V soboto, 17. 3. 2018, je v Ljubljani potekala 37. skupščina Zveze tabornikov Slovenije (ZTS), najvišji organ ZTS. Izvoljeno je bilo novo vodstvo in potrjen program za triletni mandat.

Na čelo organizacije je prvič v zgodovini stopila ženska. Načelnica Zveze tabornikov Slovenije je postala Eva Bolha, 27-letna arheologinja iz Velenja, ki sicer že vrsto let dobršen del svojega življenja posveča taborništvu, od vodništva do vodenja Svetovnega skavtskega foruma mladih Rogla 2014, zadnja tri leta je zelpo uspešno opravljala tudi delo načelnice ZTS za mednarodno dejavnost. Kot prva ženska na čelu slovenske taborniške organizacije si je skupaj z Izvršnim odborom ZTS zadala cilj, da taborniki postanejo najpomembnejša mladinska organizacija v Sloveniji. »Pomembno je, da se zavedamo, da lahko postanemo še boljši le, če vsi prispevamo svoj delež – vsak član, vsak vod, vsak rod in območje,« je povedala Eva.

Ob strani ji bo na mestu starešine ZTS stal Jernej Stritih, za katerega je to že tretji mandat po vrsti. Jernej, ki za tabornike živi od leta 1975, ko se je priključil ljubljanskemu Rodu črnega mrava, ima bogate izkušnje na taborniškem in poklicnem področju. Kot aktivist nevladnih organizacij, podjetnik, državni sekretar za okolje, svetovalec OECD za nacionalne programe varstva okolja in direktor Regionalnega centra za okolje ter direktor službe vlade za podnebne spremembe je v svoji karieri ogromno prispeval k razvoju okoljske politike v Sloveniji in v Srednji in Vzhodni Evropi. Povedal je, da so prioritete v tem mandatu spremenjene, saj je prejšnji IO uspel uresničiti cilj finančne in organizacijske prenove, delovanja osrednjih organov ter pisarne ZTS.

Evi in Jerneju bodo na poti do uresničitve ciljev v prihajajočih treh letih pomagali Katarina Miklavec, načelnica programa za mlade v ZTS, Gregor Matavž, načelnik za vzgojo in izobraževanje ter delo z odraslimi v ZTS, Zala Šmid, načelnica za odnose ZTS z javnostmi, Anja Slapničar, načelnica za mednarodno dejavnost ZTS, in Nicolas Vanek, zakladnik ZTS.

Vsi člani novega Izvršnega odbora Zveze tabornikov Slovenije so mladi prostovoljci z bogatim taborniškim in strokovnim znanjem, ob njih pa bodo stale še komisije za posamezna področja in strokovna služba ZTS. Program se bo seveda izvajal po taborniških rodovih širom Slovenije, v katere je vključenih blizu 8.000 članov.

Na sliki: Jernej Stritih, Anja Slapničar, Eva Bolha, Katarina Miklavec, Zala Šmid, Gregor Matavž, Nicolas Vanek


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci