Danes, 22. 4., obeležujemo svetovni dan Zemlje ter hkrati slovenski dan tabornikov. Devetinšestedesetega po vrsti, če smo natančni, kar pomeni, da nas točno 365 dni loči od velike 70. obletnice delovanja Zveze tabornikov Slovenije. Že 70 let taborniki vzgajamo generacije čudovitih samostojnih in odločnih posameznikov, ki izpolnjujejo naše poslanstvo in ustvarjajo boljši svet. Z nasmehom na obrazu, se razume.

Ostajamo povezani in nasmejani

»Tabornik je vedno, v vsaki situaciji nasmejan in si žvižga,« je že dolgo tega dejal naš ustanovitelj sir Robert Baden-Powell. In tega se taborniki širom sveta držimo tudi danes – tudi ko ni vse, kot bi moralo biti, ko so časi težki in nepredvidljivi, ko se spopadamo z neznanim, ostajamo pozitivni in ukrepamo.Letošnji dan tabornikov in Zemlje je prvi v zgodovini ZTS, ki ga ne bomo mogli praznovati skupaj. Še nikoli se nismo znašli v podobni situaciji, kar pa ne pomeni, da nanjo nismo bili pripravljeni. V naši naravi je, da se takoj odzovemo in iščemo rešitve, med našimi člani je ogromno število samoiniciativnih mladih, ki so svoje znanje in ideje vedno pripravljeni deliti ter ustvariti nekaj novega, kar bo nekako izboljšalo nastalo situacijo.

Aktivni na vseh področjih

Tako smo se taborniki takoj ob pojavu epidemije koronavirusa aktivirali v okviru Civilne zaščite. Postavili smo mobilno bolnišnico in pomožne objekte, ki so v izrednih razmerah potrebni. Pomagamo pri razdeljevanju hrane, pri vzpostavljanju reda pred trgovinami in lekarnami in s klici rišemo nasmehe na obraze starejših v osami. Projekt Pomagaj sosedu je križišče številnih iniciativ, organizacij in posameznikov, ki pomoč potrebujejo ali jo želijo ponuditi. Vsakodnevno objavimo karantenin napovednik, kjer so zbrane številne možnosti, kako preživeti čas doma in ne pozabiti na um in dušo. Poleg tega smo v sklopu projekta Taborniška ropotarnica objavili že preko 120 prispevkov najrazličnejših tematik, od ročnih spretnosti do skrbi zase. Otroke, mladostnike in celotne družine vabimo, da si z izzivi naredite dneve lepše, krajše, se česa novega naučite in ne izgubite stika z naravo.

Pomagajte nam širiti nasmeh

Sedmi taborniški zakon nas uči, da je tabornik veder. Zato našim prostovoljcem tudi dandanes ne zmanjka energije in zagona. Vemo, da z vsem, kar počnemo, širimo nasmeh in dobro voljo ter delamo ta svet vsaj malo boljši. Zato pozivamo vse, da se nam danes pridružite in nekomu polepšate dan. Pokličite svoje sorodnike in prijatelje, naredite vsaj eno dobro delo, na sprehodu poberite kako smet in jo odnesite v koš za odpadke, na družbenih omrežjih delite pozitivne misli in fotografije, na katerih se smejite. Pomagajte nam pri širjenju nasmeha in dobre volje.Če pa si še drugače želite polepšati naš dan in se zahvaliti našim prostovoljcem za vse, kar delajo in ustavljajo, nam lahko namenite donacijo ali del dohodnine. Hvaležni bomo za vsak prispevek.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci