Konec decembra 2018 so v Luktovnem gledališču v Ljubljani prvič podelili priznanje za face leta.

Gre za priznanje otrokom, ki otrok, ki izstopajo, imajo poseben talent, so navdih mladim, pa tudi starejšim in ki svet spreminjajo na bolje.

Izbor je opravil spletni časopis za mlade Časoris, posebno komisijo so skozi vse leto sestavljali reper Nipke, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, novinarka in urednica Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

Slavnostna podelitev v decembru je potekala pod pokroviteljstvom Zveze prijateljev mladine in predsednika države Boruta Pahorja, med 12 nagrajenimi pa je tudi tabornik, Urban Lečnik Spaić.

Vsi nagrajenci preteklega leta in njihovi dosežki:

 • Eva Maler, faca januarja, šestošolka iz Radovljice. S svojimi recenzijami knjig in intervjuji s pisatelji je pokazala, da otroci želijo brati knjige in znajo pisati o njih.
 • Urban Lečnik Spaić, faca februarja. V raziskovalni nalogi je podrobneje raziskal pojav lažnih novic in opozoril na obsežnost problema.
 • Dvojčka Prohor in Matvej Rjazanov, faci marca. V Celje, kjer obiskujeta drugi letnik Gimnazije Celje – Center, sta se preselila januarja. Slovenskega jezika sta se za osnovno sporazumevanje naučila v zelo kratkem času. Marca sta nastopila za Slovenijo na mednarodnem boksarskem turnirju na Madžarskem in vsak v svoji kategoriji dosegla do zdaj najboljši slovenski rezultat.
 • Igralci predstave Vihar v glavi, face aprila. Gledalcem so pokazali, da je najstništvo eno najvznemirljivejših in najlepših obdobij v življenju.
 • Kristjan Valenčič Rožmanec, faca maja. Želi postati športni komentator in pravi, da se na tako življenje, kot ga živi, navadiš, če drugega ne poznaš.
 • Rock mulčki, face junija. Na Kongresnem trgu v Ljubljani so priredili dobrodelni koncert s številnimi znanimi glasbenimi gosti, nato pa za svoja prizadevanja prejeli tudi priznanje jabolko navdiha.
 • Avtorji poučnega kratkega filma Gospodarica pametnih telefonov, face julija. Med poletnimi počitnicami so posneli film o tem, kako postaneš zombi, če ves čas visiš na mobitelu.
 • Nejc Sedej, faca avgusta. Je eden redkih deskarjev na svetu, ki ima Downov sindrom.
 • Tara Milharčič, faca septembra. Kot glavna junakinja filma Gajin svet je znala slikovito predstaviti spletne pasti.
 • Oskar Hudolin, faca oktobra. Zakaj je igra fortnite tako priljubljena med otroki, je znal predstaviti tako, da je pomiril vsaj nekaj staršev.
 • Julija Osojnik, faca novembra. Skupaj s svojimi prijatelji, junior ambasadorji Unicefa, je na svetovni dan otrok prevzela položaje v različnih podjetjih.
 • Manu Nonković, faca decembra. Sedmošolka se je z izraznim plesom uvrstila v polfinale oddaje Slovenija ima talent.

Faca meseca februarja, Urban Lečnik Spaić je zelo aktiven tabornik, več o njegovi raziskovalni nalogi in socialnem eksperimenti o lažnih novicah pa lahko pogledate tudi na povezavi, kjer je gost v oddaji Svet na kanalu A.

Viri:

Časoris in oddaja Svet.

Foto: Maša Kores, podelitev priznanj Faca leta 2018.