Moja prva rutka je bila rdeča, tabornikom pa sem se pridružila v prvem razredu osnovne šole. Taborniki so bili eden od krožkov v šoli in vpisali so se vsi moji prijatelji. Zato pa sem se, seveda, pridružila tudi jaz. Glavna motivacija so bili torej prijatelji, ampak so mi hitro postale všeč vse taborniške aktivnosti – vozli, ognji, šotor, tekmovanja, zimovanja, taborjenja …    

Na svoj prvi vod imam zelo lepe spomine, spomnim se, da smo imele v prvem razredu dve vodnici in ena izmed njiju je bila kasneje celo moja sodelavka v službi. Svet je včasih res majhen.   

Kot tabornica najprej nisem ravno razmišljala o tem, da bom postala vodnica. Spomnim se, da mi je bila že med vodniško šolo všeč vloga vodnika. Dobro sem se znašla, rada sem se ukvarjala z otroki. Ko pa sem bila enkrat vodnica, pa nisem preveč uživala. Vsaj v začetku ne, ker je bil moj prvi vod precej živahen in sva jih z najboljšo prijateljico težko obvladali. Uživanje v vodništvu je prišlo kasneje, ko sem bila malo starejša in sem lažje vzpostavila avtoriteto v vodu. Moj naslednji vod je bil tudi vod, ki sem mu sledila, dokler niso same postale vodnice. Imenovale smo se Bolhice, postale so neverjetne tabornice, ki danes prevzemajo različne vloge v rodu. Res sem ponosna nanje. 

Ena izmed njih je bila celo moja vodja programa na taborjenju lansko leto. Smešno, kako se lahko zamenjajo vloge, pa pri tabornikih še vedno vse gladko teče. 

Ko sem šla v Ljubljano študirat, sem precej po naključju zajadrala v svet mednarodnega taborništva. Pridružila sem se komisiji za mednarodno dejavnost na Zvezi tabornikov Slovenije, ki jo je takrat vodila Nina Kušar. Odprl se mi je čisto nov svet, ker do takrat nisem veliko razmišljala o skavtih po svetu. Kasneje sem bila aktivna še v komisiji Lucije Rojko in obe sta bili tisti osebi, ki sta me navdušili za mednarodno okolje in mi dali priložnost, da ga spoznam od blizu. Sodelovala sem na mednarodnih izobraževanjih in zastopala ZTS na Evropski skavtski konferenci v Berlinu. Kasneje sem postala vodja Svetovnega skavtskega foruma mladih, ki je leta 2014 potekal na Rogli. To je bila huda preizkušnja, še danes sem hvaležna vsem, ki so mi pomagali. 

V letu 2021 zaključujem mandat načelnice Zveze tabornikov Slovenije. V zadnjih treh letih mandata sem se učila delati v ekipi, znova in znova, učila sem se graditi tim, ki si zaupa in pomaga, učila sem se komunicirati na pozitiven in konstruktiven način, učila sem se sprejemati kritiko in jo prenesti v pozitivne spremembe.  Mislim, da se dobro znajdem kot član skupine ali kot vodja, veščine, ki sem jih pridobila pri tabornikih, mi pomagajo tudi sicer. V službi imam veliko opravka s timskim delom, vsak projekt je drugačen in pri vsakem projektu delam z različnimi ljudmi. Zato vse veščine, pridobljene pri tabornikih, pridejo še kako prav. 

Trenutno si zelo težko predstavljam, da ne bi vsaj enkrat na dan delala za tabornike, ali vsaj razmišljala o tem, kaj me čaka ali kaj moram narediti, ali koga moram poklicati. Mislim, da bo po koncu mandata načelnice ZTS vsaj za nekaj časa zazijala ena velika vrzel v mojem življenju.   

Čakajo zanimivi projekti v službi, rada bi končala svojo magistrsko nalogo, prav tako pa bom na voljo za pomoč in nasvete našim naslednikom.   

Kot načelnici na nacionalni ravni je delati zelo odgovorno in na trenutke tudi zelo stresno. Želimo si vsem ustreči, ampak včasih je bilo potrebno izbirati med dvema slabima možnostma in takrat je bilo precej težko. Moj trud je poplačan, ko vidim zadovoljne prostovoljce, ko vidim nasmejane obraze in uspešne akcije, pa seveda takrat, ko nekdo reče: »Ej, Eva, to ste pa dobro naredili.«  

Eva Bolha je, ko ni tabornica, diplomirana arheologinja, ampak danes na tem področju ne dela. Delam v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, natančneje pa sem zadolžena za vodenje trgovin in produkcijo razstav. Trenutno sem magistrska študentka Management znanja.  
Prosti čas najraje namenim branju, sprehajanju, hribolazenju. Češnjica na vrhu smetane mojega prostega časa, pa je ležerna kava v centru mesta na sončku in v dobri družbi.

Eva Bolha, načelnica Zveze tabornikov Slovenije v mandatu 2018—2021

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci