Taborniki smo se preteklo soboto udeležili slavnostnega zaključka kongresa Gasilske zveze Slovenije: parade, sestavljene iz predstavnikov sistema zaščite in reševanja ali t. i. civilne zaščite.

Parada je potekala po ulicah središča mesta Ptuj, kjer so jo z navdušenim ploskanjem in mahanjem sprejeli prebivalci Ptuja. Nato se je povorka usmerila še proti mestnemu stadionu, kjer so jo s tribun pozdravili: predsednik vlade dr. Miro Cerar, ministrica za obrambo Andreja Katič, novi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, župan mesta Ptuj Miran Senčar in drugi pomembni gosti. Po neuradnih informacijah s tribun je bil pogled na 4500 gasilk in gasilcev v temno modrih uniformah, od tega 850 nosilcev rdečih gasilskih praporjev, ter okoli 130 pripadnikov Gorske reševalne službe, Jamarske reševalne službe, Rdečega križa Slovenije, Podvodne reševalne službe, Premogovnika Velenje, Kinološke zveze Slovenije, Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije, Zveze tabornikov Slovenije in Zveze slovenskih katoliških skavtinj in skavtov prav posebej veličasten, še posebej ob preletu vojaških letal v vaji gašenja z vodo.

Posebno pozornost je pritegnil ravno del parade, kjer smo stali taborniki: naravnost pred nami so namreč strumno hodili reševalni psi, ki so poželi marsikateri pogled. Morda bi ga tudi mi, če bi občinstvo vedelo, da taborniki v sistem civilne zaščite prispevamo kar 19 ekip za postavljanje zasilnih prebivališč z okoli 110 člani in ekipo za postavljanje mobilne bolnišnice!

O kongresu lahko preberete še v novički na strani Gasilske zveze Slovenije.


Deli s prijatelji, sodelavci in znanci