Svetovni skavtski jamboree je mednarodno srečanje mladih skavtov. Začetnik skavtskega gibanja Robert Baden-Powell je prvi jamboree organiziral leta 1920 na stadionu Olympia v Londonu. Besedo jamboree je vzel iz jezika enega izmed afriških plemen, pomeni pa noro praznovanje (srečanje plemen). Besedi je želel dati nov pomen – najbolj prijaznega in veselega druženja mladih. Svetovni jamboree poteka na štiri leta, vsakič v drugi državi. Letošnji je že 25. po vrsti in ga organizira Zveza tabornikov Južne Koreje. Potekal bo med 1. in 12. avgustom 2023 v Saemangeumu (Severna Jeolla), na taborni prostor trenutno prihaja okrog 50.000 tabornikov in tabornic.

Mladi s celega sveta se na jamboree-ju povežejo med izvajanjem atraktivnega in vzgojno usmerjenega programa – osrednje teme so globalni razvoj, svetovni mir, kulturna raznolikost, pustolovščina, zabava in prijateljstvo. Čeprav se zdi, da gre za zabavo, je jamboree mnogo več, saj nudi mladim priložnost za nova znanja, debato in razvoj aktivnosti, ki jih kasneje izvajajo v lokalnem okolju in skupnosti.

Slovenska odprava na Jamboree 2023 je rekordna in šteje skupaj 320 oseb – 10 članov vodstva odprave, 24 vodnikov, 70 članov mednarodnega osebja in 216 udeležencev. Udeleženci so stari od 14 do 18 let, vodniki, vodstvo in mednarodno osebje pa 18 let ali več. Posebej je treba poudariti še, da taborništvo brezpogojno sledi načelu prostovoljstva, zato vsi člani osebja za delo pred, med in po akciji ne prejmejo nobenega plačila. 

Člani slovenske odprave so se na pot v Južno Korejo podali že 25. julija – do današnjega začetka jamboree-ja so raziskovali Seoul z okolico. Nekaj utrinkov z njihovih dogodivščin delimo v spodnji galeriji, za več informacij pa nas spremljajte na Facebooku in Instagramu.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci