Tedenski izziv (21.-27. december)

Ali ni res super občutek, ko je vse lepo in čisto? Čeprav se nam zdi, da bi bilo včasih nesmiselno pospravljati, je zdaj najboljši čas, da zavihamo rokave in se na novo leto pripravimo tudi malo drugače. Lotili se bomo nepospravljenih polic, neurejenih omar in drugih kotičkov, kjer se nam nabira šara.

 

Najlažje je, če se pospravljanja lotimo po sobah. Najbolje je, da začneš kar v svoji. 🙂

Najprej se razglej po sobi. Oceni, koliko stvari je takih, ki so še vedno v uporabi, in koliko takšnih, ki niso. Če kaj ne sodi v tvojo sobo, to pospravi na svoje mesto.

Sobo razdeli na manjše predele, na primer: pisalna miza, okoli postelje, omare, police …

Začni tam, kjer bo potrebnega največ pospravljanja in pripravi dovolj velikih vreč za smeti.

 

Zdaj pa zares! Pomemben korak je, da si pripraviš glasbo, ki te bo spremljala in ti je vmes ne bo treba spreminjati. Ob izbiranju glasbe poskusi porabiti čim manj časa. 🙂 Med pospravljanjem naj bo vreča za smeti vedno ob tebi. Stran vrzi res vse, česar nisi uporabljal, uporabljala v zadnjem letu in ne pozabi na ločevanje. Poskusi biti iskren, iskrena in strog, stroga do sebe, saj bo samo na tak način tvoja soba res čista. Če ti je kaj pretežko vreči stran, pripravi kartonasto škatlo, v katero bodo šle take stvari. Škatlo na koncu odnesi v klet.

 

Zdaj je izbran predel sobe že bolj čist. Poglej, če je kaj, kar bi sodilo drugam v sobo, in te stvari prestavi v drug predel. Ostale naj bi le stvari, ki zares sodijo v ta del sobe. Te stvari pospravi in razporedi tako, da ti bo všeč.

 

Primer: Lotim se svoje pisalne mize. Najprej bom stran zmetal, zmetala vse papirčke, popisane liste in nedelujoče flomastre. Knjige odnesem na knjižno polico, zvezke v predalnik in sladkarije v kuhinjo.  Na mizi mi tako ostanejo le delujoča pisala, ki jih pospravim v peresnico ali lonček, prazne liste pa dam na kup in v predal.

PREJ:
POTEM:

Namig: Če se zlahka zamotiš, si nastavi odštevalnik časa in tekmuj sam, sama s sabo. Če ti v tem času ne uspe pospraviti načrtovanega, se premakni naprej in se vrni šele na koncu.

 

Na enak način se loti vseh predelov svoje sobe. Priporočamo, da imaš pripravljeno tudi posodo s toplo vodo in krpo, s katero lahko sproti brišeš prah. Če je potrebno, sprazni predalnike in omare. Stran vrzi neuporabljene stvari, pobriši prah in vse skupaj pospravi nazaj v omaro.

 

Ko prideš do svoje omare z oblačili, iz nje zloži vsa oblačila in jih sproti sortiraj glede na to, ali si te obleke oblekel, oblekla v zadnjem letu. Sigurno se bo našel kakšen kos, ki ga boš lahko daroval, darovala v dobrodelne namene. Vsa oblačila lepo zloži in jih razporedi po kupčkih (skupaj vse dolge hlače, vse kratke hlače, vse dolge majice, kratke majice, spodnje perilo, puloverje …). Razporejena oblačila pospravi nazaj v omaro.

 

Če je tvoja soba zdaj popolnoma pospravljena, vreče za smeti pa polne, se lahko lotiš sesanja.   Premakni pohištvo, ki ga lahko, in posesaj res celo sobo. To je to!

 

Ideja: Če želiš malo popestriti svojo sobo, lahko določene kose pohištva premakneš in bo hitro izgledala kot nova.

 

Zdaj, ko si ogret, ogreta in dobre volje za pospravljanje, se lahko lotiš še ostalih prostorov. Tu lahko pomaga seznam, kaj vse je treba pospraviti in na pomoč ti lahko priskočijo še ostali družinski člani. Prostore si lahko razdelite in po dva skupaj pospravljata enega. To lahko traja tudi več dni, tako da kar potrpežljivo in vztrajno.

Pomembno je tudi, da po končanem pospravljanju poskusiš prostor ohraniti čim dlje pospravljen in čist. To boš najlažje dosegel, dosegla s sprotnim pospravljanjem in tedenskim sesanjem.

Upamo, da si ponosen, ponosna nase!

 

Okvirček za starše: Bodite otroku na voljo, če bo potreboval pomoč. Spodbujajte ga in pustite, da otrok vodi pospravljanje. Pri ločevanju odpadkov ga usmerjajte in mu po potrebi tudi pojasnite pomembnost ločevanja. Če bo potrebno, mu pomagajte motivirati tudi druge družinske člane. Morda si bo otrok zaželel malce spremeniti postavitev pohištva v svoji sobi, zato je super, če z njim razmislite, kaj bi bilo najbolje ter skupaj narišete načrt.

Viri:

Fotografija 1: Kalan, L. (2020). Razmetana miza.

Fotografija 2: Kalan, L. (2020). Pospravljena miza.

Fotografija 3: Kalan, L. (2020). Pospravljena soba.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci