Zveza tabornikov Slovenije se pridružuje iniciativi Svetovnega sklada za naravo (WWF) pod naslovom Ura za Zemljo, ki se posvetu organzira že od leta 2007. Lansko leto je v akciji sodelovalo 187 držav, več kot 7.000 mest ter 38 mest na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine, letos bomo skupaj te številke še izboljšali.

Najmanj 20 občin in mest v Sloveniji bo to soboto ob 20.30 uri izklopilo dekorativno razsvetljavo svojih najpomembnejših znamenitosti, kot tudi javno razsvetljavo številnih trgov in ulic. Hkrati pozivajo vse državljane in podjetja, da se vključijo v iniciativo in ugasnejo luči za 60 minut ter razmislijo o ukrepih, ki jih lahko tako kot posamezniki ali kot institucije prispevajo v boju proti zastrašujoči izgubi biološke raznovrstnosti in največji grožnji našega časa – podnebnim spremembam.

WWF Adria se letos osredotoča še na problem ohranjanja in zaščite rek z raznolikimi ekosistemi. Tako so na svetovni dan voda predali peticijo za ohranitev reke Mure s 77.310 podpisi, saj so sladkovodni ekosistemi pod največjim udarom, predvsem zaradi izgradnje hidroelektrarn, kar je povzročilo upad vrst v naših rekah za kar 81 % v zadnjih 50 letih. Peticijo smo podpisali tudi taborniki. Rodovi po Sloveniji so v preteklem tednu že organizirali razne dejavnosti na temo ohranjanja rek in varovanja narave – nekaj odličnih je predlagala komisija za program – jutri, 24. marca, pa bomo vsi skupaj izklopili luči med 20:30 in 21:30. Prav tako bodo kranjski taborniki jutri s pomočjo drugih organizacij in prostovoljcev očistili celotno občino in lokalni reki Kokro ter Savo v okviru tradicionalne čistilne akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran. Obiščite www.earthhour.org in connect2earth.org, da izveste več o tem, kaj se dogaja na lokacijah po svetu in preberete zgodbe posameznikov, ki rešujejo naš planet.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci