Tedenski izziv (14.-20. december)

Vsako leto svoj čas v mesecu decembru namenimo ljudem, ki jih imamo radi; odidemo na obisk in skupaj spijemo čaj ali vroč kakav, skupaj spečemo kekse, naredimo voščilnico in napišemo lepo misel ter jo pošljemo.

Najpomembneje: vzamemo si čas in ga preživimo z družino, prijatelji in vsemi ostalimi, ki so nam pomembni.

 

Letošnje leto žal ne bomo mogli obiskati vseh ljudi, ki jih imamo radi, zato smo v tem tedenskem izzivu zate pripravili več idej, kako na daljavo svojim najbližjim sporočiti, da jih imaš rad, rada. Čaka te pet nalog, ki bodo tebi in tvojim bližnjim polepšale te dni.

1.dan: Voščilnica želja

Iz materialov, ki jih imaš doma, izdelaj voščilnico. Lahko uporabiš različne vrste barvnega papirja, kartona, bleščice, barvne trakove, različna pisala; bodi ustvarjalen, ustvarjalna. Sprednjo stran lahko okrasiš tudi tako, da s pomočjo okrasnega traku in igle zašiješ npr. obliko smrečice.

 

Ko bo tvoja voščilnica končana, vanjo napiši lepe želje in se podpiši. Nato jo zapakiraj v pisemsko ovojnico. Če želiš, lahko ovojnico narediš sam iz časopisnega papirja in na ta način pripomoreš k zmanjšanju uporabe papirja. Tvoje pisemce potrebuje le še naslov prejemnika in znamko, pa je pripravljeno na pot.

2. dan: Piškoti na poti:

Speci piškote; lahko uporabiš recept spodaj ali poiščeš svojega.

Pečene piškote previdno zloži v škatlo (lahko uporabiš tudi npr. plastično škatlo od sladoleda). Škatlo dobro zapri, pomagaš si lahko z lepilnim trakom ali gospodinjskimi gumicami.

Da bo tvoj paket še bolj varen, lahko škatlo s piškoti zapakiraš v malo večjo škatlo iz kartona. Tako zagotoviš, da se piškoti na poti ne bodo zdrobili. Na vrh škatle le še napiši ime, priimek in naslov tistega, ki mu želiš poslati domače piškote, in paket odneseš na pošto. Prejemnik se jih bo zagotovo zelo razveselil.

MARMELADNI ŽEPKI

Sestavine:

  • 50 dag ostre moke
  • 25 dag masla ali margarine
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 lonček kisle smetane
  • Marelična marmelada (za nadev)

 

Postopek:

Iz sestavin zgnetemo testo. To mora počivati 30 minut. Testo nato razvaljamo, razrežemo v kroge ali kvadratke. V sredino nadevamo marmelado, prepognemo, stisnemo z vilico in pečemo pri 180 °C. Še vroče blazinice povaljamo v sladkor v prahu.

 

Recept prirejen po: https://www.kulinarika.net/recepti/sladice/marmeladni-zepki/783/.

3.dan: Telefonski klic

Vzemi si nekaj minut časa in pokliči nekoga, ki ga že dolgo nisi videl, videla oziroma ga ne moreš obiskati, saj živi daleč. Pogovorita se o tem, kako sta in kaj počneta. Zaželi ji/mu lepe in mirne božične ter novoletne praznike.

4.dan: Vzemi si čas za svojo družino

Vzemi si čas za svoje najbližje in ga preživi z njimi. Skupaj lahko igrate kakšno družabno igro, okrašujete stanovanje ali si ogledate božični film. Idej je mnogo, le pobrskati moraš malo pod streho!

5.dan: Skrivni prijatelj

Postani skrivni prijatelj. Izberi si določeno osebo (lahko je to brat, sestra, dedek, babica ipd.) in zanj izdelaj manjše darilce. Dobro je, če darilo izdelaš sam, sama (npr. okrasek za na jelko), vsekakor pa se izogibaj prevelikim stroškom. Pomembno je, da darilo prihaja iz srca.

Darilce nato neopazno dostavi do tiste osebe, ki ji je namenjeno. Ali bo tista oseba ugotovila, kdo je sestavil darilce?

Navodilo za starše

Dragi starši ali skrbniki! Vaš otrok bo pri opravljanju tega tedenskega izziva potreboval tudi vašo pomoč, predvsem pa spodbudo. Pri izdelavi voščilnic bo potreboval zgolj nekaj usmerjanja, predlagamo pa, da pustite ustvarjalnosti svojo pot. Pri peki piškotov bodo prav prišle tudi vaše kuharske izkušnje. Predvsem poskrbite za varnost v kuhinji in higieno pri pripravi hrane. Pri telefonskem klicu lahko svojemu otroku podate smernice, o čem vse se lahko pogovarja ali celo pogovor z njim izpeljete za vajo. Če je potrebno, še dodatno razložite skrivnega prijatelja, vendar pustite otroku prosto pot, da sam pripravi in dostavi darilce.

Viri fotografij:

Deli s prijatelji, sodelavci in znanci