ROT JE SPET TUKAJ!

18.05

37 ekip letošnjega 62. Republiškega orientacijskega tekmovanja in 80 prostovoljcev se je zbralo na šolskem igrišču Osnovne šole Karla Destovnika-Kajuha in v en glas zapelo taborniško himno. ROT se je uradno pričel. Gremo novim zmagam in izzivom naproti.

18.50

Tekmovalce je v petek zvečer čakal prvi del tekmovanja. Naloge iz znanja topografije, vrisovanja in nočne Morsejeve abecede, kateri je sledila slastna večerja. Čufti in pire krompir. Nato pa najbolj odličen večerni program, poln smeha in glasbe. Najprej nas je zabaval Hišni band, s katerim smo skupaj prepevali taborniške pesmi in prisluhnili čisto svoji  Šoštanjski ROT himni. Poseben gost tega večera pa je bil stand up komik Uroš Kuzman, ki je do solz spravil prav vsakega poslušalca.

23.00

Čas za spanje, a še prej pa zadnji posveti in priprave na sobotni del tekmovanja. Ali ste vsi pripravljeni? Pa še kako! Mamo to!

Foto: Suzana Podvinšek, Ivan Vrhnjak

SOBOTNE DOGODIVŠČINE

5.00

Prvi prostovoljci so že na štartnih pozicijah, z zajtrkom in veliko skodelico vrhunske kave, tekmovalci pa so si lahko privoščili malo daljši spanec. Ali krajši, saj so se najbolj zagreti še pozno v noč pripravljali na nov dan.

6.30

Nahrbtnike na ramena, zemljevid v roke in akcija. Pred tekmovalci je bila več kot 10 km dolga proga, kjer so premagali približno tisoč višinskih metrov vzpona, vse do vasi Bele Vode, ki se mogočno razprostira nad Šoštanjem. Sonce in modro nebo jih je prijetno spremljajo skozi ceste, poti in gozdove, domačini so pozdravljali pogumne ekipe, ki so se spopadle z različnimi nalogami. Te pa so zagotovo še dodatno popestrile zahtevno ROT progo. Lokostrelstvo, prihod pod kotom, kroki, risanje takšnih in drugačnih skic, opis poti in prva pomoč, ki je bila letos še dodatno atraktivna. Pot  je popeljala tudi mimo spomenika v čast Karla Destovnika-Kajuha, saj letos mineva 100 let od njegovega rojstva. Ni pa manjkalo niti krasnih razgledov na Šaleško dolino.

13.00 pa še nekaj minut

Prva ekipa je že na cilju, kjer pa jih je čakala prva «bivak« naloga, pionirski objekt,  letos A-janje in ne klasični signali stolp. Do mraka so se na bivaku razvrstile vse ekipe, ki so si poiskale svoj vnaprej označen kotiček, kjer so si postavile bivak iz šotork in ogenj, ga zakurile ter v kotličku pripravile večerjo. Golaž ali zelenjavno mineštro, oboje pa so ocenili skrbno izbrani kuharski žiranti. Dodatno piko na i so dodale domače sestavine in dodatne začimbe za še ekstra okus jedi. Noge so po prvem dnevu že pošteno pekle, zato je bil čas, ko so ekipe zavile v spalke, uganile lučke in se prepustile spancu, še kako sladek. A ta noč bo kratka.

Foto: Neža Ternik
Foto: Neža Ternik

NEDELJSKE VODNE IGRE

4.00

Kuharica Andreja je že na poti v dolino po zajtrk za tekmovalce in prostovoljce, medtem pa se je po bivaku slišalo tu in tam le smrčanje ter živalski glasovi iz gozda. Zvezdnato nebo je počasi odhajalo, ujele so nas prve dežne kaplje, ki so padale na naše šotore in močile nedeljsko progo. Današnji dan bo res avanturističen.

5.30

Prvi prostovoljci in tekmovalci so že v zgornjih urah, ko je bila zunaj še trda tema, pokukali iz šotora in se odpravili na svojo delovno postajo, novim nalogam in novemu tekmovalnemu dnevu naproti. Danes se je po peti preslišani budilki zbudil tudi vodja tekmovanja Matija, ki je zdrvel iz šotora ob pogledu na uro.

6.00

Vonj po jutranji kavi se je razlezel po celotnem bivak prostoru,  prve ekipe pa so se že odpravile proti  približno 10 km dolgi progi naproti po vaseh in mimo znamenitosti Šoštanja. Tokrat je vse na poti močil močan dež, ki so na cilju svoja oblačila lahko samo še oželi. Da pa je bil dan še bolj pester, so tekmovalce na progi čakala še dva vodna KT-ja. Prečkanje reke in veslanje po Družmirskem jezeru. A kljub temu je v ekipah ostajal tekmovalni duh, nasmejani obrazi in še ena nepozabna taborniška dogodivščina, ki se jo bomo vsi še dolgo spominjali.

16.00

Po avli osnovne šole so se sušili prav vsi kosi oblačil in čevlji. Ekipe so varno prispele na cilj. Med tekmovalci se je slišalo pripovedovanje prigod na progi, medtem pa so pridni ocenjevalci ocenjevali še zadnje naloge in vpisovali rezultate v spletno aplikacijo, preko katere so lahko ekipe ves čas tekmovanja spremljale rezultate na svojih mobilnih napravah.

17.00

Zaključni zbor in podelitev nagrad za najboljše ekipe, posameznike z najboljšimi izdelki in izzive, v katerih so lahko tekmovalci sodelovali pred tekmovanjem. Letos je skupna zmaga za najbolj uspešnejši rod na tekmovanje šla v roke Sivega volka. A pohvalo si zasluži čisto vsak tekmovalec in prostovoljec, ki je bil z nami na zadnji septembrski vikend v Šoštanju. Skupaj smo se lotevali nalog in izzivov tekmovanja, ustvarjali nove spomine, spoznavali nove taborniške prijatelje, se povezali s že znanimi in odkrivali svoje zmožnosti, močno voljo ter spoznavali, da so tudi majhne zmage tiste, ki štejejo.

 

Mojca Videmšek, vodja PR na 62. Republiškem orientacijskem tekmovanju


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci