V zadnjem vikendu oktobra smo se mentorji in udeleženci specialističnega tečaja bivanja v naravi, ki sicer poteka poleti, odpravili na jesenski modul v Spodnjo Idrijo. Greli smo se ob ognju, nabirali gobe, spali v bivakih in predvsem res dobro jedli. Z ognjišča je dišalo po rezancih z orehi, skuto in makom, po hobotnici, chilli con carne-ju, žaru, čaju in marelah.

Znanja željni so se preizkusili v izdelavi featherstickov in fire rollov za prižig ognja, lepljenju s smolo (Jaka je izdelal zajemalko) ter v lesnih spojih (Tilen je naredil miniaturno pručko). Od nabiranja smole je imel Maj čisto lepljive roke, smola pa se najlažje očisti z alkoholnimi robčki ali acetonom, ki jih nismo imeli pri roki. V podpeko smo dali dve hobotnici, ki sta bili tako dobri, da smo po koncu govorili le o tem, da bi lahko v sač spravili še tretjo.

Sezonski moduli so priložnost za razvijanje znanj, za katera zmanjka časa na poletnem tečaju in ki so pogojena z letnimi časi. Jeseni se na jedilniku rade znajdejo gobe in kostanj, tradicionalno pa se spi v bivakih, ki nas morajo greti v hladnejših nočeh. Vsak modul ima svoje prednosti in izzive in prav nikoli nam ni dolgčas. 🙂
Pa še zanimivost: na isti lokaciji je pred leti že potekal zimski modul in preostala drva od takrat so ostala na istem mestu. Tja se bomo zagotovo še vrnili.
Prispevek je pripravila Rebeka Caserman. Fotografije: Matic Recer in Tilen Šmid.