Tedenski izziv (25.-31. januar)

Zimske vragolije

Knjiga je vedno prava odločitev. V tem tedenskem izzivu te vabimo, da prebereš eno knjigo. Lahko je tvoja najljubša knjiga, ki je vredna ponovnega branja, ali kakšna knjiga, ki je še nisi prebral, prebrala. Pomembno je le, da te bo knjiga pritegnila in popeljala v svoj svet. Dobro je, če izbereš knjigo, ki je primerna tvoji starosti in jo boš uspel, uspela prebrati do konca tedna. Pri izbiri knjige ti lahko pomagajo prijatelji, stari starši ali starši oziroma skrbniki.

Slika 1

Branje zanimivih knjig je že samo po sebi krasna izkušnja, ki pa jo lahko še dodatno obogatiš z različnimi aktivnostmi. Spodaj te čaka nekaj izzivov, ki ti bodo še dodatno popestrili bralni teden.

1. NAREDI OZNAČEVALNIK

Prvi korak, ki ga moraš opraviti je, da si narediš označevalnik. Tako si boš vedno lahko označil, označila, na kateri strani si prenehal, prenehala brati in naslednjič brez težav nadaljeval, nadaljevala z branjem.

Kaj potrebuješ?

  • Barvni ali bel papir.
  • Škarje.
  • Lepilo.

Vzemi list papirja in odreži kvadrat v velikosti 20 cm x 20 cm. Papir preloži po diagonali, kot kaže slika št. 2. Nato levi in desni kot trikotnika zavihaj navzgor, kot kažeta sliki 3 in 4. Kota nato poravnaj nazaj, da dobiš trikotnik, kot kaže slika 5.

Zgornji kot trikotnika preloži navzdol, kot kaže slika 6. Pri tem pa pazi, da zavihaš samo zgornji trikotnik in ne tudi spodnjega. Desni in levi kot trikotnika nato zavihaj v žepek, kot kažeta sliki 7 in 8. Uspelo ti je!

Slika 2

Z malo domišljije lahko svoj označevalnik spremeniš v ljubkega psička ali strašno pošast. Okrasi svoj označevalnik po svojih želja. Če ti zmanjkuje idej, si lahko pomagaš s sliko spodaj.

 

Slika 3

2. PREDSTAVI DEL ZGODBE V SLIKI

Naslikaj del prebrane zgodbe, ki se te je najbolj dotaknil. Slikanja se lahko lotiš že med branjem, ko te del besedila navdihne ali ko prebereš do konca poglavje. Sliko lahko ustvariš tudi potem, ko prebereš knjigo do konca. Pri slikanju bodi ustvarjalen, ustvarjalna. Slikaš lahko dogajanje v knjigi, različne like ali preprosto to, kar ob branju občutiš.

 

3. ODIGRAJ PRIZOR V KNJIGI

Odigraj prizor v knjigi, ki ti je bil še posebej všeč. K igri lahko povabiš svojega brata, sestro ali starše. Vsak zase ali skupaj preberite izbrani prizor in se pripravite za igro. Lahko si tudi izdelate kostume, pripomočke in kuliso. Pomembno je le, da se ves čas zabavate in ob igri čim bolj doživite prizor v knjigi.

 

4. NADALJUJ ZGODBO

Najprej preberi knjigo do konca. Če ti je bila všeč, si verjetno želiš, da se zgodba še ne bi končala. Vzemi stvari v svoje roke in nadaljuj zgodbo. Postavi knjižne like v nove situacije, polne zapletov, mogoče dodaj še kak nov lik. Potrebno je le nekaj domišljije in že imaš novo zgodbo. O nadaljevanju zgodbe lahko le razmišljaš, lahko jo napišeš ali celo naslikaš.

 

Za starše

Branje knjig je za otroke in mladostnike zelo pomembno, saj na eni strani krepi bralne spretnosti in na drugi strani domišljijo. Mlajšim otrokom lahko knjigo berete vi ali berete skupaj z njim. Pri starejših otrocih ali mladostnikih lahko knjigo preberete vsak zase. Pomembno je, da se v obeh primerih z otrokom ali mladostnikom pogovorite o prebrani knjigi, o njeni vsebini in predvsem o tem, kaj je otrok ali mladostnik doživljal ob branju knjige. Spodbudite svojega otroka, da opravi tudi ostale izzive in mu pri tem pomagajte, če to potrebuje.

 

Viri:


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci