Roverway je taborniški dogodek, ki ga na evropski ravni skupaj organizirata Svetovna organizacija skavtskega gibanja (WOSM) in Svetovna organizacija vodnic in skavtinj (WAGGGS). Prvič je potekal leta 2003 na Portugalskem, kasneje pa še leta 2006 v Italiji, leta 2009 na Islandiji, 2012 na Finskem, leta 2016 v Franciji in leta 2018 na Nizozemskem. Roverway sicer poteka vsake tri leta, tokrat pa se bo zgodil po 6 letih zaradi odpovedi dogodka v času pandemije. Kar nekaj tabornic in tabornikov se letošnje poletje odpravlja na Norveško, kjer bo potekal Roverway 2024!

Da se lahko vsi člani odprave med seboj spoznajo, smo v februarju organizirali 1. srečanje slovenske odprave. Srečanje je potekalo cel vikend, začeli smo ga z registracijo udeležencev in zborom, nato pa so se udeleženci razdelili v manjše skupine, ki jih imenujemo vodi, in začeli s spoznavnimi aktivnostmi. Prvi večer smo zaključili s pestrim turnirjem ligretta.

Sobota se je začela z zajtrkom in izbirnimi jutranjimi aktivnostmi, od zajtrka do večerje pa je sledilo pet delavnic. Udeleženci so planirali svojo pot na Norveško ter preučevali pravila prenočevanja v posameznih državah na poti, vodji odprave zastavljali vprašanja, debatirali o varnostnih ukrepih in komunikaciji na poti, oblikovali in izbirali opremo oprave ter se poučili o načrtovanju potovanja. Vso teorijo so vodi po delavnicah uporabili tudi v praksi, saj so si samostojno splanirali vodove poti na Norveško. Po večerji je sledila mini orientacija po šoli, zvečer pa pustne karaoke – udeležence je v večnamenskem prostoru čakalo blago in obleke, s katerimi so si lahko izdelali svoje pustne maske na temo Norveške, po karaokah pa je sledilo glasovanje za najboljšo pustno masko na temo Norveške, najboljšo skupinsko pustno masko, najboljše uporabljeno taborniško rutico v maski ter za najboljšo DIY masko.

Po produktivni in zabavni soboti je sledilo nedeljsko jutro, kjer so udeleženci predstavili svoje načrte za potovanje na Norveško. Sledila je evalvacija srečanja in zaključni zbor, ki je člane odprave pustil v prijetnem pričakovanju naslednjega srečanja.

Celotna fotogalerija srečanja je dostopna na tej povezavi. Avtor fotografij je Jure Pučnik.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci