Zlet na Internetu Približno tak bi bil dobesedni prevod vsakoletnega svetovnega taborniškega dogodka Jamboree on the Internet, na kratko JOTI. Dogodek običajno poteka tretji teden oktobra, zaradi izrednih razmer pa so se ga organizatorji odločili letos pripraviti že prvi vikend aprila. Trajal bo od petka, 3. 4., do nedelje, 5. 4. 2020, preko spleta.

Običajno se taborniki družimo v naravi, taborimo v šotorih, se lovimo po gozdu. Že od začetkov 20. stoletja vsaka štiri leta poteka svetovno srečanje tabornikov, Svetovni skavtski jamboree. Glavni namen je druženje tabornikov s celega sveta, spoznavanje tujih kultur in izmenjava znanj. Štiri leta so kar dolga doba, za marsikoga pa je potovanje na drugo celino prevelik finančni zalogaj. Z razvojem novih tehnologij, kot sta radio in internet, so se razvili tudi novi načini komunikacije na daljše razdalje ter omogočili grajenje prijateljstev kar od doma.

JOTI se odvija že od leta 1995, ko sta se tabornika z nasprotnih koncev sveta povezala preko računalniške internetne povezave in si izmenjala taborniške izkušnje. Pod okriljem svetovne taborniške organizacije je dogodek kmalu prerasel v tridnevno spletno druženje več milijonov tabornikov po celem svetu. Preko družbenih omrežij in elektronske pošte tako zelo enostavno in zabavno poteka izmenjava znanj in izkušenj s taborniki iz tujine.

Če si si od nekdaj želel spoznati prijatelja z drugega konca sveta, je to na JOTI možno, ne da bi moral pomoliti nos iz domače hiše. Sklepanje prijateljstev in spoznavanje tujih kultur poteka preko pogovorov v klepetalnicah, preko videokonferenc in na družbenih omrežjih, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Na ta način lahko prepotuješ svet že v nekaj minutah, seveda pa je tudi pri tem nujno poskrbeti za varnost – v tem primeru varnost na spletu.

Med dogodkom bodo potekale različne aktivnosti, ki jih lahko najdeš na https://www.jotajoti.info/campsite. Velik poudarek pri tokratni izvedbi JOTI je na pridobivanju različnih uporabnih veščin, kako poskrbeti za duševno in fizično zdravje in še mnogo drugih aktivnosti. Za vsakega se bo našlo kaj zanimivega. Letošnja posebnost bo tudi slovenski kanal v klepetalnici ScoutLink. Pridruži se nam na virtualnem popotovanju okoli sveta!


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci