stare konzerve in lončke je potrebno umiti. MČ jih lahko po svoji želji okrasi in nanje napiše imena rastlin, katere bo posadil. V lončke natrosijo zemljo, tako da zapolnijo približno 2/3 lončka. Po površini razporedijo semenke in jih prekrijejo z zemljo. Semena še zalijejo, vendar ne preveč, da ne zgnijejo. Lončke nato postavijo v topel prostor. Ker so semena pod zemljo, še ne potrebujejo svetlobe. Ko bo rastlina pognala, je pomembno, da dobi dovolj svetlobe, najbolje je, da jo otroci postavijo ven (na balkon, okensko polico ali na vrt).

Zaključek:

Ker ima veliko otrok strah pred čebelami oz. žuželkami, se lahko za konec pogovorite, kako je treba ravnati, če te obletava čebela. Predstavite jim, da so čebelice majhne živali, ki ljudem ne želijo nič slabega. Če mahamo z rokami, se nas bodo ustrašile in nas v obrambni reakciji pičile. Razložite jim, da čebela na tak način pogine, zato je res pomembno, da ohranimo mirno kri in se čebeli raje umaknemo.

MČ naj si predstavlja svet brez plastike. Svojo idejo naj tudi nariše. Skupaj se pogovorite, kaj točno so narisali.

Vodniki lahko po sestanku fotografije ali posnetke izziva objavite na Instagramu ali Facebooku in uporabite #7dnizaokolje, #7dnevniokoljskiizziv, #ZTS70let in @taborniki, da jih vidimo vsi. Pri objavi bodite pozorni, da ne objavljate članov, katerih starši tega ne dovoljujejo. Najbolje, da objavite izdelke, ki so nastali. 

Uporabljeni viri:


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci