Tedenski izziv (8. - 14. februar)

Kaj je prva pomoč?

Prva pomoč je pomoč, ki jo nudimo ponesrečencu na kraju nesreče. Pomoč nudimo vsi, tudi tisti, ki nismo zdravstveni delavci. Namen prve pomoči je preprečiti nastanek še večjih poškodb (npr. zaustavimo krvavitev). Prav tako želimo ponesrečencu lajšati bolečine (na primer, da mu povežemo poškodovan gleženj, da se ta čim manj premika). Ko oskrbimo poškodovanca, ob njem počakamo do prihoda nujne medicinske pomoči.

Da sploh lahko nudimo prvo pomoč, moramo imeti komplet prve pomoči. Kompleti prve pomoči se med seboj zelo razlikujejo, odvisno od namena uporabe. Tako se  prva pomoč, ki jo uporabljajo gorski reševalci, razlikuje od tistega kompleta, ki ga moramo imeti v avtu.

Tudi taborniki se učimo nuditi prvo pomoč, pri tem pa uporabljamo taborniški komplet prve pomoči. V nadaljevanju ti bomo pokazali, kaj vse ta komplet običajno vsebuje in kako si ga lahko ustvariš tudi sam, sama. Tvoj osebni komplet prve pomoči lahko vzameš s seboj na različne izlete, pohode, aktivnosti v naravi, saj bo majhen, priročen in bo hkrati vseboval vse tisto, kar nujno potrebuješ.

V tem tedenskem izzivu si sestavi svoj komplet prve pomoči.

Preden začneš s sestavljanjem kompleta, moraš imeti torbico ali škatlo, kamor boš vse potrebščine zložil, zložila. Predlagamo, da poiščeš torbico iz blaga. Takšna torbica je lažja od plastične ali kovinske škatle in ti v nahrbtniku vzame manj prostora. Dobro je, da je ta torba bolj žive barve (rdeče ali oranžne), da jo boš lahko hitro našel, našla. Kot torbico lahko uporabiš tudi peresnico ali manjšo toaletno torbico.

Torba za prvo pomoc

Čas je, da napolniš svojo torbico z vsemi potrebnimi stvarmi. Taborniški komplet prve pomoči vsebuje:

  • prvi povoj,
  • astro folijo,
  • povoj iz raztegljive tkanine,
  • sterilne gaze,
  • zaščitno folijo za umetno dihanje,
  • škarje z zaobljeno konico,
  • trikotno ruto,
  • pinceto,
  • obliže in
  • gumijaste rokavice.

Pri pripravi kompleta prve pomoči prosi starše ali skrbnike, da ti pomagajo. Svoj komplet prve pomoči lahko sestaviš iz stvari, ki jih imate doma, ali pa te stvari kupi. Teh stvari ne odpiraj in se z njimi ne igraj. Tako ostane vse čisto in varno za uporabo v nesreči. 

Zate smo pripravili tudi kratko predstavitev vsebine prve pomoči. Tako boš vedno vedel, vedela, čemu kaj služi. 😉 

Gaza

Gazo uporabljamo zato, da prekrijemo rano, da se ta ne okuži dodatno. Gaza je sterilna, zato moramo paziti, kako jo primemo in nadenemo poškodovancu.

Gaza

Gazo pritrdimo s povojem iz raztegljive tkanine. Povoj lahko uporabimo tudi za imobilizacijo dela telesa (da se ta čim manj premika).

Povoj

Prvi povoj

Prvi povoj je povoj, ki ima že pritrjeno gazo. Običajno ga uporabljamo takrat, ko ima poškodovanec zelo veliko rano in hitro izgublja veliko krvi, saj ga nadenemo hitreje, kot pa če bi rano najprej prekrili z gazo in šele nato povili s povojem.

Prvi povoj

Astrofolija

Kadar je poškodovana oseba podhlajena ali ji je vroče, uporabimo astrofolijo (folijo razgrnemo in osebo ovijemo v folijo). Na ta način preprečimo, da bi telo izgubljajo toploto oziroma da bi toplota iz okolice še poslabšala stanje posameznika.

Astrofolija

Zaščitna folija za umetno dihanje

Če poškodovanec ne diha, ga oživljamo. S pomočjo zaščitne folije za umetno dihanje preprečimo, stik ust med osebo, ki oživlja, in ponesrečencem.

Zaščitna folija za umetno dihanje

Obliži

S pomočjo obližev prekrijemo manjše rane in tako preprečimo, da bi se rana zagnojila.

Obliži

Trikotne rute

Trikotne rute uporabimo takrat, kadar želimo določen del telesa obvezati, da bi se ta čim manj premikal; recimo ob poškodovanju zapestja nadenemo tako imenovano ruto pestovalko in tako preprečimo, da bi poškodovanec močno premikal zapestje.

Trikotna ruta

Pinceta

S pomočjo pincete lahko iz telesa kože hitro odstranimo različne tujke (npr. želo ose, leseno trsko ipd.). Tako lahko preprečimo, da bi se rana vnela.

Pinceta

Škarje z zarobljeno konico

Škarje z zaobljeno konico uporabljamo, da odrežemo povoj, če je ta predolg, v primerih hujših poškodb pa lahko odrežemo tudi del oblačil, da lažje oskrbimo rane.

Škarje z zarobljeno konico

Rokavice

Rokavice ob nudenju prve pomoči nadenemo zato, da umazanija iz naših rok ne preide na rano, ko to oskrbujemo, oziroma da zaščitimo tudi sebe, kadar nudimo prvo pomoč.

Rokavice

Čestitam, sestavil, sestavila si povsem svoj komplet prve pomoči! Ko se boš odpravljal, odpravljala na izlet, ga shrani na vrh nahrbtnika ali v stranski žep, da bo vedno pri roki, če ga boš potreboval, potrebovala.

Pa varno pot ti želim!

Za starše:

Pri sestavljanju kompleta prve pomoči otroku ali mladostniku pomagajte, da najde vse stvari, ki spadajo v komplet. Bodite pozorni, da se otrok ali mladostnik ne igra s temi stvarmi in jih ohranja čiste ter varne za uporabo. Predlagamo tudi, da se ob pripravi kompleta prve pomoči pogovorite o rabi posamezne stvari. V kolikor imate doma prvo pomoč, ki ji je že pretekel rok uporabe, lahko s temi stvarmi tudi vadite njihovo rabo. Če se še malo potrudite in uprizorite nesrečo, pa lahko imate pravi družabni dogodek. 🙂 

Viri:
Deli s prijatelji, sodelavci in znanci