Pred kratkim se je zaključila še ena nepozabna taborniška pravljica – inkluzijski tabor za otroke in mladostnike v stiski, ki smo ga ponovno pripravili v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, prek katere poteka humanitarni program Botrstvo. Tudi letos se je odvijal v Taborniškem centru Bohinj.

Kako je potekal inkluzijski tabor?

Tabor za otroke oz. mladostnike iz Botrstva je potekal čisto »klasično«. Zbujali smo se ob nežnih zvokih kitare in pred začetkom programa pomigali na jutranji telovadbi, da smo dan začeli polni energije. Udeleženci so čez dan delovali v majhnih skupinicah, ki jih imenujemo vodi in jih vodijo vodniki. Za dopoldanski čas je vsak vodnik pripravil svoj vodov program, ki je temeljil na spoznavanju in pridobivanju taborniških spretnosti. Mladostniki so se tako preizkusili v postavljanju šotora, vozlih in vezeh, lokostrelstvu, peki penic, hitrostnem kanujanju, itd. Preostali del dneva in večere smo preživljali vsi taboreči skupaj. Tekmovali smo v družabnih olimpijskih igrah, plesali po taboru, izdelovali zapestnice in nekatere dni poležavali ob jezeru. Mladostniki so se enkrat celo znašli sredi detektivske strateške igre.

Dodana vrednost taborjenja so bili tudi skavti iz Španije, ki so istočasno taborili v Taborniškem centru Bohinj. Taboreči so se lahko povezali z vrstniki iz tujine, zamenjali rutice in s tem pridobili mednarodno izkušnjo.

Bivakiranje kot vrhunec taborjenja

Vrhunec taborjenja je bil nedvomno izziv, ki smo si ga zadali letos – bivakiranje. Na taboru so bili namreč samo otroci oz. mladostniki višjih razredov osnovne šole, zato smo jim želeli pripraviti bolj avanturistično izkušnjo. Že pred taborjenjem smo po taborniških društvih zbirali opremo za bivakiranje (podloge za spanje, primerna obutev,…), saj mnogi taboreči le-te nimajo doma. Vsak je dobil tudi svojo čutaro za vodo in nahrbtnik, ki ju je po taborjenju obdržal.

Ob prihodu na taborni prostor v Laškem Rovtu smo si enakomerno razdelili obveznosti. Nekateri so pripravili naša prenočišča, drugi so poskrbeli, da smo se zvečer lahko greli ob ognju. Veliko taborečih pa nas je na koncu spalo kar pod zvezdami.

Inkluzijski tabor je varen prostor in priložnost za rast

Prepevanje ob ognju, nasmehi do ušes, zaupni pogovori pozno v noč in objemi na vsakem koraku … Vse to so pokazatelji, da smo z ekipo prostovoljcev ustvarili ljubeznivo in varno okolje za mladostnike. Za mnoge posameznike je bilo to tudi edino okolje, kjer so se počutili popolnoma sprejeto in vključeno.

Tradicija inkluzijskega tabora pa je letos dobila še en poseben pomen, saj smo v ekipo prostovoljcev povabili dve udeleženki z lanskega tabora.

Mnogo je namreč mladostnikov, ki na taboru pokažejo navdušenje nad našim delom, skrbijo za mlajše člane in samoiniciativno pomagajo vodstvu, ampak hitro presežejo starost udeleženca. Tem srednješolcem smo omogočili, da se prihodnja leta ponovno vrnejo na naše taborjenje, le v drugačni vlogi.

V vsem tem se resnično prepozna čar tega projekta, tradicija tabora pa pridobiva vedno večji pomen.

Hvaležni smo, da je podjetje UniCredit Bank z ekskluzivno donacijo podprlo izvedbo tabora in pripomoglo, da lahko skupaj z Botrstvom vračamo prihodnost otrokom in tako ustvarjamo boljši svet.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci