70 let tabornikov

Taborniki letos praznujemo prav posebno obletnico – obeležujemo namreč 70. obletnico ustanovitve Zveze tabornikov Slovenije, ki deluje že od 22. aprila 1951. Praznovanje bomo tekom celotnega leta 2021 obeležili s sedmimi dogodki – eden izmed njih, 7 dni za okolje, prihaja na vrsto že prihodnji teden, potekal bo od 22. do 28. 3. 2021.

V sklopu 7 dni za okolje smo pripravili aktivnosti za vse starostne skupine znotraj organizacije. So pa aktivnosti večinoma zasnovane tako, da jih lahko predlagamo vsem, tudi tistim, ki (še) niso taborniki, pokrivamo tako osnovnošolske otroke kot srednješolce in odrasle.

Za popotnice in popotnike (srednješolci) ter starejše tabornike (raziskovalci in raziskovalke, grče) smo pripravili vrsto aktivnosti, na nekatere izmed njih pa  z veseljem vabimo tudi širšo javnost.

Okoljska videoteka

Pripravili smo zbirko  predlaganih filmov o okolju, skrbi zanj, trajnostnem načinu življenja in podnebnih spremembah. Filme smo zbrali na tej povezavi.

Videoteka

TabTalks

Taborniki smo posamezniki, ki nas združujejo skupne vrednote, vsi stremimo k ustvarjanju boljšega sveta – a vsak na svoj način, v svojem okolju, s svojo zgodbo. V torek, 23. marca 2021, ob 19.00, pripravljamo dogodek z naslovom TAB TALKS. Dogodek bo potekal online, nanj pa vabimo vse, tako tabornike kot tudi zunanjo javnost. Na dogodku se bodo namreč predstavili 4 govorci – Andrej Rus, Blaž Zupančič, Jure Ausec in Maja Kramar. Vsi štirje so taborniki, ki so svoje življenje prilagodili perečim okoljevarstvenim tematikam in s svojimi dejanji začeli spreminjati svet na bolje. Vsi poslušalci boste lahko iz prve roke izvedeli, kako lahko tudi sami na vsakdanji ravni pomagate okolju in s tem naravi kot eni ključnih vrednot taborniškega življenja. Dogodek se bo v živo prenašal tudi na našem Facebook profilu. Toplo vabljeni, saj se nam nedvomno obeta večer, poln navdihujočih misli in idej.

Prijava na TabTalks

Taborništvo in cilji trajnostnega razvoja

Drug dogodek v okviru 7 dni za okolje, na katerem se taborniki želimo srečati tudi z drugimi, ki jih problematika zanima, bo namenjen ciljem trajnostnega razvoja. Pripravili smo predavanje z dvema zanimivima gostoma, ki bosta predstavila cilje trajnostnega razvoja (t. i. Agenda 2030, globalni cilji, ki jih za prihodnji razvoj sveta zastavila Organizacija združenih narodov) in jih povezala s taborniškim oziroma skavtskim gibanjem, ter našo vlogo pri doseganju ciljev. Na dogodku, ki bo potekal v četrtek, 25. 3. 2021, ob 19.00, in bo potekal online, se nam bosta pridružila Lucija Tacer, mladinska delegatka Slovenije pri OZN, in Tadej Pugelj, tabornik, ki je trenutno zaposlen tudi pri Svetovni organizaciji skavtskega gibanja (WOSM). Lucija Tacer nam bo predstavila cilje trajnostnega razvoja in svoje delo, Tadej Pugelj pa bo cilje razložil z vidika WOSM. Dogodek se bo v živo prenašal tudi na našem Facebook profilu.

Prijava na predavanje

Okrogla miza

*Dogodek je namenjen samo članom Zveze tabornikov Slovenije.

Pridi na okroglo mizo, kjer bomo reševali okoljske probleme v naši organizaciji.  Naša želja je, da se okrogla mize sooblikuje z udeleženci, zato že zdaj spodbujamo vse PP+, da se nam pridružite, tako z vprašanji kot predlogi za diskusijo. Naš glavni namen je, da tudi taborniki začnemo razmišljati v smeri, kako lahko svoje aktivnosti (taborjenja, vodove sestanke, posvete …) naredimo bolj okolju prijazne. Okrogla miza je predvidena za soboto, 27. marca, ob 19.00, tudi ta bo potekala preko spleta. Za namene lažje organizacije bodo na dogodek potrebne prijava, v katero napišete svoja vprašanja.

Prijava na okroglo mizo prek Stenčasa
Deli s prijatelji, sodelavci in znanci