Taborniki, vse najboljše! Nič ni bolj na mestu, kot to, da nam vsem skupaj čestitam za uspešnih 70 let. Pravljično okroglo obletnico praznujemo prav danes, 22. aprila, na dan tabornikov, prav tako na mednarodni dan Zemlje. Čestitke vsem 70 taborniškim društvom po Sloveniji, ki aktivno delujete na lokalni ravni z našimi otroki in mladimi. Čestitke vsem vodjem, vodnikom, prostovoljcem in aktivnim članom, skupaj nas je dobrih 7.000. Uspešno držimo naziv največje mladinske organizacije v Sloveniji in smo del največje mladinske organizacije na svetu – Svetovne skavtske organizacije WOSM (World Organization of the Scout Movement). Še enkrat, iskrene čestitke! 

Sam si kot načelnik Zveze tabornikov Slovenije (ZTS) jemljem v veliko čast voditi to organizacijo in hkrati vse vas, ki ste del nje. Pred dobrim mesecem, ko sem bil na 40. skupščini ZTS izvoljen za načelnika, sem dejal, da to vlogo jemljem z velikim strahospoštovanjem. Pod okrilje in v vodenje sem prejel plod kakovostnega dela vseh mojih predhodnikov in dela vseh več deset tisoč prostovoljcev, ki so zadnjih 70 let s čistim srcem delovali in puščali svoj pečat v organizaciji. V živo se spominjam, kako sem leta 2017 na Evropski skavtski akademiji v žaru neke debate svoji predhodnici obljubil, da bom boter taborništvu še dolgo po tem, ko ne bom več aktiven član. Danes še vedno trdno stojim za svojimi besedami, vendar bom za čas svojega mandata, do leta 2024 s srcem skrbel, da bomo plod dela vseh tabornikov zadnjih 70 let še dodatno nadgradili. 

Ob slovesnem dnevu, kot je današnji, sam ne morem mimo tega, da se ne bi vrnil v občutke, ki so mi taborništvo prikovali k srcu. Letna taborjenja, kolesarski izleti ter zimska bivakiranja v snežnih luknjah so postali že stalnica. Vodenje projektov in aktivnosti je bilo z namenom, da taborništvo živi še naprej. Brenčanje pesmi Siva pot na kazoo, ki smo ga malo pred tem kupili na lokalni stojnici, pa je bilo tisto pravo, cukrček za dušo. Slednje se je odvijalo na dolgi poti, daleč stran od naših domov, ko smo slovenski taborniki odšli na svetovni skavtski jamboree v ZDA (2019). Utrujeni od sedenja na letalu in veseli, da se lahko sprehajamo po največjih mestih sveta. Jezni, ko smo videli, koliko odpadkov ustvari povprečen Američan, vendar vzhičeni, ko se nas je na otvoritveni slovesnosti zbralo preko 42.000 mladih, enako mislečih, z ruticami okoli vratu. Izčrpani od hoje po izjemno velikem tabornem prostoru, prepletenim z jezeri, mostovi in brezmejnimi šotorišči, pa vendar polni novih prijateljstev, izmenjanih rutic ter našitkov. Plesali smo na bobne, ki so jih samo za nas igrali taborniki s Trinidada in Tobaga, mi pa smo mimoidočim predstavljali slovenski zajtrk z maslom in medom. Pestro je bilo, aktivno, čustveno nabito, vendar nepozabno. Bila je avantura, bilo je to, kar meni pomeni taborništvo! 

Taborniki smo pisana druščina posameznikov, ki večino svojega dela in aktivnosti opravimo v skupinah, le to pa se tradicionalno izvaja v naravnem okolju – v naravi. Točno to so sestavine za pristno družbo, saj nas naravno okolje in skupinsko delo prikažeta take, kot smo. Smo srčni, angažirani, iznajdljivi in vzpodbudni. Vzgajamo in dajemo prostor, da otroci in mladi razvijamo svoje osebnosti, pridobimo izkušnje, ki nam pomagajo še dolgo po tem, ko našo taborniško družino zamenja prava družina, prostovoljske obveznosti pa nadomestijo drugi življenjski izzivi. Prostovoljci ustvarjamo taborništvo tako, kot je, smo srce organizacije in zaradi svojih dejanj idoli marsikaterim članom, njihovim staršem, našim prijateljem in predvsem ponos našim predhodnim tabornikom. Ob vsem tem lahko le upam, da si dovolj pogosto rečemo HVALA! 

Veliki smo, res smo veliki! Pa ne samo po številkah, vendar tudi kot osebnosti. Vsak od nas nosi veliko odgovornost znotraj organizacije in tudi zunaj nje v lokalni družbi. Imamo pozitiven vpliv na sošolce in sodelavce, skoraj pravilo je, da se k nam najraje obračajo po pomoč, ker vedo, da je bodo deležni. Smo utrip pozitivnega in vedrega duha, smo taborniki po srcu in duši, nekateri v vrstah aktivnih članov, drugi že v vrstah staršev, dedkov ali babic. Vsi mi smo taborniki, eni nekoč, drugi danes, skupaj nas je v Sloveniji več 100.000. Sedaj upam, da že veste, da TABORNIKI že 70 let ustvarjamo boljši svet! 

Rok Pandel, novoizvoljeni načelnik ZTS v mandatu 2021—2024 


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci