Dnevu sajenja medovitih rastlin, ki je potekal marca 2023, smo se v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pridružili tudi taborniki! Preberi poročilo, da izveš, kaj vse smo (poleg sajenja rastlin) počeli.

Priprave na dan sajenja medovitih rastlin

Priprave na Dan sajenja medovitih rastlin so se med taborniki začele že v začetku februarja 2022. Našim članom smo namen akcije in naše sodelovanje s Čebelarsko zvezo Sloveniji uvodno predstavili skozi prispevek na Stenčasu, ki je naša interna spletna stran – predstavili smo jim zakaj je dobro, da se dogodka udeležijo, kako bo dogodek izgledal in objavili seznam vseh lokacij.

Komisija za program Zveze tabornikov Slovenije (v nadaljevanju KOPR) je po prvi objavi pripravila smernice za komuniciranje dogodka: vsi člani, prijavljeni na naš tedenski spletni novičnik, so v začetku marca prejeli izredni novičnik, v katerem smo članom sporočili, da je Dan sajenja medovitih rastlin odlična priložnost za vsa taborniška društva, da združijo moči, dan preživijo v naravi in opravijo dobro delo za okolje. Člani KOPR so pripravili tudi predloge v primeru, da se akciji ne bi mogli pridružiti na nobeni izmed uradnih lokacij zasajanja: posameznim društvom so predlagali, da se sama povežejo z lokalnimi čebelarji, da medovite rastline zasadijo kar pred taborniško hišico, se za možnost zasaditve pozanimajo v lokalnih parkih in na drugih javnih površinah ali pa za pomoč prosijo lokalne kmete.

V marcu smo nato pripravili serijo objav za naša družbena omrežja, s katerimi smo želeli za sodelovanje na dogodku navdušiti predvsem mlajše člane. Na uvodno objavo smo prejeli številne pozitivne komentarje za pobudo in za sodelovanje s čebelarji. Sledile so objave na Instagramu, s katerimi smo z našimi člani podelili zanimiva dejstva o čebelah ter ideje, kaj vse je mogoče na dnevni bazi narediti za dobrobit čebel. Izvedli smo tudi nagradno igro z medenimi izdelki, ki nam jih je prijazno doniralo Čebelarsko društvo Prevalje.

Delitev semen taborniških društev

V sredini marca smo izvedli 41. Skupščino Zveze tabornikov Slovenije, ki se je je udeležilo 149 delegatov in delegatk (predstavnikov taborniških društev iz vse Slovenije). Vsako društvo, prisotno na Skupščini, je prejelo darilno vrečko, ki smo jo opremili z vrečico s semeni in s pozivom za priključitev k Dnevu sajenja medovitih rastlin ter s seznamom lokacij zasajanja.

Predstavitev tematike najmlajšim članom

Najmlajšim članom (ki obiskujejo prvo triado osnovne šole) smo tematiko želeli približati skozi prispevek v naši reviji Tabor. Prispevek Čebelice, naše prijateljice je napisala Maja Kramar, ilustrirala pa Darja Petrič. V njem smo članom predstavili osnovne podatke o čebelah, jih seznanili s tem, kako poteka razvoj teh žuželk, jih spoznali s pridelki čebel in čebelarjev ter predlagali aktivnosti, s katerimi je mogoče zmanjšati ogroženost čebel (med njimi je tudi zasajanje medovitih rastlin).

Dan dogodka

Projektu smo se na dan dogodka pridružili številni taborniški rodovi po vsej Sloveniji. Taborniki so za svoje člane v ta namen pripravili posebne tematske dogodke.

V Rodu koroških jeklarjev Ravne na Koroškem so za svoje člane pripravili rodovo akcijo, na kateri so spoznali delo v čebelnjaku in zasadili medovite rastline. Dan pa so izkoristili tudi za čiščenje okolice čebelnjaka – smeti se je namreč od zadnje čistilne akcije nabralo kar nekaj.

Kranjski taborniki so organizirali zdaj že tradicionalno čistilno akcijo Očistimo Kranj, ki so se ga udeležile sledeče osnovne šole in vrtci: Vrtec Čirče, PŠ Besnica, Naša kajžica, OŠ Predoslje, OŠ Simon Jenko Kranj, vrtec Pri dobri teti, OŠ Janeza Puharja Kranj – center, OŠ Franceta Prešerna Kranj, OŠ Orehek, OŠ Helene Puhar, OŠ Matija Čopa, Srednja ekonomska in storitvena šola ter Gimnazija Kranj; akcije pa se je udeležilo tudi 17 krajevnih skupnosti – skupno kar 5300 posameznikov. Dan so izkoristili tudi za pogovor o sodelovanju med Zvezo tabornikov Slovenije in Čebelarsko zvezo Slovenije – potem, ko so organizatorji vrtcem in osnovnim šolam razdelili okrog 300 vrečk s semeni sončnic, so jih prejemniki posadili, skupaj pa so spregovorili tudi o pomenu medonosnih rastlin in opraševalcev. Semena je dobilo tudi 15 krajevnih skupnosti iz Kranja, prejela so jih tudi različna društva, ki so se pridružila dogodku. Ti so jih potem posejali v svojem okolišu, nekateri v korita, npr. na Drulovki so zasnovali celo medonosni vrt.

Čistilno akcijo je v svojem okolišu organiziral tudi Rod dveh rek Radlje ob Dravi, ki so zaključek dogodka izkoristili tudi za sajenje medovitih rastlin – kar so podelili z nami tudi prek družbenih omrežij.

Okoli nove Medgeneracijske točke Temenica v Trebnjem so člani Društva upokojencev Trebnje in ŠDP Trebnje s pomočjo tabornikov iz rodu Sivih jelš Trebnje in župana Občine Trebnje ob dnevu sajenja medovitih rastlin sadili drevesa, ki bodo v poletnih vročih dneh nudila prijetno senco obiskovalcem centra.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci