Republiško orientacijsko tekmovanje je ta vikend na mariborsko Pohorje pripeljalo skoraj tristo tabornikov.

45 petčlanskih ekip, sestavljenih iz tabornikov in tabornic, se je ta vikend podilo po pohorskih gozdovih, kjer je potekala proga Republiškega orientacijskega tekmovanja. Na progi so iskali ti. kontrolne točke z nalogami, ki so preverjale poglavitna taborniška znanja. Tekmovanje se je pričelo že v petek, 27. septembra, ko so taborniki med 16 in 45+ letom iz vse Slovenije prispeli v Obrambni dom v Pekrah. Tam so jih čakale naloge iz znanja topografije in vrisovanja točk na zemljevid, ki so jih naslednje jutro iskali ne le s prstom po zemljevidu, temveč tudi v naravi. V petek zvečer pa jih je pred potrebnim počitkom dodobra sprostila še predstava mariborskih improvizatorjev, Bande ferdamane.

Prve ekipe so nato v soboto odrinile na pot že pred sedmo uro zjutraj, za začetek so morale ujeti vzpenjačo, ki jih je odpeljala do Bellevueja. Nato se je pričelo osvajanje proge v krasnem jesenskem soncu. Ekipe so morale v naravi poiskati kontrolne točke, tam pa: so se izkazale v risanju posebne vrste skice terena, ki se je nahajala pri domu Planinka, dokazale, da je tabornik zmeraj pripravljen, ko so v različnih simuliranih prizorih uporabile svoje znanje prve pomoči, npr. kako postopati v primeru utopitve in drugih nepredvidljivih nezgod ter poiskale točko, ki je bila neoznačena na zemljevidu, zato pa prepoznavna v naravi – pred Framskim slapom so za dokazovanje uspešne najdbe morale posneti skupinsko fotografijo.

Prenočili na mokrih 1200 m nadmorske višine

Sredi popoldneva se je nebo stemnilo in tako je večina ekip v dežju oddajala in sprejemala sporočila s pomočjo signalnih zastavic ter postavljala signalni stolp iz lesenih sušic, prav tako so v nalivu prispele na Areh, kjer so si morale postaviti še bivak za prenočitev in zakuriti ogenj za kuhanje golaža. Tudi to je namreč prineslo točke na tekmovanju.

Vendar se je dobra volja razširila po jasi takoj, ko so zagoreli prvi ognji in je iz kotličkov pričelo prijetno dišati. »Vse ekipe so včeraj, ne glede na to, da je deževalo in da smo prišli mokri, premočeni, naredile bivake, zakurile, skuhale. To je pravi taborniški duh: da ne glede na okoliščine narediš tisto, kar si si zastavil,« je sobotno dogajanje komentirala Ana Pribakovič Borštnik iz rodu Sivega volka Ljubljana.

Tudi v nedeljo navdušenje ni pojenjalo. Že zgodaj so taborniki odrinili na pot proti cilju, tokrat po ruški strani nazaj v Obrambni dom, kjer jih je po dolgem dopoldnevu, polnem izzivajočih nalog, čakalo toplo kosilo. »Na tem ROT-u je res izstopala proga. Šlo je za jasen gozd, ki je bil prehoden, da smo lahko šli hitro skozi, pa tudi lepa proga je bila za orientacijo – kontrolne točke se je dalo najti,« je progo komentiral Žiga Gregorin iz rodu Jezerski zmaj Velenje.

Stopničke za tabornike z najbolje utrjenim znanjem

Ob petih so se nestrpno zbrali za podelitev nagrad. Pohvale za najboljše skice treh različnih vrst so vse šle v roke tabornikov iz rodu Pusti grad Šoštanj: Mojce Čebul, Eneja Žlebnika Jančiča in Gašperja Glinška. Prva mesta v štirih kategorijah pa so osvojili ekipi iz rodu Jezerski zmaj, ekipa iz rodu Svobodnega Kamnitnika Škofja Loka ter ekipa iz rodu Sivega volka, ki je bil sicer imenovan tudi za najuspešnejši taborniški rod na tekmovanju.

Šestdeset let povezovanja mladih

Republiško orientacijsko tekmovanje ali ROT je letos praznovalo že kar 60 let – prav toliko kot tudi društvo tabornikov XI. SNOUB Miloša Zidanška iz Maribora, ki je tekmovanje po desetih letih znova priredilo v soorganizaciji z Zvezo tabornikov Slovenije. Pred desetimi leti so tekmovanje umestili v okolico Rogle, tokrat na mariborsko stran Pohorja. Nad izvedbo dogodka je bdela razširjena in mlada prostovoljska ekipa s kar 64 člani, ki prihajajo v veliki meri iz Podravske regije. Vabljeni tudi, da poslušate, kaj so o ROT-u povedali na Radiu Maribor.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci