V okviru praznovanja 70. letnice delovanja Zveze tabornikov Slovenije (v nadaljevanju ZTS) smo s podporo Centra šolskih in obšolskih dejavnosti pripravili dve misiji: Že 70 let (učna pot) in Po sledeh taborništva (lov), ki sta dostopni preko aplikacije CŠOD misija.

Aplikacija CŠOD misija je mobilni vodič za samostojno učenje na prostem, pri čemer obstajata dva tipa misije: učna pot in lov.

  • učna pot – misija tega tipa je dostopna samo na določeni lokaciji. V okviru 70. letnice nas bo pot vodila po Krajinskem parku Tivoli v Ljubljani s pričetkom pri Muzeju novejše zgodovine Slovenije;
  • lov – misija tega tipa je dostopna kjerkoli v Sloveniji, kar pomeni, da ti omogoča, da se na pot podaš od doma, lahko začneš tam, kjer se taborniki tvojega rodu navadno srečujete, lahko pa misija predstavlja popestritev vodovih/družinskih/rodovih izletov.

Komu sta misiji namenjeni? Vsakomur, ki bi želel izvedeti kaj novega o tabornikih, se kaj novega naučiti ali pa le preveriti svoje znanje s področja taborništva. Mlajši otroci bodo morda potrebovali nekaj pomoči (branje, reševanje izzivov, rokovanje z aplikacijo), pri načrtovanju misije pa smo imeli vseeno v mislih, da jo lahko samostojno rešujejo starejši medvedki in čebelice (otroci 4. in 5. razredov) ter starejši.

In kako do aplikacije? Nekaj več o sami aplikaciji, kaj vse ponuja in kako si jo naložiš, najdeš na spletni strani CŠOD misija:

CŠOD misija

Ko bo aplikacija naložena na tvoji napravi klikneš “misije” ter “dodaj misijo”. V seznamu, ki se ti odpre v za to namenjeno okno vtipkaš kodo misije – ad375f (Že 70 let – učna pot v Tivoliju) in – 7d10fd (Po sledeh taborništva – lov po celotni Sloveniji). Po vpisu kode se ti bo odprla misija, v naslednjem koraku pa klikneš “prenesi misijo”. Samo nameščanje traja nekaj minut. Ob prenosu misije nas aplikacija vpraša, ali želimo prenesti še zemljevide za brezpovezavni način. Kliknemo “da”, saj bo tako uporaba aplikacije za nas bolj prijetna tudi brez uporabe podatkov.

Koristen napotek – samo aplikacijo, misiji in brezpovezavne zemljevide si naložimo že pred samim odhodom od doma.

Namig – pri misiji tipa lov, nam aplikacija naključno razporedi točke. V kolikor s razporeditvijo na zemljevidu nismo zadovoljni (ceste, neprehodna območja, …) preprosto ponovno kliknemo “misija”, kliknemo na misijo “Po sledeh taborništva” in “ponovno igraj”.

In še – pri misiji tipa lov aplikacija črpa izzive iz velikega bazena izzivov, pri čemer pa nam pri vsakem iskanju točk ponudi le 8 točk, kar pomeni, da lahko misijo tega tipa uporabimo večkrat.

Aplikacija – naložena.

Misiji – naloženi.

Zemljevida za brezpovezavni način: naložena.

Akcija!

Pa veliko uspešno rešenih izzivov, zabave in novih spoznanj. Ter ne pozabi na varnost!


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci